Febra de fan apare odata cu vremea calda, acesta perioada se pare ca nu reprezinta un lucru foarte bun pentru cei care au probleme cu alergiile!
Iti face febra de fan probleme?
Nu esti singura! Foarte multe persoane adulte sufera de aceasta in fiecare an si din nefericiere este in crestere, conform statisticilor. Se crede ca in 2030 se poate ajunge ca jumatate din populatie sa o aiba si acest lucru se datoreaza cresterii cantitatii de polen si verilor calde, care agraveaza impactul asupra corpului.
Poti dezvolta febra de fan oricand
Nu ai mai avut asa ceva si te afecteaza acum? Poate fi o reactie neasteptata care acum poate fi depistata mai usor, comparativ cu anii precedenti cand putea fi foarte usor confundata cu o raceala de vara. In plus, climatul se schimba, iar polenul se schimba si el. Aceast lucru inseamna ca, desi ai fost expus la o astfel de afectiune, te poti „trezi” afectata de o noua tulpina.
Ce cauzeaza simptomele?
Simptomele sunt cauzate de o supra reactie in contact cu polenul. Fiecare dintre noi poate tolera o anumita cantitate, dar in momentul in care aceasta este depasita (cunoscuta ca „declansator”), are loc reactia alergica. Conform unui studiu, cea mai frecventa simptoma este stranutul, urmata de mancarimi ale ochilor.
Menopauza poate inrautati situatia
Fluctuatiile hormonale pot afecta raspunsul imun la polen. Cercetatorii din cadrul Ohio University au constatat ca, chiar si cel mai usor stres poate agrava reactia ta, ca urmare a hormonului stresului – cortizolul care afecteaza sistemul imunitar, facandu-l mai putin capabil sa faca fata situatiei.
Ce ar putea declansa la tine?
Cunoscand ce anume declanseaza la tine febra de fan, te ajuta sa incepi tratamentul cu patru saptamani inainte de sezonul cu polen, pentru ca acesta sa functioneze asa cum trebuie.
- Martie – polen de mesteacan
- Martie tarziu mijlocul lunii mai – polen de frasin
- Mai – polen de stejar
- Mai pana in iunie – polen de iarba
- Iunie tarziu pana in septembrie – polen de papadie si ambrosie
- August pana in septembrie – polen de pelin
Tratament minune?
Probabil ai auzit ca exista o injectie minune care te scapa de simptome. Din nefericire nu exista asa ceva pentru febra de fan, iar Kenalog este o injectie cu corticosteroizi care functioneaza prin suprimarea raspunsului inflamatoriu la histamina. Iar daca investesti in asa ceva – o suma cuprinsa intre aproximativ 85 si 110 euro, trebuie sa cunosti faptul ca nu va tine intreg sezonul, ci doar 6 saptamani aproximativ. Iar tratamentele cu corticosteroizi pot duce la osteoporoza, hipertensiune arteriala, crestere in greutate, batai rapide ale inimii, insomnie, probleme cu gustul.
Atentie la alimentatie!
Evita mancarurile murate si conservele, branzeturile mirositoare, carnea afumata si ciocolata, fiecare dintre ele avand niveluri ridicate de histamina. In schimb, consuma fructe si vegetale colorate pentru a ajuta sistemul imunitar; de retinut este ceapa, care are un nivel ridicat de quercetina, un antihistamic natural.
Protejeaza-ti ochii!
Daca ai ochii iritati, purtarea unor ochelari de soare pentru a crea o bariera intre ei si polenul din aer. Daca porti lentile de contact, schimba-i cu ochelarii, deoarece lentilele pot contribui la mancarimile ochilor. Articolele de unica folosinta zilnica vor oferi mai multa usurare pentru ochi, comparativ cu lentilele lunare care trebuiesc spalate zilnic, datorita sanselor scazute de contaminare.
Polenul poate intra foarte usor si in casa … ce poti face …
- Tine ferestrele inchise, mai ales in timpul diminetii foarte devreme si serii, cand cantitatile de polen sunt insemnate!
- Cand te intorci acasa, fa-ti un dus si pune-ti hainele la curatat, pentru eliminarea polenului care s-a asezat pe ele in timpul zilei!
- Tine animale de companie bine spalate si ingrijite!
- Usuca-ti hainele spalate – in interior, in asa fel incat vantul si miscarile aerului sa nu aduca polen pe ele!
Aspira-ti casa regulat, elimina praful – prin modalitati umede daca e posibil, pentru a evita polenul asimilat de anumite suprafete sa ajunga in aer!
Remedii …
- Cauta un spray nazal care sa contina ingredientul activ beclometazona!
- Picaturile de ochi cu cromoglicat de sodiu, ar trebui sa fie tot ce ai nevoie pentru alinare.
- In privinta antihistaminicilor orale, cauta un nume generic, cum ar fi cetirizina, loratadina, acrivastina sau clorfenamina.