Fara griji! – aceasta trebuie avuta in minte in fiecare dimineata cand te trezesti, iar daca esti genul de persoana care intri in panica, te ingrijorezi pentru viitor in privinta unor lucruri care nu s-au intamplat, expertii din domeniu afirma ca pot elimina aceasta anxietate viitoare si te pot face sa te bucuri de viata in prezent.
Majoritatea suntem pusi in situatia in care, venim de la serviciu si, in mod logic, ar trebui sa ne indreptam atentia spre relaxare, odihna, doar ca, gandurile noastre sunt pentru ziua urmatoare. Sau pentru zilele urmatoare. Chiar si cele mai „usoare” ganduri pot reprezenta o adevarata povara pentru umerii nostri, dar partea buna este ca aceasta anxietate anticipativa poate fi vazuta intr-o lumina mai buna.
Micile actiuni pe care le facem astazi pentru noi, reprezinta o investitie de calitate intr-un viitor cu mai putin stres. Iar unul dintre cei mai importanti pasi care trebuiesc facuti, este acela de a descoperi de unde vine stresul. Fiecare dintre noi avem o lupta cu forte exterioare despre care noi credem ca ne cauzeaza aceasta anxietate, proiectele de la locul de munca, treburile casnice si toate indatoririle, fiind cele mai comune.
De fapt, stresul vine dintr-un sentiment de atasare a noastra de ceva. Atunci cand incepem o zi in care avem multe de facut, etichetam din start ziua respectiva ca fiind stresanta, ceea ce duce la o tensiune mai mare. Aceasta tensiune declanseaza gandurile negative, doar ca, privind lucrurile pozitiv, diminueaza acest lucru; iar pozitivitatea trebuie sa plece inca de la inceputul zilei, inainte de a incepe activitatile. Stresul trebuie vazut ca un sentiment, viata – fara griji, asa ca, nu ar trebui sa ne ingrijoram foarte mult! Partea buna este aceea ca putem controla acest lucru. Cum? Vedem in randurile urmatoare!
Anticipezi vestile rele?
Locul de munca unde iti desfasori activitatea, trece prin diverse schimbari si se pregatesc anumite modificari, masuri. Poate vei fi nevoita sa mergi intr-un alt birou sau poate va trebui sa-ti desfasori activitatea intr-un punct de lucru, unde ai de mers mai mult. Acestea nu trebuie sa te surprinda niciodata, iar tu trebuie sa fii fara griji. Priveste partea pozitiva a lucrurilor! Pune-te in situatia viitoare, ca si cum s-ar fi intamplat deja! Gandeste-te de asemenea, ca lucruri la care nu te poti astepta se pot intampla oricand, iar aici, cam stii despre ce este vorba! Deja esti o persoana calita cu lucrurile grele si faci acest lucru pentru ca esti capabila sa il faci!
Majoritatea traim o astfel de frica, deoarece aceasta incertitudine o simtim zilnic. Iar stresul vine atunci cand nu avem cadrele necesare si instrumentele de a fi noi insine confortabili si linistiti. Atentia ta nu trebuie sa se indrepte spre situatia respectiva, ci spre lucrurile pozitive care vin odata cu anumite schimbari: poate vei avea mai mult timp liber, poate vei cunoaste persoane noi, poate vine si o marire de salariu … indreptarea atentiei catre lucrurile pozitive, are rolul de a tempera starea de anxietate.
Poate iti este frica de esec?
Poate ca cineva apropiat tie, o prietena sau o colega, stapaneste foarte bine sa faca ceva, doar ca, trebuie pentru o perioada scurta se faci si tu exact acelasi lucru. Nefiind foarte priceputa in abordarea respectivei probleme, poti intra in panica, grija restrangand puterea noastra de concentrare, ceea ce duce la a nu vedea mai deloc rezultatele pozitive. Daca te gandesti ca nu vei reusi sa duci la capat o sarcina, indiferent de complexitatea ei, cu siguranta nu vei reusi sa gasesti o solutie, pentru ca, din start, pleci cu aceasta posibilitate negativa.
Gandeste-te la situatiile in care te asteptai sa ai parte de noutati neplacute, dar aveai parte de lucruri pozitive. Poate la o intalnire cu un superior, credeai ca va fi o veste proasta, cand de fapt, erai chemata sa fii felicitata pentru anumite rezultate. Studiile au aratat ca aproximativ 85% din grijile noastre nu se intampla niciodata!
Te simti coplesita cateodata.
Daca te afli intr-o situatie in care, acasa, trebuie sa faci ceva, sa ai grija de cineva exact atunci cand aveai planificat sa faci ceva personal si noua sarcina nu poate fi amanata, in mintea ta apar o serie de ganduri coplesitoare si care te infioara. Majoritatea sunt, evident, nejustificate, iar o astfel de situatie si gandire, inhiba posibilitatea ca tu sa te descurci eficient cu situatiile noi aparute.
Cand te intersectezi cu o astfel de situatie, fii realista, fara griji nejustificate si intreaba-te: care este cel mai bun rezultat din aceasta situatie? Dar cel mai rau? Acest mod de abordare, te ajuta sa iti dezvolti „flexibilitatea cognitiva” si/sau abilitatea de a dezvolta mai multe scenarii posibile in acelasi timp, fapt care, conform studiilor, reduce semnificativ anxietatea. Este un mod eficient de a te antrena sa gestionezi mai multe versiuni ale aceleasi situatii, asa ca, incepe sa crezi ca, indiferent de situatia care va aparea, te vei descurca fara nicio problema si vei avea instrumentele necesare.
[rb_related title=”Te-ar putea interesa” total=”2″ style=”dark” ids=”25258,25055″]
Ingrijorata de schimbari majore?
Orice schimbare majora care se intrevede intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, poate oferi un disconfort mental, chiar daca, decizia schimbarii iti apartine si este din toate punctele de vedere, cea mai corecta. Cand te gandesti la o situatie care e deja programata si care iti da o anumita stare de stres, aceasta senzatie pare de neclintit, ca un munte.
Aceasta situatie trebuie vazuta ca un fluid si nicidecum ca ceva masiv, de neclintit! Toate experientele sunt fluide, viata insasi in parcursul sau – alina starile de anxietate. Toate gandurile negative si inconfortabile trebuiesc alungate, un studiu aratand ca peste 75% dintre cei care aveau astfel de temeri nejustificate, s-au recuperat din depresie dupa aproximativ jumatate de an. Cu siguranta nu vrei sa te regasesti in acest procent, de aceea, o abordare reala a situatiei cand esti in depresie, alaturi de o abordare senina si curajoasa a viitorului, reprezinta cea mai eficienta solutie.