Extractul de banane se afla printre ultimele tendinţe de îngrijire a pielii şi la fel ca celelalte extracte şi acesta este obţinut tot cu ajutorul apei şi alcoolului pentru extragerea materiei prime din frunze şi coji. Prea multe cercetări până acum nu s-au făcut care să evidenţieze în mod deosebit beneficiile extractului de banane, dar printre cele mai importante şi de care se ştie acum sunt cele ce urmează.
- Calmează şi hidratează pielea uscată şi sensibilă. Extractul de banane conţine uleiuri naturale, vitamine şi mulţi alţi compuşi care hidratează în timp ce reduc inflamaţia, ceea ce îl face unul din favoritele celor ce au pielea uscată sau sensibilă.
- Îmbunătăţeşte elasticitatea şi fermitatea pielii şi asta datorită aminoacizilor; pe scurt, este redus aspectul liniilor fine şi a ridurilor. Pielea este mai netedă şi are un aspect radiant.
- Extractul de banane este o sursă naturală pentru alfa hidroxiacizi (AHA), aceştia regăsindu-se în multe alimente de bază precum trestie de zahăr, lapte, fructe. Ajută la exfolierea pielii prin îndepărtarea celulelor moarte, lăsând pielea moale şi cu un aspect radiant.
- Pielea este protejată de radicalii liberi. Bananele conţin dopamină, carotenoide şi flavonoidele, antioxidanţi care se regăsesc în cantităţi mai mari în acest fruct comparativ cu diferite fructe de pădure, ierburi şi Iegume. Se presupune că aceşti antioxidanţi protejează pielea împotriva daunelor provocate de radicalii liberi, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru confirmarea acestor lucruri.
Cum este folosit extractul de banane?
Extractul de banane poate fi folosit în creme hidratante, seruri, măşti, produse de curăţare, fiind adăugat de multe ori în produse datorită capacităţii sale remarcabile de hidratare şi calmare, dar şi pentru faptul că oferă luminozitate pielii, îmbunătăţind textura în general.
Din ce se ştie până acum, extractul de banane se poate combina foarte bine cu acidul hialuronic, produs natural în corpul uman, ambele ajutând la hidratarea pielii şi adăugarea fermităţii. Extractul de banane se înţelege foarte bine şi cu vitamina C, care ajută la luminarea pielii şi îmbunătăţirea tonusului acesteia, dar şi cu niacinamida, o formă a vitaminei B3 ce formează cheratina, ambele ajutând la blocarea umidităţii pielii, calmând roşeaţa şi iritaţia. Extractul de banane poate fi folosit şi în combinaţie cu aloe vera, ajutând la calmarea pielii şi netezirea ei.
Extractul de banane poate fi considerat în general sigur pentru piele, dar având în vedere că nu se cunosc foarte multe despre el ar fi bine să fie folosit cu precauţie. Chiar dacă este blând pentru piele şi non-iritant, persoanele cu pielea sensibilă pot prezenta roşeaţă, mâncărime sau diverse reacţii adverse. Dacă te înscrii în rândul celor cu acnee, trebuie să ai grijă în folosirea produselor ce conţin acest extract, datorită faptului că acesta pot exacerba erupţiile. Testul cu plasture este o bună metodă de a şti dacă vei folosi sau nu extractul de banane pe corp sau chip.
Asociaţia Academiei Americane de Dermatologie (AAD) recomandă aplicarea produsului pe un loc de testare de două ori pe zi timp de 7 până la 10 zile pentru a efectua un test de plasture, partea inferioară a braţului sau cotul fiind bune opţiuni de testare. Dacă nu ai vreo reacţie a pielii (roşeaţă, mâncărime, umflare) după cele 7 – 10 zile poţi include produsul în rutină de îngrijire fără nicio problemă.
Dacă ai alergie la banane trebuie de asemenea să eviţi extractul de banane. Aceste alergii sunt neobişnuite, doar că pot provoca reacţii adverse severe ca urticarii, umflături, dificultăţi la respiraţie. Dacă ai îndoieli, poţi merge la un dermatolog pentru o opinie profesională.
Acest extract este unul dintre cele mai noi ingrediente pentru îngrijirea pielii şi motivele sunt cât se poate de justificate, varietatea de uleiuri, vitamine şi alţi compuşi, hidratează, calmează şi îmbunătăţesc calitatea pielii. Antioxidanţii au şi ei un rol foarte important, protejând pielea de daunele radicalilor liberi.