Poate ca termenii din titlu ar putea parea la o prima impresie nepotriviti pentru a aparea in acelasi context. Si totusi, atunci cand interrelationezi, cand intri in “intimitatea” spatiului uneia sau mai multor persoane, profesional vorbind, cand incepi sa imparti obiective, scopuri, termene limita, uneori resurse diferite, chiar si financiare, incepi sa iti dai seama ca a imparti nu mai este egal cu a respecta, atata timp cat nu esti respectat la randul tau. Sau a munci, nu mai este egal cu a munci si pentru altul. Cum a munci pentru tine, nu inseamna ca esti propriul tau sef, ci esti mai responsabil, mult mai responsabil si mai constrans sa faci totul cum e mai bine. Si atunci apare interrelationarea.Pentru ca in viata, totul este
Despre relatii
[trendmag_dropcap class=”kopa-dropcap style-2″]N[/trendmag_dropcap]oi suntem in viata pentru ca doi oameni au avut o relatie. Noi suntem intr-o relatie de fratie/ inrudire pentru ca alti oameni (parintii, unchii) au fost la un moment dat intr-o relatie. Suntem intr-o relatie de prietenie, pentru ca, la un moment dat am interactionat cu anumite persoane. Suntem intr-o anumita relatie cu parteneri de business sau cu partenerul de viata pentru ca am intalnit oameni in momente diferite ale vietii noastre. Asadar, cand vorbim despre viata noastra, vorbim despre relatia noastra cu noi insine si despre relatia noastra cu ceilalti. Dar – despre relatii. Si in fiecare zi, ne marcheaza aceste doua tipuri de relatii. Fie ca stam de vorba cu noi, fie ca intalnim oameni, e despre relatii.
Am invatat in timp, nu stiu si daca suficient de bine, ca oamenii de langa tine te pot ajuta sa cresti. Nu vreau sa iau in calcul si cealalta varianta – cum ca oamenii de langa tine, te pot trage in jos. In aceasta situatie, consider ca tu, doar tu, esti si trebuie sa fii responsabil pentru ceea ce devii. Si atunci nu te lasi angrenat in relatii defectuoase. Sau daca s-a intamplat asa, va veni si momentul de „trezire”. Important este sa auzi ceasul si sa nu fii atat de lenes incat sa nu te trezesti, ci sa vrei sa dormi in continuare.
[trendmag_dropcap class=”kopa-dropcap style-2″]P[/trendmag_dropcap]ai cred ca le-am trait cu totii, pentru ca a interactiona nu este usor. Si asta am trait-o pe pielea mea. Pentru ca oamenii sunt diferiti, pentru ca asteptarile sunt diferite, pentru ca interesele sunt de cele mai multe ori, altele. Dar nici aici nu m-as crampona sa afirm ca lucrurile sunt chiar asa de negre, chiar si atunci cand nu numai ca s-a nascut conflictul, dar chiar a escaladat in situatii neplacute, poate chiar ofensatoare. As vrea sa cred ca o buna interrelationare, aduce cu sine si o rezolvare macar in timp a conflictelor.
Si in final:
Armonizarea
[trendmag_dropcap class=”kopa-dropcap style-2″]P[/trendmag_dropcap]ai asta e ceea ce ar trebui sa aduca relationarea. Cel putin atunci cand ne bazam pe un gram macar de inteligenta si de educatie, am pretentia ca o disensiune sa devina un motor de evolutie si nicidecum de pierdere a rabdarii, de suprasolicitare in van a unor energii care ar putea fi directionate catre gasirea de solutii si nu catre acuzatii sau lupte fara sens.
In toata viata noastra este vorba doar despre relatii: de parteneriat, de angajat-angajator, de familie, de prietenie. Relatiile inseamna conflicte, mai devreme sau mai tarziu. Tu vii cu istoricul tau, cu experientele tale, cu viziunea ta asupra lucrurilor, eu cu ale mele. Se ajunge intr-un punct in care lucrurile diverg.
Si aici intervin ceea ce in ultima vreme s-a supratematizat ca termen-carlig: succes. Din punctul de vedere al conflictelor, oamenii de succes sunt aceia care pot sa gestioneze conflictele. Ideea nu imi apartine, desigur. Dar e traita iarasi pe pielea mea. Si nu e usor sa gestionezi un conflict. Admir oamenii care stiu sa intre intr-un conflict doar atunci cand au si Solutia, nu doar de dragul de a-si da cu parerea sau de a bate cu pumnul in masa. Ideea nu este sa pleci cand apare un conflict, ci sa intervii intr-un moment propice gasirii unei solutii, pentru a armoniza din nou relatiile.
Iar, in momentul in care stii sa gestionezi conflictul, relatia poate chiar trece la nivelul urmator. Succesul este un sport de echipa! Echipa de acasa, din familie sau de la munca sau de la magazin, sau dintr-un cerc de prieteni.
Si iata cum succesul nu vine doar cu impliniri, cu vise realizate, cu planuri puse in practica, ci si cu situatii neplacute, din fata carora nu trebuie sa fugi, ci pe care trebuie sa le confrunti si carora uneori, esti nevoit sa le gasesti solutii. Si asa simti ca traiesti, ca ai trait, ca ai decis, ca ti-ai asumat si in final ca ai triumfat, chiar daca asteptarile celorlati nu sunt atinse. Tu cu tine, si cu „echipa” ta … sunteti bine, sunteti armonizati. So, life goes on! Un 2016 cu succese si conflicte rezolvate. Interioare sau exterioare…
Material realizat de Delia Gavriliu