Dr Laura Götz a simtit de mica faptul ca se va muta din Romania, iar modul in care a continuat si evoluat societatea noastra, nu a facut altceva decat sa ii intareasca ideea ca acest lucru este cel mai bun pentru ea, pentru cariera si viata ei. Nu dupa mult timp din momentul in care a terminat facultatea, a plecat in Germania, o decizie venita din inima si care in acelasi timp ii contureaza verticalitatea ei ca profesionist si ca om; si-a dorit sa se dezvolte intr-un mediu sanatos, in care coruptia sub diversele ei forme, nu are nicio sansa.
Vorbim cu si despre Dr Laura Götz, un dialog foarte deschis si interesant, din care am obtinut informatii valoroase, iar partea cea mai buna este aceea ca va veti putea intalni cu Dr Laura Götz in fiecare luna in cadrul revistei Famost. Ii este dor de tara si tot ce are legatura cu Romania, iar existenta internetului face mai usoara aceasta traire, fiind la zi cu aproape orice se intampla aici. Dar mai important decat acest lucru, Laura a pus bazele unei platforme online, cu ajutorul careia a ajutat foarte multe paciente romance.
Pe langa toate acestea, Laurei ii place sa scrie si este atrasa de domeniul stiintifico-fantastic, poate si datorita libertatii pe care o ofera acest gen, in care imaginatia nu are limite. Vicontele Verentei Pierdute este un titlu sugestiv, iar mai multe informatii se pot obtine foarte usor, doar tastand numele pe Google.
Despre medicina, despre femeie, despre viata si pasiuni, in continuare cu Dr Laura Götz!
Buna, Laura si bine ai venit in paginile revistei Famost! Ce a stat la baza deciziei tale de a te indrepta spre medicina? Ai simtit aceasta „chemare” de mica?
Bine ne-am gasit! Imi face mare placere sa colaborez cu echipa Famost pentru a oferi cititorilor si cititoarelor informatii competente atat despre sanatatea corpului, cat si despre cea a mintii si sufletului. In cazul meu, pot sa spun ca am avut de mica o atractie spre ramura medicala. Bineinteles ca la inceput imi doream sa fiu medic veterinar, sa ajut animalele. Inainte de a intra la liceu m-am hotarat totusi spre medicina umana, iar in clasa a XII-a am decis sa voi face 100% obstetrica-ginecologie. Acestea nu au fost hotarari logice, dupa discutii lungi cu parintii, ci au venit brusc, din inima, ca adevaruri ce le-am stiut dintotdeauna.
Cand te-ai hotarat sa pleci din Romania si ce te-a determinat? A fost o decizie grea, usoara, a fost 100% decizia ta?
Nu pot sa explic de ce, dar de cand eram mica stiam ca am sa ma mut din tara. Aveam o atractie spre lumea anglo-saxona, doream sa calatoresc, sa experimentez culturi si lucruri noi. Parintii nu au avut posibilitatea sa imi finanteze studiul in strainatate, iar acum sunt foarte fericita ca am terminat facultatea in Cluj-Napoca, pentru ca este cu mult superioara multor universitati din Vest in ceea ce priveste pregatirea medicala. Decizia de a pleca a fost a mea si a fost foarte simpla: doream sa ma dezvolt intr-un sistem medical ‘’sanatos’’, fara pile, nepotism si alte forme de coruptie!
A fost dificila despartirea de Romania? O ajuta internetul pe Dr Laura Götz in a pastra legaturile cu tara natala?
Clar ca imi e dor de tara mea frumoasa, de parinti, prieteni, si as prefera sa tratez pacienti romani toata ziua, dar nu pot calca pe integritatea mea. Internetul este remediul pentru dorul de casa, atunci cand nu vin in vacanta in Romania. De asemenea, in ultimii 3 ani am pus bazele unei platforme online medicale, www.drlaurastirbu.com, pentru a veni in ajutorul pacientelor romance. Am raspuns gratuit la peste 10.000 de intrebari pana acum si ofer si consultatii prin cabinetul virtual, de obicei prin video-call.
Profesand in Germania, consideri acest lucru un avantaj? Care ar fi atuurile tale comparativ cu un medic din Romania?
Este un avantaj, iar acest lucru se observa la toti medicii romani ce au revenit din strainatate. Aduc o noua mentalitate medicala, una orientata cu adevarat spre pacient. In Germania am invatat zilnic sa punem in balanta si psihicul pacientului, am exersat cu fiecare pacienta discursul prin care trebuie sa ii dau vesti rele astfel incat sa amortizez socul. De asemenea, standardele medicale sunt la zi, daca se anunta la un medicament un efect secundar grav azi, maine e scos din toate protocoalele si eliminat din farmaciile spitalelor. Se invata de pe carti din ultimul deceniu si nu din secolul trecut. Dupa ani de zile de vorbit cu pacientele online, am impresia ca medicii romani sunt mai degraba vrajitori si nu oameni de stiinta. De exemplu, multe paciente ma abordeaza disperate, dupa ce doctorul de la cabinet le-a recomandat sa faca avort terapeutic, pe motive nefondate medical. Medicamentele sunt prescrise uneori fara noima. Si problema e ca acesti medici predau la alti medici, si asa se perpetueaza mituri in loc de adevaruri medicale. Cu mine, pacientele isi gasesc linistea, pentru ca le explic logic, pe limbajul lor. Astfel, femeia care ma abordeaza stie ca va fi tratata cu multa empatie, ca imi voi da cu adevarat silinta sa ii dau de cap problemei ei medicale si ca va primi un tratament optim pentru situatia ei particulara.
Vorbeste-ne mai mult despre cabinetul virtual. Care este scopul lui, cui se adreseaza si cine il poate accesa?
Orice femeie poate obtine o programare prin cabinetul virtual, ca sa discute cu mine problema ei ginecologica sau obstetricala (sarcina) prin video-call (exceptie fac urgentele!). Fac o anamneza amanuntita, citesc alte scrisori medicale, analize, etc. pentru a-mi face o parere despre caz, apoi ofer recomandarile si tratamentul meu. De obicei sunt a doua/treia parere pe anumite probleme. Eu trimit pacienta obligatoriu la cabinet pentru un consult pe viu, daca ma abordeaza doar pe mine la inceput, pentru ca o examinare online este deseori insuficienta. Unor femei le spun sa noteze pe hartie ce sa isi intrebe medicul, ca eu sa fiu sigura ca sunt examinate competent. Eu am invatat ca un medic adevarat “pune mana pe pacient”, dar noi stim ca din pacate multi dau diagnosticul fara sa se ridice macar de pe scaun. De indata ce se descopera teleportarea, o sa apelez si la aceasta metoda, ca sa tratez pacienta din toate punctele de vedere!
Cum decurge o intalnire virtuala a Dr Laura Götz cu o posibila pacienta? Care sunt pasii? Cum ar trebui ea sa fie pregatita si cine poate avea acces?
Pe site-ul www.drlaurastirbu.com/cabinet, pacienta poate face o programare, pentru care plateste o suma de bani ca “donatie” in fondul de carte medicala, ce intra in contul editurii cu care voi scoate doua titluri medicale la finele anului 2020. Apoi ne intalnim pe platforma online preferata si vorbim prin video-call, unde poate trimite direct si alte documente medicale. Foarte simplu, iar un incerc sa gasesc cat de repede loc in programul meu. Unele doamne sunt asa dragute si asteapta sa revin din garda din spital, asa ca vorbim chiar si la 11 noaptea!
Imbini foarte frumos medicina cu motivationalul si incerci sa scoti ce este mai frumos si mai bun dintr-o femeie. Ce sta la baza acestei frumoase initiative si ce rezultate iti doresti sa obtii?
De cand am inceput cu site-ul, am dorit sa tratez femeia de la A la Z. Eu sunt experta in medicina psihosomatica si fac terapie transformationala (life-coaching), pentru a ajuta femeile sa obtina un echilibru intre corpul, mintea si sufletul lor. Foarte multe persoane sufera organic, de exemplu au dureri de burta, pe baza de stres, insa primesc medicamente pentru durere sau chiar sunt si operate, in loc sa fie trimisi la un terapeut. Pentru a ajuta pacientele unde alti medici nu au reusit, abordez medicina alternativa in paralel cu terapia psihosomatica. Virajul acesta de la medicina clasica la cea alternativa se datoreaza pacientelor mele. In primul an de rezidentiat, o pacienta a venit la 3 noaptea in garda si a spus asistentei ca are dureri de burta. Cand am vazut-o eu, mi-a negat durerile si mi-a impartasit ca nu are nicio problema medicala, ci ca e foarte nelinistita dupa ce s-a certat cu iubitul si ca nu are cu cine sa vorbeasca despre asta. Atunci am realizat ca trebuie sa fiu mai mult decat un diagnostician. Dupa mine, un medic ar trebui sa fie pe jumatate preot, gata sa asculte si durerile sufletului, indiferent de specialitatea aleasa. Cand unei femei ii moare bebelusul in burta, nu pot sa o pun sa isi faca programare la psiholog in cateva saptamani, ci ma ocup atunci, acut, de starea ei psihica. Pe partea de terapie transformationala, ajut femeile sa isi descopere potentialul de a crea o viata dupa propriile lor reguli, iar asta inseamna sa se debaraseze in primul rand de “parerile altora”. Conceptul de life-coaching este relativ nou in Romania, insa ia amploare, spre binele global al femeilor.
Enumereaza-ne trei elemente sau principii care ar trebui sa se regaseasca in fiecare femeie asumata si puternica, si care fac parte din filosofia ta motivationala.
…….