Hiperpigmentarea este un termen folosit pentru a descrie decolorarea pielii sau intunecarea anormala a pielii. Este o supraproductie de melanina din melanocite care urca pana la suprafata pielii, astfel incat tu vezi aceasta decolorare. Poate avea mai multe cauze, dar cea mai importanta este cea datorata razelor UV, soarele fiind principalul vinovat. In acest caz, un strat de protectie UVA si UVB cu spectru larg SPF este ce ai nevoie, dar eficiente sunt si anticonceptionalele.
Melasma este similara cu hiperpigmentarea dar, de obicei, este declansata de factori hormonali, fie ca este vorba de disfunctie tiroidiana, sarcina, contraceptie hormonala, la fel ca si genetica, razele UV si medicamentatia. Melasma apare in formatii blocuri, in timp ce hiperpigmentarea apare sub forma de pete si este mai raspandita mai mult la femei decat la barbati si asta datorita hormonilor care o declanseaza; din nefericire este mai greu de tratat. Pigmentarea epidermica (keratozele solare) raspunde mai bine si mai repede la tratamente, in timp ce pigmentarea dermica (melasma sau cloasma) dureaza mai mult pentru a se lumina.
Melasma poate fi prezenta in numeroase moduri …
- Centro-facial, care apare pe frunte, obraji, nas si buza superioara. Aceasta este prezenta in 50-80% dintre cazurile de melasma si este cunoscut ca “butterfly effect”;
- Malar, care afecteaza obrajii si nasul;
- Mandibular, care apare pe linia maxilarului si barbie;
- Erythosis pigmentosa faciei care se prezinta inflamat sau ca o roseata. Aceasta este melasma vasculara si va avea o tenta de rosu;
- Extra facial, care poate aparea pe brate, antebrate, umeri.
Dupa un consult amanuntit, tratarea hiperpigmentarii este necesara, inclusiv melasma. Aceasta poate fi genetica si sunt sanse foarte mari sa existe un model genetic in astfel de situatii, in special in cazul tipului de piele din Asia.
Medicamente precum tetraciclina, antibioticele, naproxenul, care sunt folosite cu rol de antiinflamator pentru afectiunile inflamatorii si osteoartrita, pot provoca fotosensibilitate; asta inseamna o consultatie amanuntita, iar medicamentele folosite sa fie doar pe baza de reteta.
Cum tratezi eficient hiperpigmentarea si melasma
Exista multe modalitati de eliminare a pigmentului, dar cei mai experimentati profesionisti prefera peelinguri chimice si microneedling, deoarece poate fi folosit peste tot atat timp cat se poate obtine timpul de pregatire corect. Oricine are o astfel de problema si o vrea solutionata, are nevoie de o piele frumoasa si hidratata, astfel ca timpul de recuperare trebuie sa fie redus la minim. Iar ca rezultatul sa fie unul foarte bun, orice client are nevoie de o ingrijire pre tratament cu 2 pana la 4 saptamani inainte de programul de tratament. Pentru pielea mai inchisa la culoare, cu cat ingrijirea la domiciliu este mai lunga, cu atat mai bine.
Pe langa asta, in functie de tratamentul de care ai nevoie, e posibil ca folosirea anumitor produse sa trebuiasca sa fie oprita intre 3 pana la 5 zile inainte. Si indiferent ca va fi microneedling sau peelinguri chimice, abordarea trebuie sa fie una blanda si trebuie inceput cu o substanta chimica care exfoliaza usor. Cand mergi pe o abordare mai profunda pentru a scapa de pigmentare mai repede, ar trebui sa pregatesti foarte bine pielea inainte in primul rand acasa, apoi cu peelinguri chimice mai superficiale acolo unde vei avea “interventia”.
In cazul hiperpigmentarii, specialistul la care mergi ar trebui sa foloseasca 0,5 mm, deoarece, in caz contrar, pot fi stimulate celulele bazale, ceea ce ar duce la mai multa pigmentare. In privinta laserului, trebuie multa atentie si asta pentru ca pigmentarea poate fi absorbita; asa ca este mai indicat sa tratezi o zona micuta. Este destul de periculos sa tratezi intreaga zona, mai ales daca sunt folosite laserele ablative, o forma usoara de IPL fiind preferabila.
Pentru a asigura un tratament de succes pentru melasma, declansatorii de baza trebuie sa fie abordati si eliminati acolo unde este posibil. Daca esti pe anticonceptionale, acesta ar putea fi un declansator, de aceea ar trebui sa iei inhibitori de tirozinaza, doar ca e posibil sa nu fie obtinute cele mai bune rezultate.
Din momentul in care stimularea hormonala a disparut, melasma se va diminua, dar poate fi stimulata in continuare de soare, astfel ca cea mai indicata este ingrijirea la domiciliu, inhibitori de tirozinaza si SPF. Poti trata in acelasi mod pentru ca este tot hiperpigmentare, dar doar zona respectiva si nu intreaga fata.
O buna consultatie este vitala, pentru ca majoritatea nu stiu ca 2-3 zile de expunere solara neprotejata poate anula tot ce ai facut un intreg an! Ca pacient trebuie sa te implici total, folosind factorul de protectie solara si inhibitorii de tirozinaza; daca nu esti dispusa sa faci acest lucru, nu are rost sa pierzi bani si timp pe peelinguri chimice si microneedling. Un astfel de angajament este pe termen lung si trebuie sa fie mentinut.
Exista mai multe ingrediente care te pot insoti cu succes in calatoria ta de ingrijire a pielii care sa isi si mentina rezultatele. Printre cele mai importante sunt acidul kojic, acidul tranexamic, vitamina C, radacina de lemn dulce, acid azelaic si AHA. Despre niacinamida se stie ca ajuta la reglarea hiperpigmentarii, la fel si vitamina A – pentru ca este un bun normalizator al pielii ca si ceaiul verde. Cisteamina este un inhibitor al tirozinanei, il poti folosi pe termen lung si nu ai nevoie de prescriptie medicala.
Folosirea factorului de protectie solara este esentiala pentru mentinerea progresului si prevenirea pigmentarii de a reveni. In timp ce majoritatea vor aplica SPF doar dimineata este important de stiut sa mentii acest lucru intreaga zi, chiar daca anumite femei pot gasi incomod pentru machiaj sau iritant pentru ochi. Pentru prevenirea iritarii zonei ochilor, pulberea de minerale este ideala, iar pentru o protectie constanta de razele UV exista sprayuri cu care poti pulveriza deasupra machiajului, dar trebuie reaplicat la 2-3 ore.
Pentru a tine la distanta hiperpigmentarea si melasma, nu este indeajuns doar SPF! Daca ziua este una insorita, stai la umbra si foloseste o palarie de soare cu boruri largi si ochelari de soare. Hormonii pot cauza si ei probleme, de aceea trebuie sa stii cu exactitate ce le declanseaza; daca stii de exemplu ca esti susceptibil in privinta anticonceptionalelor orale, poti cauta alte metode de contraceptie.