Gândirea în exces te poate copleşi de multe ori, aşa că parcurge următoarele sfaturi şi mici trucuri care te vor calma şi îţi vor decelera gândurile excesive!
Creează un personaj care se îngrijorează!
O soluţie interesantă pentru a opri gândirea în exces este aceea de a-i da gândirii un anumit personaj. Imaginează-ţi că acel personaj este mereu îngrijorat, se comportă şi face lucrurile ca atare, iar tu eşti o altă persoană care încearcă să o calmezi, să o mângâi şi să o linişteşti, asigurând-o că poate gestiona orice situaţie indiferent de natura ei. Acest experiment te poate ajuta să te separi de gândirea excesivă şi să îţi uşureze modalitatea de a vedea lucrurile şi de a te face să le vezi obiectiv.
Stimulează-ţi endorfinele!
Cel mai probabil, când nu eşti în apele tale, exerciţiile fizice, mişcarea în general sunt ultimele lucruri pe care le-ai face. Cu toate acestea, ele produc endorfinele care îţi ridică starea de spirit, ceea ce va atenua anxietatea. Gândeşte-te la cea mai plăcută modalitate de mişcare şi stabileşte-ţi obiective clare! În momentul în care acestea vor fi îndeplinite, vei putea să îţi concentrezi energia acolo unde ai nevoie, oferindu-ţi şi un sentiment de realizare, ceea ce e minunat pentru starea ta şi pentru depăşirea perioadelor în care te simţi la pământ.
Alocă timp pentru griji!
Nu este mereu posibil să renunţi la griji aşa că alocă-ţi zilnic 15-20 de minute gândurilor tale multe, ceea ce te va îndepărta uşor de gândirea în exces! Dacă gândurile vin în afara acestui interval, alungă-le şi programează-le pentru mai târziu. În timpul acestei perioade notează-ţi grijile şi gândeşte-te la orice acţiune pe care o poţi face cu privire la lucrul la care te gândeşti prea mult. În cele mai multe cazuri, acţiunea este cea mai rapidă cale de a ieşi din anxietate.
Mâinile
Activităţile care implică coordonarea mână – ochi reprezintă o modalitate foarte benefică de a-ţi distrage atenţia de la gândurile care te sufocă. Fie că tricotezi, pictezi sau grădinăreşti, a te implica fizic în orice fel de activitate fizică te poate ajuta să-ţi îndepărtezi atenţia de gândirea în exces.
Atinge-te!
O tehnică de mângâiere te poate ajuta să reduci anxietatea. Încrucişează-ţi braţele, pune-ţi palmele pe umeri şi mângâie-ţi braţele în jos până la coate. Repetă această mişcare spunându-ţi cuvintele “Sunt în siguranţă, sunt în siguranţă în corpul meu, sunt în siguranţă în viaţa mea” . Şi chiar dacă poate suna bizar, este o modalitate foarte eficientă de eliminare a stresului.
Îmbrăţişează un mindfulness nu foarte interesant!
Aducându-ţi mintea în prezent în mod real este minunat pentru a opri anumite gânduri care se tot învârt în minte făcând din gândirea în exces un lucru sufocant. Alege o activitate care nu necesită prea multă atenţie şi concentrează-ţi toată atenţia la asta. Şi vorbim de activităţi ca periatul dinţilor, legatul şireturilor de la pantofi sau mâncatul unui măr.
Plăcere
Prejudecăţile noastre native determină creierul să caute tot ce este negativ sau neîmplinire în viaţa pe care o trăim, dar partea bună este aceea că ni-l putem antrena/ reeduca să observe doar binele. Când se întâmplă ceva bun, trebuie să îl spunem repetat în minte. Exercitarea acelor muşchi ai plăcerii activează căile neurologice care te fac să te simţi mai pozitiv, aşa că adu în viaţa ta şi repetă ce îţi face plăcere! Ce poate fi pozitiv? O plimbare, o ceaşcă de ceai sau cafeaua la ora preferată! Cu cât te bucuri mai mult de moment şi îi spui creierului cât de plăcut este, cu atât acesta va deveni mai receptiv la primirea acestei plăceri.
Utilizează un semnal de oprire!
Când observi că gândirea în exces te-a monopolizat ţine cont de sugestia specialiştilor care recomandă alegerea unui gest fizic precum pocnitul din degete sau bătăi din palme pentru a-ţi aduce gândurile în prezent. Utilizarea acestui semnal îţi întrerupe avalanşa de gânduri şi ţi le redirecţionează.
Conectează-te cu tine însuţi!
Dacă te trezeşti neliniştit încearcă un truc! Acordă atenţie respiraţiei, respiră de 5 ori şi întreabă-te “Cum mă simt acum?”. Mulţi gândesc de exemplu că atunci când se trezesc dimineaţa şi deschid telefonul, conectarea cu persoanele cunoscute îi vor linişti, doar că reţelele sociale şi titlurile pe care le vezi pe internet pot avea efect contrar, aşa cum s-a demonstrat de nenumărate ori. Aceasta rutină este una simplă şi chiar ajuta să nu fii prins în gândire excesivă.
Mănâncă un mic dejun devreme!
Dacă eşti tentat să nu mănânci dimineaţa şi eşti într-o stare de anxietate, această non – acţiune te va păstra în aceeaşi stare. Mâncatul dimineaţa îţi ajută corpul să producă hormoni fericiţi şi îţi calmează mintea astfel ca gândirea în exces va fi limitată, iar dacă eşti şi într-o stare de anxietate este recomandat să mănânci în aproximativ jumătate de oră de la trezire. Include în micul dejun proteine precum omleta sau untul de nuci, ceea ce va stabiliza zahărul din sânge şi va furniza aminoacizi pentru hormonii stării de bine, oxitocina şi serotonina.