Hipertensiunea de halat alb este o consecinţă a creşterii nervozităţii fie că îngrijorarea ta are legătură cu rezultatele investigaţiilor medicale sau de faptul că poţi fi judecat în vreun fel. Creşterea tensiunii arteriale în această situaţie este consecinţa întâlnirii cu medicul, iar cifra văzută acolo nu ar fi fost atât de mare dacă ai fi măsurat-o acasă.
Hipertensiunea de halat alb ar putea părea un termen nou, dar acest sindrom a existat de când medicii poartă halate albe şi conform unui studiu al revistei Hypertension, 60% dintre persoane au experimentat hipertensiune arterială din această cauză. Un alt studiu aparţinând altei publicaţii, a arătat că această problemă, netratată, duce la un mai mare risc de atacuri de cord sau alte evenimente ce au legătură cu infarctul, mai ales în cazul celor cu vârsta de peste 55 de ani.
Este important de reţinut faptul că hipertensiunea de halat alb nu este acelaşi lucru cu atacul de panică. Atacul de panică vine de nicăieri şi se manifestă prin tremurături, ameţeli, dureri în piept. Se simte ca şi cum ai avea un atac de cord, medicul recunoscând-o instantaneu. Anxietatea seamănă mai mult cu o frică, o îngrijorare că ceva se va întâmpla sau că rezultatul unui test nu va fi normal. Altfel spus, sindromul de halat alb este mai dificil să fie identificat, atât de tine cât şi de medic.
Cum poţi depăşi hipertensiunea de halat alb?
Exersează acasă!
Pentru a gestiona această problemă, primul pas este cunoaşterea tensiunii arteriale normale, multe farmacii oferind gratuit o astfel de consultaţie; sau ai putea cumpăra pentru acasă un dispozitiv care să facă asta. Este important să îţi iei tensiunea de trei ori pentru a avea siguranţa că valoarea este cât mai aproape de adevăr; dacă este prea mare sau prea mică, îţi pot fi subestimate rezultatele. A lua aceste date în momente diferite ale zilei îţi poate oferi rezultate mai precise, astfel că şi vizita la medic poate fi mai aproape de adevăr. În mod normal, tensiunea arterială ar trebui să fie 120/ 80 mm Hg sau mai jos, chiar şi când sănătatea este robustă.
Se credea, ce-i drept în urmă cu ceva timp, că persoanele în vârstă (65 – 75 de ani) nu ar trebui să aibă tensiunea arterială prea joasă, deoarece există riscul de leşin şi implicit rănire. Partea bună este aceea că experţii au dezminţit această teorie şi atât timp cât nu există ameţeli, a controla tensiunea arterială este un lucru mult mai sănătos. Şi pentru că medicina continuă să avanseze, dacă ne îngrijim de sănătatea vasculară, nimic nu ne opreşte să atingem 100 de ani.
Respiră!
Calmarea stresului pe termen lung ajută la scăderea tensiuni arteriale şi la reducerea agitaţiei înainte de a ajunge la medic. Cea mai recomandată strategie este respiraţia “box breathing” deoarece activează sistemul nervos parasimpatic. Cercetătorii de la Harvard spun că această practică simplă scade tensiunea arterială şi riscul de stres cronic cu 67%. Şi pentru a învăţa şi perfecţiona această tehnică, poţi căuta un clip pe Youtube sau alte platforme specializate, tehnică de respiraţie ce poate fi practicată chiar în sala de aşteptare înainte de a intra la medic. Stimularea simţului vizual aduce beneficii însemnate tehnicii, făcând-o şi mai uşor de urmărit şi mai uşor de practicat. Îţi poţi imagina un pătrat şi pe măsură ce vizualizezi fiecare latură, inspiră până la 4, ţine până la 4 şi expiră de 4 ori, după care, lasă-ţi plămânii goi! Repetă de 4 ori!
Bazează-te pe cineva apropiat!
Recrutând un prieten sau o persoană dragă care să te însoţească la medic este una din cele mai bune modalităţi de a învinge hipertensiunea de halat alb. Specialiştii susţin şi ei că sprijinul social linişteşte anxietatea şi echilibrează tensiunea arterială.
Mai mult decât atât, dacă ştii că ai avut aşa ceva în trecut, ai putea să îţi suni medicul înainte să îi spui de acest lucru şi cu siguranţă îţi poate sugera să întreprinzi nişte acţiuni, poate nişte teste înainte de ajunge la el, lucruri ce te pot ajuta să te obişnuieşti cu ideea de medic. Şi mai mult decât atât, trebuie să reţii că tu ai control total în ceea ce priveşte propria stare de sănătate.
Originea termenului „Hipertensiune de halat alb”
“Whitecoat hypertension” este un termen medical care se referă la o situaţie în care tensiunea arterială a unei persoane este măsurată ca fiind mai mare decât în mod normal atunci când este verificată într-un mediu medical (de exemplu, la cabinetul medicului), dar este normală în viaţa de zi cu zi. Acest termen este cunoscut în limba română ca hipertensiune de halat alb sau hipertensiune de cabinet.
Hipertensiunea de halat alb este cauzată de anxietate – stresul şi anxietatea asociate cu vizita la medic pot determina creşterea tensiunii arteriale, dar şi de stimuli externi precum zgomote, lumina puternică sau alţi stimuli din acest cadru. Trebuie să reţii faptul că este esenţial să se diferenţieze hipertensiunea de halat alb de hipertensiunea arterială normală, deoarece tratamentele şi urmăririle sunt diferite.