Frumusetea curata este pe o panta ascendenta, majoritatea brandurilor care ofera produse de infrumusetare, intretinere, avand astazi macar o linie despre care afirma ca sunt „curate”. Nici nu intri bine pe Facebook, Instagram, ca esti asaltat de reclame, influenceri, care iti pun la dispozitie astfel de produse si conform unor studii, aproximativ un sfert din consumatorii produselor beauty au trecut la folosirea produselor „curate” sau intentioneaza. Partea mai putin neplacuta este aceea ca aproximativ jumatate din acestia nu stiu ce este frumusetea curata; nu stiu cum arata, nu se stie exact ce este … totul este o notiune abstracta.
Din punct de vedere logic, aceasta interpretare a produselor „curate” ar trebui sa tina cont de sanatatea, eficienta, bunastarea celor care le folosesc; ingredientele si tot procesul de prelucrare ar trebuie sa fie naturale si efectuate in conditii cat mai igienice. Si pe masura ce acestea evolueaza, cel mai probabil si cuvantul „curat” va cunoaste diverse semnificatii.
Bineinteles ca te intereseaza cat de eficiente sunt, dar ce inseamna „mai bine” pentru tine? Daca vorbim de lucruri precum eficacitatea, performanta – toate in functie de scopul pentru care sunt realizate, pot fi mai bune comparativ cu predecesoarele.
Exista produse de infrumusetare care au mentionate pe etichete anumite cuvinte/ expresii conventionale, care ne fac sa tragem concluzia ca sunt curate; de multe ori, ne ducem cu gandul ca sunt naturale. Iar daca gasim pe etichete sugestii ca produsele nu contin ingrediente ca parabeni, ftalati, parfumuri sintetice, coloranti, sulfat si ar fi mai sanatoase si curate pentru noi, dar si pentru mediul inconjurator, de ce sa nu le folosim? Bineinteles ca anumite produse nu sunt exact cum sugereaza descrierea si eticheta, dar pana la urma, nu este necesar sa facem totul dintr-o data si sa schimbam toate produsele! Pasii mici sunt indeajuns pentru inceput.
Primii pasi in frumusetea curata se fac cu produsele care acopera cea mai mare suprafata a corpului. Inlocuieste vechiul produs cu unul nou, ecologic si fii sigura ca este bun pentru corp si pentru mediul inconjurator deopotriva, mai ales ca produsul se scurge ulterior dupa folosire. In privinta machiajului, primele schimbari ar trebui facute la buze! Sansele ca anumite ingrediente sa intre in sange sunt mult mai crescute aici, atat prin usurinta cu care poate intra in organism, dar si datorita faptului ca reaplicam de cateva ori pe zi.
Una din marile probleme este dezinformarea, ceea ce nu este surprinzator, avand in vedere ca nu exista reglementari in aceasta privinta. Si cum ritmul, promovarea, publicitatea, tendintele, merg cu o viteza foarte mare datorita social media, multe amanunte din ceea ce conteaza pentru tine ca un consumator eco nu sunt verificate sau specificate. In acest caz, tu ai datoria sa incerci sa iti dai seama daca brandul respectiv vrea sa iti vanda un anume produs care este la moda atunci in functie de tendinte – fie ele bune sau nocive, iar apoi, sa afli parerea stiintifica a unor experti, oameni de stiinta. Evita parerea „specialistilor” de pe internet, a prietenilor sau mai rau a anumitor influenceri, vlogger, bloggeri, mai ales ca unii primesc bani pentru a face publicitate si evident, nu vor face afirmatii negative vizavi de produse.
Exista specialisti din domeniu care afirma ca cele mai periculoase si otravitoare ingrediente vin din natura, asta in contrast cu faptul ca se spune ca cele mai sigure ingrediente sunt cele naturale. Mai putin stiut de majoritatea este faptul ca se lucreaza foarte greu cu ingredientele naturale cand sunt de integrat in produse, iar eficacitatea lor si/ sau siguranta este incerta la final. In plus, calitatea poate varia de la un sezon la altul, de la conditiile meteorologice, anotimpuri, schimbarea solului; astfel, nu se pot garanta aceleasi rezultate de fiecare data. Asta nu inseamna ca ingredientele naturale nu sunt de buna calitate! Dimpotriva: ceaiul verde, aloe vera, turmericul sunt alegeri inspirate atat timp cat sunt folosite corect, doar asigura-te ca achizitionezi de la branduri care afirma clar ca au efectuat testarile clinice si/ sau cercetarile stiintifice le sustin produsele!
De asemenea, multe branduri fac pasi in directia ecologica, dar durabilitatea este complexa si orice metoda de obtinere a ingredientelor naturale, pe baza de plante, afecteaza schimbarile de clima. Agricultura este una din cele mai perturbatoare lucruri in privinta mediului inconjurator, iar acest lucru este unul cat se poate de real si cunoscut de toata lumea. Distruge biodiversitatea si contribuie la emisiile de dioxid de carbon. La aceasta se adauga si disponibilitatile terenurilor; populatia continua sa creasca, este nevoie de teren pentru sprijinirea populatiei, iar deficitul de teren devine o problema importanta.
Simplificat, nu prea are sens sa folosesti terenul in scopul producerii cosmeticelor naturale. Producand un ingredient sintetic in laborator, pune mai putina presiune in mediul inconjurator, ceea ce la o prima vedere ar fi mai bine privind per ansamblu, dar nu este natural!
Exista opinii care afirma ca pielea absoarbe 60% din ce pui pe ea si facand o gluma, nici nu ar trebui sa bei un pahar de rose: te masezi putin pe corp cu el si ai parte de cel mai natural zambet! ? Bineinteles ca cel putin bunul simt iti da de inteles ca acest lucru nu este adevarat, iar in privinta barierei pielii ea este foarte eficienta. Ea a fost creata intocmai pentru a nu permite lucrurilor sa patrunda in ea, astfel ca e nevoie de o multitudine de factori care sa contribuie la o penetrare sanatoasa, de la dimensiunea moleculei, la incarcatura si chimia machiajului si/ sau produsului. Si chiar daca un ingredient penetreaza pielea, nu inseamna ca si intra in fluxul sanguin si provoaca pagube.
Dintre tarile care ofera reglementari in privinta cosmeticelor, se pare ca SUA este cea mai putin stricta, cu toate ca este 100% ilegal pentru orice companie sa vanda produse despre care se stie ca sunt toxice sau otravitoare. Iar ideea ca sunt companii care produc lucruri pentru a te omori, nu este adevarata; in realitate, anumite zvonuri sunt scoase din context pentru a speria cumparatorul. Si multe din ingredientele mentionate in mass media nu mai sunt de multi ani folosite in anumite produse.
Asa ca, in momentul in care iti doresti sa adopti o parte din ceea ce numim frumusetea curata bazeaza-te pe o cercetare si o informare proactiva, din surse reale, sustinute de studii stiintifice si nu te speria de cat de natural te face un brand sa te simti!