Intimitatea caminului, conform recentelor cercetari, sugereaza ca legaturile sociale sunt la fel de importante si necesare pentru sanatatea si bunastarea noastra, la fel ca alimentatia si exercitiile fizice. Ca extensii ale noastre, casa unde locuim, reprezinta locul perfect pentru a incepe proiectarea si construirea unor relatii mai bune.
Nu prea ne gandim de regula la acest aspect, dar casa noastra ne hraneste intimitatea si ne sustine relatiile sociale. A proiecta aspectul si interior casei noastre este o actiune si o prioritate folosita din cele mai vechi timpuri, studiile actuale demonstrand impactul semnificativ pe care design-ul interior il are in modul in care interactionam. De exemplu, scaunele confortabile, flexibile, incurajeaza membrii familiei sa socializeze, in timp ce scaunele incomode, lumina dura, descurajeaza astfel de actiuni.
Indiferent ca stai singur sau iti imparti spatiul cu mai multi membri ai familiei sau prieteni, design-ul interior poate fi modificat pentru a promova mai mult socializarea. Partea buna este aceea ca ceea ce functioneaza, este in mare parte si intuitiv, noi trebuind doar sa ne lasam ghidati de intuitie si de modul cum ne face casa noastra sa ne simtim. In lumea moderna de astazi, un accent foarte mare se pune pe aspect, dar cel mai important este sa ne lasam ghidati de cum ne simtim acasa si cum ne sustine stilul de viata la care aspiram.
Iata in continuare cateva sugestii, care pot face din intimitatea caminului cel mai bun spatiu din viata de zi cu zi. Si ce poate face din acest spatiu perfect, locul la care abia sa astepti sa ajungi dupa o zi de lucru? O amenajare bine gandita, logica si mai mult decat atat – nu trebuiesc cheltuite sume mari de bani!
Loc de vorbit
Ca vorbim de cateva scaune confortabile pe balconul unde e numai bine sa stai sau o sufragerie, este necesar sa ai un loc comod in toata casa, care sa-ti ofere sentimentul de familiaritate si intimitate, unde poti vorbi fara a avea parte de zgomot, fara distrageri, fie ca vorbim de zgomot, televizor sau dezordine. Alege un loc confortabil in detrimentul unuia frumos, dar care are accente de austeritate. Nu iti place locul unde este canapeaua? Arunca cateva perne, acopera-o cu o covertura/ patura care sa aiba un aspect familiar sau care sa creeaze o atmosfera unitara, intimitatea caminului pe care o cautam cu totii! Si retine ca locul tau de relaxare nu trebuie sa fie desprins din revistele de design interior sau sa arate ca imaginile ideale pe care le regasesti peste tot in mediul online, pentru a-ti oferi sustinerea energetica de care ai nevoie!
Senzatia Yin
Yin este principiul feminin al feng shui-ului, o casa cu energia yin este mai receptiva, primitoare si deschisa. Yin tinde sa fie mai linistita si mai confortabila, tinde sa aiba mai multa textura si modele. In detrimentul sticlei, dorim perdele, in detrimentul unei podele rigide si tari, le cautam pe cele cu covorase. Avem nevoie de o atmosfera primitoare, calda, poate asemanatoare cu cea din bratele calduroase ale mamei; un spatiu in care sa fii alimentat de o energie buna.
Pozitia
Cei care se ocupa cu aranjarea mobilei, ar trebui sa promoveze in acest caz, includerea, cercetarile aratand ca scaunele sau locurile unde stai, atunci cand sunt dispuse circular promoveaza mult mai bine intimitatea si interactiunea sociala, comparativ cu aranjamentul ordonat unul langa altul. Elementele de mobila care se pot muta usor ne usureaza sarcina, facand usor de gestionat intimitatea caminului si o anumita iesire din monotonie.
Mesele pentru diverse bauturi sunt iarasi necesare, pentru ca fiecare invitat/ prieten care te viziteaza sa se simta confortabil si sa aiba sentimentul ca este cumva la el acasa. In cazul in care camera este mare, incearca sa aranjezi o parte de mobila in asa fel incat sa realizezi o compozitie confortabila.
Pentru fiecare
Pe langa confortul oferit, trebuie sa ai confort pentru fiecare: nu poti avea doar doua scaune comode! Si pana la urma, daca nu ne dorim investitii mari, nu e nimic gresit in a aduce scaune de plastic de undeva de afara si puse o pernuta pe ele! Pana la urma, nu faci decat sa iti iei masuri pentru ca toti cei care ajung la tine sa se simta confortabil si mai mult – nu trebuie sa iti aglomerezi camera cu elemente mobiliere care in restul timpului te incurca.
Spatiu deschis
Daca iti faci o casa, te gandesti sa iti renovezi casa si vrei sa ai un spatiu familiar si confortabil, ar fi bine sa iei in calcul un spatiu deschis intre bucatarie si camera de zi pentru mentinerea conexiunii dintre cei din spatiul bucatariei si invitati. Indiferent ca ai acest aranjament sau nu, a avea un spatiu deschis si primitor este esential si il poti face si mai frumos, adaugand flori si diverse accesorii, pentru a face orice experienta una minunata. Iar cele mai bune interactiuni sociale se fac dupa ce mananci, iar daca locuiesti singur, poti invita prietenii la cina.
Fara tehnologie
Cu toate ca pare o sarcina dificila in aceasta perioada in care digitalizarea ne-a cuprins pe toti, interactiunile sociale trebuie sa fie doar intre oameni, fara televizor deschis sau smartphone-ul in mana verificat din zece in zece minute. Din pacate, multe familii mananca in fata televizorului, iar comentariile vizavi de stiri sau orice altceva privesc, nu ajuta in niciun caz la ceea ce inseamna interactiune sociala. Bucurati-va de cina fara televizor, iar telefoanele – lasati-le la incarcat in tot acest timp!
Inlocuieste ecranul cu focul!
Da, exact cum ai citit si asta deoarece, acest element induce un sentiment de conectare, pasiune, intimitate, lumanarile insesi fiind renumite pentru crearea intimitatii. Iar acest lucru isi are radacinile cu mii de ani in urma cand oamenii alergau si vanau, iar unul din cele mai pretioase lucruri erau acelea in care stateau in jurul focului cu semenii. Facand comparatie, televizorul este doar un cumul de multe lumini, imagini, care se succed in mod alert si care, din pacate, ne aduc intr-un mod insesizabil o stare de stres.
Iluminare ambientala
Focul si lumanarile creeaza un ambient care favorizeaza o atmosfera relaxanta si intima, cercetarile aratand ca, in restaurante, cele mai intime conversatii au loc la o lumina calda, lampile de masa si de podea, fiind cele mai recomandate. O camera luminata uniform nu este echivalentul unei camere luminate intim. Daca ai piscina, poti pune lumini in jurul ei, poti folosi lumini de led in jurul casei, prin gradina, etc.
Temperatura normala
Temperaturile scazute contribuie din pacate la o stare de spirit negativa, dar, atat temperaturile ridicate cat si cele scazute, creeaza disconfortul celor ce te viziteaza. Daca ai posibilitatea, un semineu ar fi o optiune excelenta aducand elementul focului si o atmosfera placuta datorata zgomotului placut al lemnelor cand ard. Din nefericire, nu acelasi lucru se intampla si in cazul aerului conditionat sau a altor incalzitoare, zgomotul degajat de ele creand o anumita tensiune, intimitatea caminului avand de suferit.
Parfumul
Parfumul ambiental are un impact deosebit al dispozitiei pe care o ai, reflectandu-se in comportamentul nostru de zi cu zi. Cercetarile au aratat ca oamenii stau mai mult intr-un loc in care exista un miros placut. Lasand la o parte mirosurile specifice preferate de anumite persoane, cercetarile au aratat ca aromele de vanilie, citrice, menta, paine coapta, cafea, sunt universal acceptabile si trebuie sa domine in detrimentul celor care provin de la mucegai, animale, al unor mancaruri, etc. Aromele folosite trebuie sa fie pe baza de uleiuri esentiale, cele reproduse in laborator fiind toxice si dandu-ne un sentiment de neliniste si anxietate.
Spatii pentru oaspeti
Neavand spatiu pentru oaspeti, iti poti limita abilitatea de a socializa. Iar daca iti lipsesc astfel de optiuni – adica o camera dedicata acestui scop, cumpara o canapea care se poate comporta ca un pat. Trebuie sa ne gandim la confidentialitatea si confortul pe care il poti oferi oaspetilor si ceea ce au si ei nevoie pentru a se simti bine cand vin la tine. Intimitatea caminului caminului trebuie sa primeze daca iti doresti o casa mai sociabila; trebuie sa regandesti totul, pentru ca oamenii sa nu ezite in a ramane la tine peste noapte!
Intimitatea dormitorului
Starea de spirit, intimitatea si relatiile sexuale incep in afara dormitorului, dar, este esential sa creezi spatii pentru coversatii intime si pentru conexiuni. Dormitorul trebuie sa aiba texturi moi, linistitoare si sa fie pozitionat in afara zgomotului strazii – mai ales ca el ar trebuie sa fie centrul a ceea ce numim intimitatea caminului. Chiar daca tendinta este de a folosi culori multe pentru un somn bun, poti adauga si ceva nuante rosii si purpurii, care pot aduce mai multa pasiune in dormitor.
Decorarea este importanta de asemenea, fotografii cu copii, guru sau alti idoli – trebuiesc evitate, la fel ca fotografiile cu persoane singure sau fotografii intunecoase si care sperie. Intimitatea dormitorului trebuie sa fie bazata pe o atmosfera care aduce liniste, cadru romantic ce va aminteste ca va iubiti. In timp ce aceasta atmosfera nu va repara o relatie rupta, va oferi energia din fundal care ajuta o relatie. De asemenea, nu trebuie ca dormitorul sa fie folosit ca spatiu de lucru si orice element folosit in acest sens, trebuie ascuns cat mai bine.
Imagini sociale
Fotografii ale tale cu copii, cu rudele, prietenii apropiati ar trebui sa existe in anumite parti ale casei, ele ajutand la construirea conexiunilor.
Pasiuni comune
Este sugerat ca tot ce inseamna pasiuni ale oamenilor sa fie adus si in atentia celorlalti membrii ai familiei, cum ar fi dispozitive de jocuri, masina de cusut, calculatoare, totul intr-un spatiu comun, care sa dea tuturor un sens.
O intrare primitoare
Cei ce vin la tine, trebuie sa iti gaseasca locuinta usor si sa aiba un sentiment al sigurantei; chiar si primul contact vizual cu casa ta, poate fi determinant in confortul si atmosfera ulteriora. Daca stai la casa, gaseste un mod sa iti arati identitatea usor, iar in cazul apartamentului, sa ai cel putin numarul vizibil pe usa, asta daca nu vrei sa ai decoratiuni extra.
Intrarea trebuie sa fie una luminoasa si calda, un covoras de „bun venit” este iarasi foarte indicat, la fel ca diverse instrumente care ii pot ajuta sa isi stearga pantofii fara a se simti stingheriti in vreun fel.
Conectarea cu cartierul
In cazul in care locuiesti la casa, poti lasa afara un scaun si o masa, in gradina sau in spatiul din fata casei, pentru a putea stabili cadrul unor discutii cu vecinii si pentru a intari relatiile din comunitate. Daca de exemplu, cineva trece prin fata casei si tu esti recent mutat, chiar daca nu va cunoasteti, cel putin dupa 2- 3 ori in care vi se vor intalni privirile, va veti saluta; acesta este unul din cele mai naturale si dese modalitati de interactiune sociala. Pe de alta parte, daca se poate si ai intiativa, nu te impiedica nimeni sa creezi un spatiu special – ca o gradina, in care sa va puteti intalni pentru o discutie sau alt gen de interactiuni.
Scapa de rusinea nejustificata a casei!
Nu trebuie ca locuinta ta sa fie acea casa ideala pe care o vedem pe Instagram pentru a fi sociabil, multe persoane cara au raspuns unui studiu (peste 30 de procente), afirmand ca le este rusine de cartierul unde locuiesc, dar si cu locuinta in care isi traiesc viata. De aici si pana a evita ca cineva sa le calca pragul, nu este decat un mic pas!
Intimitatea caminului tau si crearea un spatiu social adecvat nu necesita eforturi extraordinare, nici financiare, nici de alta natura. Totul trebuie sa se rezume la imaginatie, energie, pentru a crea acele oaze de liniste confortabile si primitoare. Trebuie sa ai anumite elemente minime, pe care sa le asezi in asa fel incat sa creezi o atmosfera calda, relaxanta; daca nu exista, trebuie sa creezi acel loc! Daca nu ai un astfel de loc, nu vei avea curajul sa inviti persoane la tine, si daca nu faci acest lucru, nu vei avea parte de interactiune sociala! Asa ca, fa-ti curaj, reciteste ce s-a scris in acest articol, consulta-te cu partenerul, cu cel mai bun prieten si apuca-te de treaba!