Esofagita eozinofilica poate fi cauzata de alergiile alimentare, manifestandu-se prin dificultatea inghitirii, o senzatie deloc placuta, o afectiune care in ultima perioada este in crestere.
La inceputul anilor `90, medicii au inceput sa se confrunte cu o noua afectiune care afecteaza esofagul, tubul muscular ce conecteaza gatul cu stomacul. Aceasta problema se pare ca afecteaza pacientii predispusi la alergii, inclusiv cele alimentare, astm, eczeme. Simptomele includ inghitirea dificila si senzatia ca alimentele se misca incet prin esofag. Este cunoscuta ca esofagita eozinofilica (EE), aceasta afectiune castigand mai mult teren, din nefericire, la inceputul anilor 2000.
Cei ce sufera de esofagita eozinofila au un numar mare de eozinofile – un tip de celule albe din sange, dar si o inflamatie a esofagului. Aceasta afectiune poate cauza dificultate la inghitire si arsuri la stomac, iar in cazuri severe, chiar poate bloca mancarea in esofag; in cazul copiilor, acestia pot avea probleme cu hranirea, cresterea dificila sau scaderea in greutate. Daca nu este diagnosticata si tratata corespunzator, aceasta problema poate duce la cicatrici permanente sau chiar ingustarea esofagului. Pacientii care sufera de esofagita eozinofilica, pot prezenta un risc crescut al bolilor autoimune.
De ce esofagita eozinofilica este in plina ascensiune?
Atat barbatii, cat si femeile pot fi afectati la orice varsta, dar apare cel mai frecvent la barbatii de 30, 40 de ani. In general cam 1 barbat la 2000 suferea de aceasta problema de sanatate, doar ca, in ultimul timp, numarul a crescut, un studiu publicat in 2019 care a cuprins 30 de studii din Europa si SUA, aratand ca numarul a crescut de la inceputul anilor 2000.
Motivul exact al acestei cresteri, nu este cunoscut, dar exista ipoteze care sustin ca productia alimentelor este cauza, implicand modificarea genetica a culturilor, aditivii chimici si poluantii putand sta la baza acestei probleme de sanatate. Alte opinii sustin ca utilizarea tot mai mare a medicamentelor cu acizi inhibitori duc la schimbarea microbiomului din esofag, de aici ajungandu-se la alergii alimentare si inflamatii.
Alergeni alimentari
Nu exista un test precis care sa identifice alergiile alimentare care au legatura cu esofagita eozinofilica, dar expertii recomanda o alimentatie de eliminare, care sa te ajute sa identifici aceasta problema si sa iti imbunatatesti starea de sanatate. Exista sase alimente cel mai des asociate cu raspunsul alergic: grau, soia, lactate, oua, nuci, fructe de mare.
Anumiti medici, recomanda eliminarea boabelor care contin gluten (grau, secara, orz, einkorn, spelt, kamut) din alimentatie, deoarece se crede ca exista legatura intre acestea si esofagita eozinofilica. Persoanele care sufera de aceasta boala sunt de 9 ori mai predispuse sa aiba boala celiaca.
Alimentatia de eliminare a esofagitei eozinofilice
Inainte de toate, trebuie sa iti planifici cel mai bun moment pentru a incepe dieta si aici ai nevoie de un nutritionist sau un medic specializat, pentru a avea parte de o indrumare corecta.
Gandeste-te la modul in care tu mananci, pentru ca anumite obiceiuri vor trebui schimbate! Daca esti obisnuit sa consumi oua sau cereale la micul dejun, iata ca va trebui sa te lipsesti de ele! Daca mananci alimente pe baza de grau, trebuie sa le inlocuiesti cu salate mari sau cartofi prajiti.
Dupa ce ti-ai facut un astfel de plan si ai hotarat ce trebuie sa elimini din alimentatie, poti merge la cumparaturi pentru a achizitiona alimentele pe care trebuie sa le ai la indemana pentru a putea usor inlocui ceea ce nu ai voie sa mananci. O idee foarte buna este aceea de a prepara cat poti de mult in avans, pentru a-ti face misiunea mai usoara.
Trebuie sa fii o persoana constienta si sa elimini de tot alimentele alergene enumerate mai devreme si sa fii atenta la ce cumperi! Citeste pe etichete ce contin, pentru a evita alergenii care se pot regasi in diverse alimente ambalate sau gata preparate. Daca iei masa in oras, mare atentie si acolo, pentru ca poti avea anumite ingrediente din cele interzise!
Daca dupa patru saptamani nu s-a imbunatatit nimic, trebuie sa mergi la medicul de familie sau la cineva specializat. Iar daca se vad anumite rezultate, aceasta este o buna veste si stii ca cel putin unul din alimentele eliminate de tine sunt alergene. Urmatorul pas este identificarea alimentelor care sunt problematice in mod real. De fiecare data cand introduci un nou aliment din cele considerate problematice, noteaza-ti simptomele, dar tine cont ca exista posibilitatea ca acestea sa se manifeste dupa ore, zile, asa ca, incearca sa constientizezi tot!
Simptomele si anumitele reactii pot varia de la un reflux usor acid la crampe severe, varsaturi, dificultati de inghitire sau senzatia ca mancarea este blocata in esofag. Poti introduce doar cate un nou aliment pe saptamana din cele “problematice” si asigura-te ca mananci din el o data pe zi! Daca dupa aproximativ o saptamana, nu ai nicio problema – nicio reactie adversa, poti considera ca alimentul este sigur, dar, ai rabdare pana cand le introduci pe restul.
Dupa ce vei introduce gradual toate alimentele si vei sti cu exactitate ce iti face bine si ce nu, vei putea deja sa iti alcatuiesti propriul regim alimentar, iar esofagita eozinofilica va fi de domeniul trecutului!