Dopamina este mesagerul chimic atotputernic implicat in motivatie; creste ca raspuns la recompense si ne incurajeaza sa cautam gratificatii. Din acest motiv, dopamina este invinuita pentru comportamentele care provoaca dependenta, cum ar fi cumparaturile compulsive online sau mancatul pe fond emotional.
In foarte multe situatii ni se sugereaza sa fim moderati, mai ales atunci cand ne dorim lucruri importante si sanatoase pentru noi. Vrei sa slabesti? Abtine-te de la a doua prajiturica! Vrei un abdomen plat? Nu mai manca X si Y! Si se pare ca aceasta moderatie este aplicabila si in cazul hormonilor care ne fac sa ne simtim bine. A elimina/ taia din lucrurile care ne dau bucurie si placere pe termen scurt, fie ca ne uitam la Netflix sau suntem ochi si urechi pe Instagram si Facebook, reduce raspunsul placerii de care are nevoie creierul.
Intrebarea care se pune: esti gata sa renunti la ceea ce iti place?
Specialistii care se ocupa de aceste aspecte sustin ca astfel de comportamente negative legate de cresterea dopaminei pot fi echilibrate, adoptarea unui stil de viata sanatos fiind cea mai la indemana solutie pentru oricine. Daca iti impui si depui toate eforturile sa te abtii de la astfel de la stimulente si mici placeri pe termen scurt, acest lucru va reporni sistemul creierului, care va aprecia mai mult si va da mai multa valoare atunci cand te rasfeti. Mai mult decat atat, trebuie sa cauti sa gasesti placeri in activitati mai naturale, cum ar fi plimbatul in aer liber sau meditatia. Toate acestea te vor ajuta in curand sa poti gestiona comportamentele compulsive care au in realitate, efecte negative asupra sanatatii si starii de bine.
Cum faci sa functioneze
A taia din dopamina nu inseamna ca trebuie sa tai din tot ce iti place, trebuie sa renunti la cele care, in mod compulsiv cresc cantitatea de dopamina. Iar situatiile sunt diferite pentru fiecare dintre noi. Daca esti foarte atasata de social media, renunta la ecrane! Daca ai o pofta enorma de a naviga prin filmele de pe Netflix si acest lucru se intampla pana noaptea tarziu spre dimineata, incearca yoga si meditatie care sa te ajute sa dormi.
Exista persoane care duc aceste masuri pana undeva la extrem, doar ca nu este cazul! Si nu ai nevoie de perioade foarte lungi de a te abtine! Incearca doar 1-2 ore seara sau o zi din week-end, timp in care poti gasi alte activitati (in natura preferabil) care sa suplineasca fostele obiceiuri; orice functioneaza pentru tine in aceasta situatie este binevenit.