Amenajarea camerei copilului este o necesitate, mai ales ca, odata cu aceasta pandemie, lucrurile nu vor mai fi ca inainte, dupa cum afirma specialistii. Chiar daca nu ai facut-o pana acum, nu e niciodata prea tarziu sa incepi sa amenajezi mediul de invatare de acasa dedicat copilului, pentru a-i crea un spatiu confortabil si functional.
Spatiul de lucru
In primul rand, amenajarea camerei copilului ar trebui sa inceapa prin a cere parerea lui, pentru ca unii prefera spatiul lor, bine delimitat, in timp ce prescolarii si cei cu varste si mai mici vor sa fie acolo unde este actiunea. Partea buna in privinta celei de-a doua categorii este aceea ca vor fi sub ochii tai si astfel, ii poti mentine conectati in activitatea lor. Daca spatiul de acasa nu este ofertant, ai putea folosi bucataria, un loc delimitat ajutandu-i pe copii sa aiba alta stare de spirit, importanta pentru concentrare. Daca nu ai o camera de rezerva, ia in calcul o masa mai mica in camera de zi sau chiar intr-un colt din bucatarie.
Ordinea
Cu siguranta ai vazut ca majoritatea locurilor copiilor sunt acoperite de hartiute, diverse accesorii, multa dezordine, iar un astfel de spatiu, nu ajuta sub nicio forma copilul sa se concentreze, dimpotriva! De aceea, trebuie sa te implici, ce este inutil sa arunci si ce poate fi (re)folosit sa le pui in ordine in sertare sau pe rafturi; foloseste etichete daca este necesar, pe care sa scrii ce si unde se gaseste fiecare. La indemana trebuie sa ramana doar ceea ce este de prim uz: instrumente de scris, de colorat sau ce este elementar activitatii din ora respectiva. Un panou din pluta poate fi foarte util in aceasta situatie, putand fi folosit pe post de calendar, pentru a tine informatiile elementare la vedere sau pentru memento.
Configuratia
Copilul tau pare sa se simta bine in pat cand sta relaxat, dar configuratia ergonomica este esentiala dezvoltarii abilitatilor de scriere, de lucru, de a insufla obiceiuri sanatoase viitorului adult. Daca pozitia corpului in timpul scrisului nu este corecta, se va scrie greu, scrisul devenind unul neglijent, dezordonat; lucruri aparent mici, dar care isi vor pune amprenta mai tarziu. Este important ca atunci cand copilul sta jos, biroul sa fie putin sub sub inaltimea cotului in repaus. De asemenea, cand copilul sta pe scaun, picioarele trebuie sa stea ferm pe podea; daca scaunul este unul cu inaltime reglabila este perfect! Daca scaunul este unul folosit de adulti, poti pune o perna pe el si/ sau o cutie jos pe care copilul sa isi poata sprijini picioarele, totul pentru a ajunge la o pozitie corecta pentru studiu.
Tentatiile
Amenajarea camerei copilului trebuie sa tina cont si de tentatii, care sunt peste tot: ele trebuiesc ascunse sau eliminate! Daca sunt probleme cu impartirea spatiului intre copii, implica-te si delimiteaza totul in cel mai logic mod. Daca ai mai mult de un copil care trebuie sa invete, vezi ce il deranjeaza pe fiecare in parte din ce are celalalt si incearca sa le ascunzi temporar sau sa gasesti o solutie de compromis. Daca unul dintre copii are randament sa invete pe fond muzical, asigura-i o pereche de casti pentru a nu deranja pe ceilalti sau cumpara-le celorlalti dispozitive pentru a elimina zgomotul. De asemenea, in cazul muzicii, incercati sa le insuflati copiilor ideea de a asculta muzica instrumentala, cele cu mesaje afectandu-le concentrarea si mult mai mult daca sunt mesaje oarecum negative sau rebele. In cazul unui copil cu dificultati de atentie, orienteaza-i spatiul de lucru in asa fel incat sa aiba in fata un perete si nu o alta camera sau o fereastra. Daca copilul are probleme in a sta nemiscat si concentrat, mergi pe varianta unui scaun gonflabil sau a unei mingi de exercitii fizice pe care sa stea
Maximizare
Trebuie sa incerci sa maximizezi tot ce poti! Daca locuinta ta este una de dimensiuni mici, chiar si o masuta pe hol poate fi o solutie foarte buna. O masa care se strange poate fi folosita foarte bine ca suport de scris pentru copii, mai ales daca este usoara si usor de transportat din bucatarie pe hol (sa presupunem). La fel de utile pentru economisirea spatiului sunt tablele de scris sau panourile de pluta care pot fi agatate in spatiul destinat lucrului
Zone de lucru
Trebuie sa fii o persoana cu o gandire flexibila care ia in calcul mai multe locuri din casa pretabile pentru invatat. Se poate folosi o anumita masa pentru munca ce necesita mai multa concentrare, o camera linistita pentru a citi, o masa luminoasa pentru realizarea anumitor proiecte. Totul depinde de ce ai tu in casa si mai mult decat atat, ia in calcul faptul ca, copii, precum adultii, au nevoie sa ia pauze, sa se miste, sa schimbe pozitiile. Si conform studiilor, acesta ar fi un lucru foarte bun: asimilarea informatiilor in diverse locatii, imbunatateste capacitatea unui student de a invata si reaminti informatiile! Un motiv in plus pentru a lua cat se poate de serios in calcul amenajarea camerei copilului, tinand seama de tot ce s-a spus pana acum!