Dr. Oltjon Cobani este o personalitate care a reusit sa devina un reper in chirurgia estetica autohtona, dovada fiind multitudinea de clienti care ii calca pragul. La aceasta adaugam si setea infinita de cunoastere si de a fi la zi cu tot ce inseamna informatie de specialitate, tendinte, si avem portretul unui om profesionist 100%, dedicat si implicat total in ceea ce face.
Si-a dorit de mic sa aduca schimbari in bine in viata oamenilor si acest lucru l-a ambitionat sa imbratiseze cariera de medic, indiferent de greutatile intalnite pe parcursul unui drum destul de anevoios. Iar cand iti doresti ceva cu adevarat si depui tot efortul posibil, orice obstacol nu reprezinta decat o noua etapa catre evolutie. Iubeste familia si din nefericire este cateodata restrictionat de clipele parca prea putine acordate acesteia, are o mare dragoste pentru calatorii si este cat se poate de constient de necesitatea ingrijirii mediului inconjurator, pentru care face si ar face si mai multe daca timpul i-ar permite.
Va invitam asadar, sa cunoasteti o parte frumoasa a medicinei, insotiti de Dr. Oltjon Cobani, care a venit cu foarte multe informatii utile si interesante, atat pentru cei care vor sa aiba parte de astfel de interventii, dar si pentru cei care isi doresc pur si simplu sa cunoasca anumite dedesubturi ale chirugiei plastice.
Pentru inceput, as vrea sa ne axam pe povestea din spatele profesiei. Cine este omul Oltjon Cobani cand nu il vede nimeni?
Intr-adevar, cea mai mare parte a zilei o petrec in sala de operatii si la consultatii; imi place ceea ce fac. In rest sunt un om normal cu preocupari normale. Incerc sa-mi depasesc limitele doar in sala de operatie, dar atunci cand ies din clinica, imi las costumul de medic in cuier si revin la preocuparile de zi cu zi!
Cum arata o zi din viata Dr. Oltjon Cobani cand nu sunteti la clinica?
Cand nu sunt la clinica, incerc sa petrec cat mai mult timp cu sotia mea Ioana si cu cainele nostru, Kinnara, iar cand pot sa calatoresc (anul acesta a fost mai dificil) incerc sa o fac. Imi place sa explorez si sa vad noi lucruri. Mi se pare fascinant ca traim intr-o planeta atat de mica si totusi cu o diversitate culturala atat de mare. Imi place istoria si de cate ori calatoresc, am prilejul sa vad si invat lucruri noi. Si desigur, sa nu uitam ca cel mai important lucru este familia, asa ca de cate ori am ocazia, imi vizitez parintii in Albania. Sambata dupa amiaza cand am liber, merg la socrii mei la masa, iar duminica, uneori petrecem timp in natura!
De ce a ales Dr. Oltjon Cobani Romania? Cum ati venit aici?
Eu sunt de origine aroman, si cand s-a ivit ocazia, parintii mei m-au sfatuit sa urmez cursurile Facultatii de Medicina in Romania pentru ca scoala de aici era recunoscuta in sud-estul Europei. Am ajuns in Bucuresti, la varsta de 14 ani, unde am urmat mai intai cursurile Liceului Teoretic, “Ion Neculce”, specializarea chimie -biologie, apoi urmand cursurile de medicina in cadrul UMF Carol Davila. Nu a fost o perioada usoara, pentru ca la 14 ani nu cunosteam atat de bine limba romana; eu fiind aroman, nu aveam prea multi prieteni, locuiam in camin, dar m-am acomodat si am facut fata cu brio tuturor greutatilor acelor ani.
Cand ati simtit ca medicina ar putea fi implinirea dumneavostra profesionala?
Stiam de cand eram mic ca voi deveni medic, imi doream acest lucru. Am simtit inca de la inceput ca acesta era drumul meu, doream sa ma implic, sa fac o schimbare in viata oamenilor. Dupa terminarea facultatii am ales sa urmez specializarea in chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva. Nu am ales aceasta specialitate ca sa am o situatie financiara favorabila, care oricum este un concept gresit, nu castigam mai mult decat alte specialitati medicale. Si oricum, cand am terminat eu facultatea nu stiam ca va deveni un trend, ca va fi atat de cautata. Intotdeauna mi-a placut frumosul, lucrurile pe care sa le poti vedea si aprecia. Chirurgia plastica necesita imaginatie, sa recontruiesti parti ale corpului care au fost lezate. Si aici vorbesc de chirurgia reconstructiva, chirurgia estetica ocupand doar o mica parte a acestei vaste specialitati. Cred ca acesta este motivul pentru care am ales aceasta specialitate.
Dincolo de profesie, ce il implineste pe Dr. Oltjon Cobani? Timpul liber este limitat?
Cea mai mare provocare si satisfactie, pentru mine, o reprezinta zambetul unui pacient multumit. Din punct de vedere medical, fiecare caz in parte prezinta o provocare, fiecare fiinta umana avand propriile caracteristici anatomice. Acesta este un lucru pe care toti pacientii trebuie sa il inteleaga. Putem sa ne ghidam dupa unele standarde sau trenduri, dar in limitele respectarii propriei fizionomii. Nerespectarea acestora duce la dezastre in chirurgia estetica. Astfel, acel trend “eu as vrea asa” are limite. In medicina este important “prima non nocere” (intai sa nu faci rau). In momentul de fata, o provocare este si pandemia Covid-19. Este important sa respectam masurile de siguranta ca sa ne protejam pe noi si pe ceilalti din jurul nostru. Acest lucru nu inseamna sa ne isterizam. Viata trebuie sa continue ca si pana acum, si poate sa fie asa, daca respectam regulile.
Dintre toate ramurile medicinei, de ce ati ales chirurgia plastica?
Fiecare dintre noi percepe frumosul din punctul lui de vedere, sau cum imi place mie sa spun – frumusetea sta in ochii privitorului. Pacientii care apeleaza la un medic de chirurgie estetica, trebuie sa se intereseze mai intai cine e, ce a facut acesta, ce experienta are. Cea mai buna recomandare este un pacient multumit. Personal, ma stradui ca toti pacientii mei sa aiba parte de grija cuvenita, ca toti sa plece din cabinet cu zambetul pe buze.
Cum spuneam mai sus, refuz sa le promit pacientelor transformari nerealiste. Cand interventia estetica iese din tiparul armonios, face mai mult rau decat bine. Si de acolo incep problemele. Pacientii pot dori multe lucruri, nu au cunostintele medicale pe care le avem noi, nu este vina lor. De asta revine in sarcina noastra sa le explicam de ce nu si ce se poate face. Decizia apoi revine pacientei. Personal, descurajez exagerarile de orice fel.
Considerati ca lucrati intr-o lume dominata de oameni superficiali? Colegii de breasla sau pacientele?
Nu as putea spune ca traiesc intr-o lume dominata de oameni superficiali. Fiecare om are felul lui de a fi. Nu sunt eu judecatorul nimanui. Eu fac ce pot eu sa fac si invat ce pot eu sa invat. Pot doar sa dau sfaturi in ceea ce cred eu ca este bine sau rau, dar mai departe, este decizia fiecarui om in parte, pacienta sau medic.
Cum stau romanii si romancele la capitolul educatie estetica?
Romanii stau mult mai bine la capitolul educatie estetica, se simt progrese si cred ca media a ajutat la transmiterea corecta a informatiilor pe toate canalele, atat cele clasice, cat si New Media. Trendul este ascendent, iar mai nou se cauta naturaletea!
Chiar asa: aveti si pacienti? Sau doar paciente?
Am si domni pacienti, ei apeleaza mai mult la tratamente cum ar fi toxina botulinica. In ceea ce priveste chirurgia, cele mai cautate in randul sexului masculin sunt rinoplastiile sau abdominoplastiile. Alte probleme des intalnite ale barbatilor sunt pierderea podoabei capilare, iar aici le recomand injectii cu PRP si vitamine in scalp! In ceea ce priveste sexul feminin, evident, vorbim de o paleta mai larga de tratamente. Incepem cu tratamentele de cabinet cum ar fi injectiile cu toxina botulinica, acid hialuronic, sau mezoterapiile la nivelul fetei. In ceea ce priveste chirurgia, vorbim de interventiile asupra sanilor, lipoaspiratiile, abdominoplastia, rinoplastia si altele.
Cu ce nevoi se confrunta domnii care ajung la medicul estetician?
Intr-adevar sunt multi pacienti care isi trateaza la medic complexe pe care si le-au creat in copilarie ori in adolescenta, iar aici intervine capacitatea medicului de a discuta in prealabil, de a face o consiliere psihologica si de a intelege problemele pacientului si asteptarile lui! Unele probleme se pot rezolva in sala de operatie, altele isi pot gasi raspunsurile la psiholog.
M-am uitat pe www.doctoroltjoncobani.ro si am descoperit trei subdiviziuni cu serviciile pe care le oferiti. As incepe cu tratamentele non-chirurgicale. As vrea ca toti cititorii sa inteleaga ca un medic estetician poate lucra si fara bisturiu, acolo unde este cazul. Augumentarea buzelor ramane in topul cerintelor femeilor din Romania, daca ar fi sa ne raportam la tratamentele non-invazive?
Da, augmentarea buzelor ramane o interventie ceruta des, dar spre deosebire de anii precedenti, pacientele vor rezultate naturale, vor sa rezolve asimetrii ale buzelor, nu isi mai doresc buze exagerate ca in alti ani, ceea ce ma bucura sincer.
Altfel spus, tratamentele non-chirurgicale sunt destinate doar chipului? Riduri corectate, corectii ale buzelor si intinerire faciala?
Aceste tratamente sunt destinate atat fetei, cat si gatului, zonei decolteului ori mainilor. Da, vorbim de corectii de riduri dinamice (etajul superior al fetei) in care standardul de aur ramane toxina botulinica. In ceea priveste ridurile statice (nu sunt de create de miscarea muschilor) tratamentul este cel cu acid hialuronic. Desigur ca sunt si multe alte combinatii de substante care sa ne ajute ca un ten sa arate cat mai bine, cocktailuri de acid hialuronic si aminoacizi, PRP si multe altele.
Ce ar trebui sa stim despre corectiile ridurilor? Cand se foloseste acidul hialuronic si cand toxina botulinica? Dupa caz, cand trebuie sa revina pacienta la clinica?
Cocktailurile cu acid hialuronic si aminoacizi va vor ajuta sa aveti un ten mai frumos si luminos. Daca insa unele riduri s-au instalat deja, trebuie luate in considerare injectiile cu toxina botulinica sau filler-ele cu acid hialuronic. Cum imi place mie sa spun, “primavara nu vine cu o floare”, deci aceste tratamente trebuie repetate la un interval de timp recomandat de medic.
Ce presupune rejuvenarea faciala PRP?
PRP-ul (platelet rich plasma) foloseste resursele propriului corp ca sa obtii o rejuvenarea faciala prin ceea ce numim medicina regenerative. In aceasta categorie de medicina sau chirurgie regenerativa intra si tesutul adipos (o sursa importanta de celule stem) sau diferite lasere. Ce trebuie sa intelegem este ca odata cu varsta, se pierde din volumul fetei si calitatea tegumentului scade. Evident, fiecare dintre cele trei proceduri mentionate mai sus are un efect benefic, dar combinarea lor asigura un rezultat mai bun si de mai lunga durata.
Cum ar trebui sa alegem medicul estetician? Dupa ce criterii?
…