Imbatranirea in gene poate fi un lucru cat se poate de real, daca e sa ne gandim ca fiecare dintre noi este determinat genetic sa traiasca un anumit numar de ani, fara nicio influenta externa sau alte conditii.
Dar pana sa ajungem la respectiva varsta (cam 3/4 dintre noi), avem de suferit din cauza diverselor boli generate de apa contaminata, mancatul in exces, aditivii alimentari si murim pana sa ajungem acolo. Fumatorul sedentar care are de trait 90 de ani poate ajunge la 100 de ani poate datorita obiceiurilor sanatoase, iar un alergator vegetarian moare la 60 de ani cand trebuia sa ajunga la 75 datorita faptului ca mananca carne de vita.
Si se pare ca nu exercitiile fizice sau o alimentatie bogata in nutrienti creste durata de viata; pe de alta parte, o alimentatie precara si putine exercitii fizice scurteaza viata. Exista anumite teorii care ar explica intr-un fel ce cauzeaza imbatranirea.
Ceasul nostru genetic
Acest lucru sugereaza originea imbatranirii, dar nu poate explica mecanismul sau cum functioneaza in mod real acesta.
Uzura
Practic, corpul este supus multor atacuri provenite de la tot felul de factori de stres, de la lumina soarelui la grasimi nesanatoase, pana la poluare, iar organele noastre sunt cele folosite. Si chiar daca ai trait toata viata fiind atenta la multe lucruri, totul pentru un stil de viata cat mai sanatos, organele tale s-ar uza prin simpla functionare de baza. Si chiar daca intelegem ca acest lucru se intampla, nu stim si de ce se intampla.
Speranta de viata
Aceasta teorie spune ca animalele mai mici au rata de viata mai scurta datorita metabolismelor mai rapide si fiecare organism s-a nascut cu o anumita cantitate de energie. Folosirea energiei incet, te face sa traiesti mai mult; daca o folosesti repede, traiesti mai putin. Conform acestei teorii, cei care fac exercitii fizice ar trebuie sa traiasca mai putin comparativ cu cei sedentari, datorita faptului ca metabolismul este mai rapid si consuma mai multa energie. Doar ca aceasta teorie se contrazice foarte usor, doar gandindu-ne ca anumite specii de broastele testoase de dimensiuni normale traiesc pana la 150 de ani.
Scaderea productiei de hormoni
Pe masura ce imbatranim, scade eliberarea celor doi hormoni de intinerire, eliberati de glanda pituitara si testosteron. Rezultatul este acela al aparitiei multor probleme legate de varsta cum ar fi afectarea functiilor anumitor organe. Necunoscuta aici este: de ce acesti hormoni scad in intensitate? – o intrebare care ne-ar rezolva dilema imbatranirea in gene.
Radicalii liberi
Aceste molecule necrutatoare de oxigen si nitrogen raspandesc lucruri rele in membrana celulelor. Si cu toate ca acesti radicali provin din toxine cum ar fi fumul de tigara sau conservantii din alimente, procesele noastre metabolice naturale creeaza multe din molecule instabile, rezultand in deseuri.
Cu trecerea anilor, creste dificultatea procesarii radicalilor liberi si prin urmare se ajunge la un sistem imunitar slabit alaturi de alte consecinte distrugatoare ce duc la clasicele semne de imbatranire. Aceasta idee arata si descrie ce accelereaza imbatranirea si nu ce o initiaza.
Inflamatia
Exista o diferenta majora intre inflamatia temporara ce rezulta din anumite leziuni si inflamatiile cronice provenite din uleiuri prelucrate, zahar si faina alba. Pe masura ce zaharul din sange creste, creste si inflamatia radicalilor liberi, stabilind stadiul bolii. Doar ca prevenirea inflamatiei nu explica imbatranirea.
Dezintegrarea mitocondriala
Mitocondriile sunt mici furnale in fiecare celula de-a noastra, ele descompunandu-se odata cu varsta si asta din cauza radicalilor liberi, fiind un factor major care contribuie la imbatranire si la boli degenerative ale imbatranirii. Descompunerea mitocondriilor poate declansa degenerare in tot corpul.
[rb_related title=”Te-ar mai putea interesa” total=”2″ style=”dark” ids=”21760,23933″]
Telomerii
Imbatranirea in gene se pare ca are legatura cu telomerii, aceasta fiind o interesanta parte de cercetare care ii spune corpului ca incepe sa imbatraneasca. Si iti poti imagina sireturile de pantofi ca sunt cromozomii, majoritatea celor din urma avand varfurile asemanatoare respectivei structuri – telomerul. Telomerii impiedica contopirea fuziunilor cromozomiale. Telomerii sunt foarte lungi in cazul celulelor tinere si de fiecare data cand o celula se divide si se reproduc, telomerii se scurteaza. Celulele continua sa se imparta si sa se reproduca, in timp ce telomerii se scurteaza, pana in momentul in care ajung noduri si apoi pana in punctul in care celula moare.
Acest tipar exista la celulele umane si cand celulele nu se mai divizeaza, incepe imbatranirea. Oamenii de stiinta cred ca aceste structuri servesc drept ceasuri ale varstei cu o alarma prestabilita, iar scurtarea telomerilor are legatura cu mortalitatea.
Nu se stie daca scurtarea telomerilor cauzeaza esecul celulelor sau este doar o consecinta a imbatranirii care doar se arata ca o forma a scurtarii capetelor cromozomilor. Aceasta este doar o asociere, necunoscandu-se in mod real ce anume cauzeaza imbatranirea oamenilor, studiile aratand ca telomerii pot servi ca un indicator util al progresiei unei boli legate de varsta.
Un studiu recent legat de telomeri apartinand University of California, San Francisco, a aratat ca stresul cronic te poate imbatrani cu un deceniu, stresul mutiland practic telomerii, scurtandu-i in final. Interesant este faptul ca telomerii nu se scurteaza in celule canceroase, multi oameni de stiinta considerand ca daca ar cunoaste cum sa opreasca imbatranirea, am putea avea un tratament pentru cancer. Este valabila si viceversa: daca s-ar cunoaste modul in care functioneaza un tratament contra cancer, s-ar putea preveni imbatranirea. Telomerii reprezinta numitorul comun.