Frica ereditara exista, un studiu din 2015 apartinand Proceedings Of The National Academy Of Sciences, indicand ca oamenii pot mosteni un temperament anxios cu fobie din partea parintilor. Cercetatorii de la University of Wisconsin au scanat creierele unor maimute rhesus si au descoperit trei zone care se ocupa de amenintare si ofera dovezi de ereditate. Daca aceste zone ar dezvalui hiperactivitate la un animal in mod individual, o amenintare relativ usoara interpretata ca fiind una majora, acest lucru inseamna ca aceasta trasatura a fost transmisa descendentilor. Si pentru ca aceste maimute sunt considerate a fi asemanatoare cu copii umani, oamenii de stiinta considera ca este un mecanism similar care conditioneaza sanatatea mentala, ca anxietatea si depresia vin si coboara din arborele genealogic.
Alt studiu, a aratat ca 35 de procente din variatiile anxietatii s-a dovedit a fi genetica, 65% fiind rezultatul unor altii factori, precum mediul si stilul vietii de zi cu zi. Specialistii considera ca dispozitia nervoasa naturala a fost invatata din comportamentul parintilor. Atunci cand parintii iti spun de mic copil sa fii atent la un lucru sau altul, acest lucru iti ramane in minte si esti atent ulterior toata viata; esti mereu in garda. Daca ai avut sau nu parinti anxiosi, asta nu garanteaza ca asa vei deveni si tu sau ca nu se poate corecta, dar iti afecteaza viata, comportamentul, iar mediul inconjurator cu siguranta influenteaza si el. Raspunsul tau personal cu privire la frica si anxietate – ca majoritatea amenintarilor – este un mix intre natura ta si cum te-ai ingrijit de acest lucru; natura umana este influentata de gene si impactul ingrijirii de sine. Sunt persoane care au stari de anxietate care pot proveni de la 2-3 generatii din urma, datorita experientelor pe care le-au avut bunicii lor.
Exista cercetari care sugereaza ca amintirile si mai ales cele negative, pot influenta compartamentul si pot fi transmise urmatoarelor generatii, frica ereditara venind astfel, ca o consecinta fireasca. Un studiu din 2013 apartinand Emory University pe soareci de sex masculin carora li s-a indus frica de a se teme de mirosul de cires, certifica acest lucru.. Soarecii au transmis mai departe, noilor generatii, sensibilitatea la miros. Cercetatorii cred ca acelasi lucru ar putea fi valabil si in cazul oamenilor, aceeasi oameni de stiinta cautand sa explice cresterea tulburarilor neuropsihice. Acesta poate fi un start interesant in cercetarea si in discutiile din jurul fobiilor, care, in mod traditional, apar din cauza unor doi declansatori: o experienta traumatica sau ca o replica a fricii altcuiva.
Daca se intampla prima oara cand esti copil si te simti ca esti scapat de sub control, creierul dezvolta o anumita generalizare a tot ceea a vazut, simtit, mirosit si gustat cu ceea ce este asociat experientelor negative. Te incurajeaza sa eviti orice este legat de viitor si asociat cu pericolul si moartea. Copii sunt exact ca niste bureti, creierele tinere comportandu-se precum calculatoarele: descarcand informatiile si asimilandu-le. De exemplu, daca unul din parinti se sperie foarte tare de paianjeni sau are frica de a conduce masina, se manifesta ca atare, copii retin si asimileaza intr-o mai mare sau mai mica masura tot ce vede, frica devenind apoi si a adultului de mai tarziu.
Frica ereditara este o consecinta a multor factori ce au legatura cu frica sau spaimele din copilarie si care ulterior fac parte din comportamentul de adult; conteaza de asemenea si modul cum sunt procesate informatiile. Alte experiente din copilarie (divortul parintilor, certurile intre ei, abuzurile suferite in casa sau la scoala), pot juca la fel un rol extrem de important in starea de sanatate mentala de mai tarziu. La fel ca anumiti factori ai stilului de viata: somnul, nivelul de alcool consumat, statutul socio-economic.
3 pasi prin care sa scapi de capcana parintilor, implicit de frica ereditara …
1 Foloseste-ti logica!
Frica poate fi utila pentru a trai si a ramane in viata, dar, de asemenea, poate intra in viata ta cea mai buna. Incearca sa constientizezi anumite frici in mod rational! Presupunand ca iti este frica de zborul cu avionul, ia in calcul ca, in cazul in care avioanele se prabuseau zilnic, saptamanal sau lunar – orice interval de timp care iti convine si care este rational – nu se mai efectuau zborurile cu avionul. Aceasta afacere nu ar mai fi existat!
2 Gandeste pozitiv!
Cresteti-va copii cu incredere si orice fel de frica sau stare negativa vizavi de anumite situatii au copii, explicati-le logic, pe intelesul lor ca nu au de ce sa se teama. Toata expunerea, absolut totul, trebuie sa se desfasoare intr-o nota pozitiva. Ca vorbim de o frica de ace, paianjeni sau alte fobii, nimic din toate acestea nu pot face rau, daca exista atentie si se cunosc toate datele. De multe ori, o mentalitate pozitiva asupra acestor lucruri, pot oferi o perspectiva corecta asupra vietii din partea copiilor.
3 Ia masuri!
In anumite cazuri, evitand fobia, te va face mai puternic, dar infruntandu-le fata in fata, te poate scapa de ele. Doar ca, daca fobia ta a aparut dintr-un eveniment traumatizant, risti retraumatizarea prin expunerea repetata; aceste lucruri, trebuiesc facute pas cu pas, cu ajutorul unui tratament adecvat si profesional.