Gucci este o casa de moda italiana haute couture renumita, fondata in 1921 de Guccio Gucci. Ca toate casele mari de moda cu traditie, a avut o istorie interesanta, plecand de la un mic magazin in care se comercializau produse din piele. Guccio Gucci s-a nascut in Florenta in 1881 si a fost fiul unui negustor italian din nordul tarii.
La varsta de 18 ani paraseste tara si calatoreste in Paris si Londra unde “a castigat o apreciere a culturii cosmopolitane, rafinament si estetica”. In Londra a inceput sa munceasca la Hotel Savoy, de la spalator de vase, chelner, pana la insotitor de lift. De mentionat este ca la momentul respectiv, Hotel Savoy era primul hotel din lume cu lift electric, primul hotel care a avut lumina prin intermediul energiei electrice si a folosit primele prototipuri de telefoane. A devenit in scurt timp cel mai luxos hotel din lume si cel mai cautat de vedete, politicieni, astfel ca Guccio a intrat in contact cu celebritati ca Merlin Monroe, Frank Sinatra, Claude Monet, Winston Churchill.
Si-a facut conexiuni, a observat si a invatat din stilul celebritatilor, din modul de a se imbraca, dar datorita varstei improprii pentru a mai profesa ca liftier, la varsta de 40 de ani se intoarce in Florenta unde isi deschide primul butic. Incepe sa produca valize si genti din piele cea mai buna calitate si se orienteaza spre segmentul populatiei instarite. Isi inscriptioneaza simbolul GG pe produse si angajeaza cei mai buni mestesugari. Si-a capatat foarte repede un renume si cum sporturile de cai reprezentau elita, s-a orientat repede si pe acest segment al pietii.
Impreuna cu fii sai Aldo Gucci (1905–1990), Vasco Gucci (1907–1975), Rodolfo Gucci (1912–1983), Guccio isi deschide primul magazin la Roma in 1938. In 1947 introduce geanta de mana cu maner de bambus – una din piesele de baza ale companiei.
Gucci a fost prima companie italiana care a deschis un magazin in Manhattan in 1953, an in care fondatorul a trecut subit in nefiinta. Fiul sau Aldo, s-a remarcat prin spiritul sau afacerist, deschizand multe magazine in orase mare ca Londra, Paris, New York. Incepand cu anii ’60, ei deschid magazine in Hong Kong, Tokyo, simbolul GG devine tot mai cunoscut, ies in evidenta esarfa de matase Flora, geanta de umar purtata de Jackie O. Kennedy; si cu toate acestea, in cadrul companiei, existau probleme certuri, divergente. Gucci ramane un nume de referinta al luxului pana in 1970, cand in urma unor decizii neinspirate si unor tensiuni in familie, compania ajunge in pragul falimentului.
In 1966 si 1974 se lanseaza parfumurile pentru femei Kanon, respectiv Gucci No. I, iar in 1976 parfumul Gucci pour homme.
In 1977 magazinul din Beverly Hills a capatat o noua fata, exclusivista, reusind sa adune VIP-uri si aiba succesul scontat, doi ani mai tarziu Aldo dezvolta Gucci Accessories Collection (GAC) cu scopul de a sustine divizia Gucci Parfums. In pofida faptului ca GAC a fost bine primit, nu a reusit sa-si atinga scopul. In 1981 Gucci organizeaza primul show ready to wear in Florenta, in 1982 este lansat ‘Eau de Gucci’.
In 1983 cand Rudolfo moare de cancer, fiul sau – Maurizio, mosteste partea sa din companie si impreuna cu Paolo – fiul lui Aldo, preiau controlul asupra consiliului de administratie, majoritatea conflictelor stingandu-se. In 1989 Maurizio il convinge pe Dawn Mello – considerat un geniu al afacerilor prin faptul ca a revigorat Bergdorf Goodman din New York – sa se alaturare Gucci ca director de creatie. Mello nu este prea inspirat, astfel ca in 1988 Gucci Group este vandut catre Investment Group – companie cu sediul in Bahrain.
Dupa ce in cadrul grupului Gucci au lucrat nume ca Geoffrey Beene si Calvin Klein, in 1990 este angajat tanarul Tom Ford, care se impune foarte repede. Daca in primele sase luni era designer de haine pentru barbati, ulterior preia si divizia de incaltaminte, pentru ca in 1992 dupa plecarea lui Richard Lambertson din functia de design director, sa preia si parfumurile, sa se ocupe de imaginea companiei, de campaniile publicitare si de designul magazinelor Gucci. In 1993 Tom Ford ajunsese sa fie responsabil de 11 linii de productie lucrand 18 ore pe zi. Cu toate acestea, el a ramas mereu in umbra din cauza lui Mello, cel care reprezenta fata publica a companiei. Pe parcursul acestor ani au existat mereu tensiuni creative intre Tom Ford si Maurizio.
In 1995 Maurizio Gucci este ucis, suspectata fiind sotia sa; tot in acelasi an, colectia ‘Jet Set’ lansata de Ford este considerata cea mai sexy din acel sezon. Din acest moment, succesul a devenit o constanta, viziunea lui Tom crescand vanzarile, iar Gucci devenind de la an la an una din cele mai profitabile case de moda italiene. Acelasi an aduce lansarea pe piata a doua parfumuri Eau de Murano si Gucci Accenti.
In 1996 Tom Ford castiga International Designer of the Year din partea CFDA, primul din cele 20 de distinctii primite in timpul carierei petrecute la Gucci; in 1998 compania primeste titlul de ‘European Company of the year 1998’ de catre European Business Press Federation pentru performantele economice si si financiare, pentru viziunea strategica si managementul calitatii. In 1999 este lansat parfumul pentru femei Rush, un an mai tarziu este lansat Rush for Men.
In 2003 Tom Ford paraseste Gucci Group, in martie 2004 este anuntata Alessandra Facchinetti pe postul de director de creatiei al hainelor pentru femei. Aceasta a venit in 2000 si a lucrat alaturi de Tom Ford care a vazut-o mereu ca un designer talentat si perfectionist. Dupa prezentarea a doua colectii in aproximativ un an de munca, ea paraseste Gucci pe motive de “dezacorduri cu conducerea”; in 2003 sunt lansate parfumurile Gucci Homme si Gucci Eau de Parfum 2, in 2004 Rush Summer si Envy Me.
Frida Giannini se alatura Gucci ca designer pentru femei, un an mai tarziu este promovata ca director de creatie ready to wear pentru femei si accesorii. In 2006, ea preia controlul asupra liniei de imbracaminte masculina, ocupandu-se in acelasi timp si de campaniile publicitare. Frida a lucrat timp de 5 ani la Fendi in cadrul diviziei ready to wear, in aprilie 2005 este inclusa de revista Times pe lista celor mai 100 persoane influente din lume. Patrizio de Marco – actualmente CEO la Gucci spune despre ea: “Stie cum sa echilibreze elemtele fashion cu patrimoniul Gucci. Nu am ce sa-i spun, decat sa fie ea insasi; a facut haine frumoase de la inceput”. Pe 11 februarie 2011 primeste o distinctie din partea UNICEF pentru contributiile sale de a salva si imbunatati viata copiilor din intreaga lume.
Stiul Gucci este unul seducator urban, agresiv, iar lista celor care poarta Gucci tinde spre infinit. Dintre numele mari, se pot aminti Jakie Onassis, Sophia Loren, Sidney Poitier, Andrey Hepburn, Andrew Peacock, Elizabeth Taylor, Clark Gable, John Wayne, Jack Nicholson, Madonna, Gwenyth Paltrow, Elizabeth Hurley, Charlize Theron.