Când avem la dispoziţie spaţii mici, încercăm diverse trucuri şi modalităţi de reamenajare pentru maximizarea spaţiului şi a confortului, indiferent că stăm la bloc sau la casă.
Dacă balconul tău nu are intimitate, poţi folosi plante pentru a forma un ecran viu care să te ferească de privirile indiscrete. Plantele căţărătoare, precum clematitele, sunt viguroase şi uşor de crescut. Combină-le cu ghivece de muşcate, care necesită o îngrijire redusă, sunt prolifice şi rezistente! Puse într-un loc răcoros sau semi-umbrit, ele oferă flori colorate noi din primăvara până în toamnă.
Focul este minunat dacă locul este generos, dar în cazul în care avem parte de spaţii mici, poţi găsi alternative. Poţi lua în calcul un felinar cu foc alimentat cu gaz, care va degaja căldură şi ne va încânta cu flăcări fascinante; dar cel mai important este faptul că este sigur mai ales dacă este utilizat pe suprafeţe din lemn.
Grădina fiind mică este şi mai uşor de întreţinut, astfel că nu va necesita mult efort pentru a o menţine curată şi ordonată. Dacă spaţiul nu îţi permite locuri mari de depozitare, poţi crea un mic spaţiu de depozitare din lemn pentru a păstra uneltele necesare şi alte lucruri pe care le utilizezi în grădină.
Mobilierul pliabil este cea mai bună soluţie dacă ai grădina mică, permiţându-ţi să strângi piesele cu uşurinţă în momentul în care ai nevoie de mai mult spaţiu pe podea. O masă pentru două persoane este ideală pentru un mic dejun afară sau pentru a te bucura de un apus minunat.
Când în grădină ai spaţii mici, ia în considerare scaune gen bancă pe colţ, care, pot fi şi cu balamale, ceea ce îţi va oferi flexibilitate şi mai mult spaţiu. Mai mult decât atât, dacă nu vor fi cu balamale, le poţi folosi şi ca spaţiu de depozitare (dedesubt) şi le poţi orna cu perne moi.
Dacă îţi place să mănânci în aer liber, dar nu ai loc pentru o masă şi scaune de dimensiuni mai mari, ia în calcul varianta în stil bar. De obicei ocupă mai puţin loc, iar înălţimea compensează prin faptul că ai o vedere de ansamblu a spaţiului care te înconjoară.
Când ai parte doar de spaţii mici şi ţi-ai dori un şezlong, un scaun tip low-slung reprezintă alternativa ideală ce îţi permite să te întinzi şi să te relaxezi oriunde în spaţiul tău. Înconjoară-te de plante luxuriante dacă îţi doreşti să te simţi cu adevărat în natură!
Spaţii mici? Grădini generoase?
- O pânză subţire nu doar că te va feri de lumina soarelui dar îţi va oferi şi intimitate în grădinile care sunt expuse privirilor.
- Evită să pui piesele de mobilier lângă perete, deoarece, în mod surprinzător, a le aranja în jurul mesei va face că spaţiul să arate mai cuprinzător!
- Mesele de grădină cu blaturi din sticlă permit privirilor să călătorească mai departe, ajutând la creşterea senzaţiei de spaţiu.
- Culoarea albă a pereţilor din grădină îl “retrage” vizual, făcând spaţiul să pară mai mare.
- Caută seturi de mese şi scaune pe care le poţi aşeza una peste alta, pentru a avea mai mult spaţiu atunci când nu le foloseşti!
- Rafturile pe scară sunt perfecte când vrei să creşti plante în ghivece fără a aglomera zona în care se circulă.
- Scaunele cu spătar masiv pot aglomera un balcon sau aspectul unei grădini de curte. Alege în schimb modele aerisite, fără spătar înalt sau în stil minimalist, sau mulţumeşte-te cu taburete dacă nu ai alte soluţii!