Gabriel Coveseanu, cunoscut publicului mai mult dupa apelativul Cove, este un indragit prezentator Tv. Si-a inceput cariera in televiziune ca asistentul Andreei Marin la emisiunea “Surprize, surprize!”. Din toamna lui 2015, Gabriel Coveseanu prezinta “Vorbeste lumea”, alaturi de Adela Popescu.
Gabriel Coveseanu a obtinut Premiul Radar de Media pentru cel mai bun prezentator TV/cuplu.
Buna ziua si bine ai venit in paginile Revistei Famost.
Bine v-am gasit! Sunt onorat de invitatie.
La ce varsta ai inceput sa activezi in acest domeniu? A fost greu sa te faci remarcat?
Mi-am descoperit pasiunea pentru teatru in adolescenta. Am facut parte din trupa de teatru a liceului si asa am ajuns pe scena pentru prima data, ca actor amator. Cele mai vii si dragi amintiri din acea perioada raman totusi cele legate de momentele de improvizatie, cand ma transformam. Cum faceam asta? Invatasem pe de rost scenete si scheciuri celebre si-mi placea la nebunie sa joc in fata publicului adunat in jurul catedrei.
Ce amintiri ai de la inceputul carierei tale?
Mi-am inceput cariera in anul 1997, aproape imediat dupa absolvirea Facultatii de Teatru din cadrul UNATC, la Teatrul Ion Creanga, un teatru de copii. Nu eram familiarizat cu acest tip de teatru, cu toate particularitatile pe care le descoperi ca actor in fata unei sali pline de scolari care-ti striga la unison numele personajului – copii care vad in tine personajul, nu actorul, si care te judeca pentru faptele personajului. A fost o experienta cu totul noua, dar m-a fermecat si continua s-o faca si astazi, desi au trecut … imi vine greu s-o spun, dar aproape 25 de ani.
Ai avut un idol? Cine a fost acela?
Da, in mod cert! Idolii mei au fost marii actori pe care ii vedeam pe scena sau in filme si emisiuni tv, unde programul era limitat, dar de ce performante aveam parte! Amza Pellea, Toma Caragiu, Dem Radulescu: actori exceptionali, iubiti de public si in acelasi timp repere pentru generatii intregi de tineri actori.
Care a fost cel mai fericit moment din cariera lui Gabriel Coveseanu? Ofera-ne cateva amanunte!
O intrebare la care cu greu gasesc un singur raspuns, pentru ca au fost multe momente fericite. Pentru Cove cel aflat la inceput de drum, un moment important a fost angajarea la Teatrul Ion Creanga, dupa cum spuneam. Iar apoi a venit debutul in televiziune alaturi de Andreea Marin, in emisiunea “Surprize, surprize” , care a avut un succes incredibil. Pentru mine aceste doua experiente raman definitorii, pentru ca ele au dat directia carierei mele. Iar daca ma gandesc la Cove cel de astazi, as aminti numirea ca manager al Teatrului care mi-a fost o a doua familie in toti acesti ani.
Care a fost cel mai trist moment din cariera ta?
Incerc sa pastrez o atitudine pozitiva de fiecare data si cred ca asta m-a ajutat mult. Trebuie sa ai capacitatea sa-ti revii repede dupa un moment trist, sa poti sa vezi in asta o oportunitate de a invata ceva si de a deveni mai bun.
Au fost momente in care ai vrut sa renunti la aceasta cariera?
Sunt foarte fericit cu ceea ce fac. Sigur, sunt si provocari, sunt si momente mai dificile, dar ele fac parte din farmecul meseriei si nu as renunta la cariera mea pentru nimic in lume.
Ai accepta sa moderezi un format de televiziune in care nu crezi sau care sa consideri ca nu rezoneaza cu tine?
Cred foarte mult in proiectele in care ma implic. Cand pornesc la drum, fie ca e vorba despre un rol intr-un spectacol sau despre un format tv, trebuie sa am toate datele: sa cred in oamenii alaturi de care lucrez si sa stiu ca vom da impreuna 100%, sa cred in mesajul pe care il transmitem si in relatia pe care o construim cu publicul.
Ar accepta Gabriel Coveseanu sa joace un rol care nu s-ar potrivi personalitatii sale?
Un rol care nu se potriveste personalitatii sale este o provocare pe care orice actor si-o doreste, pentru ca il scoate dintr-o anumita zona de confort. Trebuie sa te joci un pic cu tine insuti – si spun asta in cel mai serios mod cu putinta – pentru a deveni altcineva, diferit de tine ca om, si diferit de tipologia cu care esti asociat, pentru ca sigur, exista anumite date care te recomanda pentru diverse roluri sau registre. Un comic exceptional poate sa nu fie o alegere potrivita pentru un rol dramatic, mai ales cand publicul il cunoaste pentru umorul sau. Insa privind lucrurile din punctul de vedere al actorului, pot sa spun ca un astfel de rol este o provocare foarte tentanta.
Ai jucat in filmul “Razboi in bucatarie”. Ce amintiri ai de la filmari? Cum te-ai simtit facand parte din acel proiect? Spune-ne mai multe despre rolul pe care l-ai avut!
Amintiri, da … Amintiri frumoase, pentru ca a fost un proiect care m-a adus alaturi de Gheorghe Dinica, un adevarat personaj in sine. Trebuie sa mentionez pentru cei care nu au vazut filmul – si din pacate nu sunt multi cei care l-au vazut, desi a fost un film reusit, selectionat in festivaluri – eu jucam un rol minor. Eram un soldat cu o aparitie episodica, in timp ce maestrul Dinica avea rol principal, desigur. Dar experienta in sine a fost incredibila, mai ales pentru un actor aflat la inceput de drum.
Consideri ca te ajuta actoria in prezentarea emisiunii?
Actoria te familiarizeaza cu materialul cu care trebuie sa lucrezi ca prezentator tv. Ca actor, inveti sa-ti explorezi personalitatea, iti descoperi increderea in sine si devii un comunicator mai bun, o trasatura importanta atunci cand trebuie sa realizezi un interviu. Bineinteles, capacitatea de improvizatie este de asemenea foarte importanta, iar faptul ca esti obisnuit sa fii in lumina reflectoarelor iti ofera o siguranta in plus.
Ce iti place mai mult? Meseria de actor sau cea de moderator?
Cele doua se completeaza. Pentru mine, cel putin, sunt cele doua fete ale monedei. Ca actor de teatru petreci saptamani, uneori luni de zile creand un personaj pe care il aduci la viata pe scena. Si chiar daca energia e diferita de fiecare data cand joci, scopul tau este sa perfectionezi acea interpretare, sa o livrezi la fel de convingator spectatorului care te vede astazi, la premiera, sau peste un an, cand spectacolul s-a jucat deja de zeci de ori. Pe de alta parte, ca moderator al unei emisiuni transmise live, timpul are o alta consistenta. Totul se intampla in direct, atunci, spontan, sub presiune. Aici datele sunt altele, iar rolul meu se schimba: nu spun ca este mai dificil, sau mai simplu, ci diferit.
Cum este sa faci echipa cu actrita Adela Popescu in cadrul emisiunii “Vorbeste lumea”?
Adela este o adevarata profesionista si lucram incredibil impreuna. Stiu ca pare genul de raspuns pe care il vei auzi din partea unui om de televiziune, insa adevarul se vede pe sticla de fiecare data. Avem o chimie extraordinara si ne intelegem foarte bine, pentru ca vedem lucrurile in acelasi fel.
Din ce alte proiecte ai facut parte in calitate de actor?
Imi raman aproape de suflet toate rolurile pe care le-am creat la Teatrul Ion Creanga. Am avut oportunitatea sa lucrez cu regizori inzestrati cu o sensibilitate aparte – Cornel Todea, Sorana Coroama-Stanca, Attila Vizauer – care au inteles de ce au nevoie copiii si care au stiut sa creeze spectacole care sa incurajeze dragostea copiilor pentru teatru. Acum, la randul meu, am obligatia de a consolida aceasta traditie a spectacolelor care influenteaza tanara generatie, asa cum au facut-o marile titluri ale Teatrului Ion Creanga.
Care sunt ingredientele succesului in acest domeniu?
…
Interviul cu Gabriel Coveseanu poate fi citit integral AICI, in revista Famost – editia ianuarie 2021
Material realizat de Daniela Sala