Si din nou la drum prin lumea fara de sfarsit a numeroaselor texturi si esente care dau “viata” oricarui parfum, indiferent daca este unul actual, sau altul care a facut de-a lungul timpului istorie.
Asadar, vom continua prezentarea pe scurt a ingredientelor care definesc pafumurile in general, subliniind in acelasi timp si particularitatile proprii fiecarei esente in parte.
lemnul de santal
substanta care de fapt provine dintr-o anumita parte a scoartei copacului de Santal, ce creste in principal in India, specie de arbore care in prezent este pe cale de extinctie si din acest motiv, esenta ce face parte integranta din parfumeria moderna este obtinuta din soiuri aclimatizate de catre om, de pe teritoriul Australiei sau din Indochina. Cu un puternic caracter oriental, lemnul de santal va face parte intotdeauna din nota de baza a unui parfum, fiind extrem de pregnant si degajand o nota profunda de senzualitate, cu un strop de condiment usor amarui, parte componenta indiscutabila a parfumurilor din categoria celor ambrate sau lemnos-padurete, in mod deosebit, de factura masculina.
frangipani
sau arbust numit si “plumeria”, a carui flori de culoare alba sunt extrem de parfumate, parfum ce sugereaza exotismul lor, deoarece planta creste si se dezvolta in insulele tropicale, in special Insulele Caraibe, precum si in zone foarte intinse din India si Ceylon. Esenta din aceasta planta, numita de specialistii parfumieri si “absolut”, se extrage tot prin procedee chimice, si face parte din notele de stabilitate, de mijloc, ale parfumurilor cu tenta calda, exotica din familia celor florale, fructate sau orientale, aroma in sine fiind mai degraba condimentata cu tenta migdalata, insa fara a incarca combinatia de esente.
ylang-ylang
este o planta de origine tropicala, florile acesteia fiind de culoare galben-verzuie si care emana un parfum intens si foarte exotic, dulce si cu proprietati calmante si afrodisiace. Cea mai mare regiune in care se dezvolta acesta planta, se gaseste in Indonezia, dar se cultiva cu real succes si pe zone extinse din Filipine si insulele Madagascar si Reunion. Esenta din aceste flori cu miros ametior, obtinuta prin succesive procese de distilare cu ajutorul aburilor, face parte din notele de mijloc ale unei extrem de variate si complexe multitudini de parfumuri din cele mai diferite categorii, plecand de la cele florale si ajungand in extrema cealalalta, in categoria celor lemnoase sau ambrate, fiind la origine un “perfect catalizator” de arome dintre cele mai diverse.
bergamota
este una dintre componentele familiei citrice, fiind mai degraba o incrucisare intre lamaie, portocale de Sevillia si o anumita specie de grape-fruit. Denumirea fructului si a esentei cu acelasi nume, este tributara orasului Bergamo, din sudul Italiei, in mod deosebit regiunei Reggio-Calabria, zona ce detine cel mai vast areal de cultivare a acestei specii de citrice.
Fructele de bergamota nu sunt comestibile, insa din ele se extrage inca de la mijlocul anilor 1700, un ulei esential ce se foloseste in industria parfumurilor, acesta fiind parte componenta in notele de varf ale parfumurilor floral-fuctate de dama si in cele condimentate, ambrate-padurete destinate barbatilor.
boabele de tonka
sunt semintele din fructul unui arbust din familia Sarrapia ce creste pe o zona foarte intinsa din Venezuela, Brazilia si Nigeria. Esenta folosita in parfumerie este obtinuta prin extractia substatei volatile cu ajutorul solventilor, din aceste seminte ajunse la maturitate. Parte componenta in notele de baza ale parfumurilor din categoria orientalelor pentru femei si a celor lemnoase adresate cu precadere barbatilor, in functie de combinatia de arome si condimente cu care alcatuieste “mix-ul” final.
heliotropul
sau mai mult cunoscut sub denumirea de “vanilie salbatica” este o planta de inaltime medie, cu flori de culoare violet si care in timpul maximei lor infloriri, secreta o substanta, care, prin distilare, sta la baza esentei de parfum cu acelasi nume. Ca areal de cultivare, planta se regaseste cu precadere in zonele cu clima calda si umeda, cum ar fi zona de sud a Europei, in tari ca Italia si Spania, precum si in zone vaste din America Centrala si de Sud.
Esenta obtinuta din heliotrop se regaseste in notele de mijloc si de baza, mai ales in combinatie cu un fixativ puternic, pentru parfumurile din gama floral-fructata si cele orientale.
Si pentru ca am vorbit de atatea “esente” care mai de care mai exotice si mai spectaculoase, este posibil ca nasul nostru sa fi devenit un pic “ confuz”, asa ca va vom da o noua intalnire, cand vom “descoperi” sau “redescoperi” noi si diferite alte “arome” care sa ne incante simturile si … intregul suflet. Pe data viitoare!
Nusha Davilla