Inflamatia in organism este legata de afectiuni cronice precum depresia, cresterea in greutate, probleme ale pielii, Alzheimer, boli de inima.
A promite excesiv si a oferi extrem de putin. O situatie intalnita atat in randul politicienilor, dar si a dietelor care va promit ca viata voastra se va schimba, iar fericirea generala va creste. Te afli si tu printre persoanele care ai incercat diverse regimuri alimenatre care iti garantau o rezolvare rapida a problemei, dar de fapt, ramaneai cu sertarele si dulapurile pline de alimente, ingrediente care mai de care mai ciudate si cam atat? Crezi ca le vei mai folosi vreodata sau vei astepta sa ajunga pana in ziua expirarii, dupa care, cu constiinta impacata – le vei arunca?
Se pare totusi, ca a consuma alimente care sunt antiinflamatorii, poate face lucruri bune sanatatii tale – atat fizic cat si psihic – de la dureri de spate, pana la depresii si o stare de bine generala.
Inflamatia este peste ceea ce crezi tu ca se intampla la picior cand te intepi. De fapt, este un lucru pozitiv, proces prin care sistemul imunitar combate infectia si repara daunele; este ca un intrerupator: se aprinde cand este nevoie, se inchide cand a terminat. Dar, inflamatia are si o latura mai putin placuta, una pe care oamenii de stiinta o catalogheaza ca fiind de grad scazut sau cronica si care nu se opreste niciodata. Efectele acestei inflamatii au legatura practic, cu toate bolile moderne din Occident, asa ca te poti gandi la markeri care sunt conectati cu anumite forme de cancer, boli de inima, boli pulmonare, boli de piele, sanatate mentala.
Cercetarile arata ca inflamatia de grad scazut face ravagii in mai multe moduri. Un recent studiu a aratat ca reduce nivelul dopaminei, cercetatorii crezand ca organismul il inchide cand detecteaza inflamatia in asteptarea ca tu sa te vindeci si sa te odihnesti. Inflamatia de grad scazut are legatura cu probleme ca ateroscreloza, cauza principala a atacurilor de inima; sunt eliberate citokinele – proteine care contribuie la simptomele de depresie si inchide genele care echilibreaza corpul, deschizandu-le pe cele care provoaca daune.
Daca te intrebi de unde vine inflamatia,
trebuie sa stii ca insusi organismul tau o creeaza. Celulele grase excreta substante inflamatorii, asa ca, cu cat ai mai multa greutate in mod natural, cu atat este posibil sa fii mai inflamat. Este provocat de lipsa somnului, dar si de stres; iar dintre factorii externi, sunt de amintit poluantii si alimentele, mancarea din fericire – fiind unul din factorii care poate fi controlat.
Iar aceasta idee a unei diete anti inflamtorii este aparuta la inceptul anilor ’80, cand un celebru dermatolog pe nume Nicholas Perricone a afirmat ca acesta este motivul pentru care clienti sai aratau foarte tineri, radiind de sanatate. Au urmat cercetari autentice, avand diverse studii care sa dovedeasca eficienta acestui mod de a manca. In 2013 a intrat in circuit si termenul de „mancare anti inflamatoare”. Au fost vazute rezultate uimitoare in privinta presiunii sangelui, nivelului de colesterol si abilitatilor cognitive.
Ce cuprinde dieta anti inflamatorie? Fructe, legume, ulei de masline, cereale integrale, peste gras, turmeric, avocado, alimente fermentate, seminte chia, supe de oase. Nu este nimic nou, aceste alimente fiind prezentate peste tot ca fiind sanatoase, doar ca modul de explicare al beneficiilor si poate lipsa increderii in ele datorita avalansei de sfaturi si diete, nu le-a propulsat mai mult in atentia oamenilor.
De exemplu, pestele gras face parte din alimentatia de baza mediteraneana, fiind considerat ca magic pentru sanatatea fizica si mentala. Explicatiile anti inflamatorii reprezinta un mod de a intelege de ce mancarea consumata este sanatoasa, existand o linie care se stabileste intre dieta si inflamatie, ce alimente o declanseaza si ce alimente o tempereaza. De exemplu, turmericul are efectul de a reduce inflamatia, dar in acelasi timp are si alte efecte in organism, tocmai de aceea este greu pentru oamenii de stiinta sa ajunga la un consens despre efectele in mod real, care sunt pro si care sunt anti inflamatoare. Iar acest lucru se vede chiar si in discutiile legate de beneficiile lactatelor. Nu se cunoaste exact modul in care alimentele afecteaza inflamatia, oamenii reactionand diferit in contactul cu diverse ingrediente/ alimente.
Ceea ce se cunoaste despre acest subiect,
se datoreaza in principal Dr James Hebert si cercetatorului Dr Nitin Shivappa de la University of South Carolina. Ei au examinat aproape 2000 de articole despre inflamatie, pentru a crea o lista de 50 de alimente si componente alimentare (alcool, cofeina, grasimi omega 3) avand proprietati pro si anti inflmatoare. Ei au numit aceasta analiza Dietary Inflammatory Index (DII) si este folosita astazi in peste 300 de studii. Trecerea timpului este importanta, cauzele si efectele sunt dificil de dovedit in cercetarile nutritionale, datorita complexitatii organismului uman. Oamenii de stiinta studiaza efectele acestei diete pe termen lung, iar rezultatele sunt, se pare, fascinante.
Un studiu realizat la inceputul lui 2019, a aratat ca aceasta dieta a redus cu 40 de procente riscul de depresie, iar un studiu din 2018 a aratat ca cei care au urmat o dieta anti inflamatorie, s-au bucurat de o scadere cu 20 de procente a decesului provocat de bolile de inima si cu 13% reducere a riscului de cancer. Riscul general de deces a scazut cu 18 procente in urma unei astfel de alimentatii.
Tine cont de asemenea ca, a adauga un aliment apartinand acestei diete, nu inseamna ca ai parte de o alimentatie anti inflamatorie. Combaterea inflamatiei este holistica, intreaga dieta si stilul de viata avand roluri esentiale. Specialistii contureaza 5 principii de combatere a inflamatiei in care mancarea este implicata doar in doua, celelalte fiind exercitiile fizice, calmul, gasirea revelatiei.
Dar lucrurile nu sunt foarte simple
si nu se reduc la a spune ca mancarea este buna sau rea. Carbohidratii cu un indice glicemic scazut este in general anti inflamatoriu, dar daca mananci mult, se poate produce un exces de calorii si asta te introduce intr-o stare pro-inflamatorie. Trebuie sa te uiti la dieta ca la un intreg.
De asemenea, trebuie sa scapi de petrol: alimentele care sunt albe sau imaculate au arome, sunt lipsite de nutrienti si sunt bogate in calorii. Acestea sunt zaharurile rafinate, carbohidratii albi – orez sau paine alba, alimente bogate in grasimi saturate sau trans, uleiuri vegetale – cum ar fi uleiul de floarea soarelui, bogat in omega 6 si care atunci cand este consumat in cantitate mai mare comparativ cu acizii grasi omega 3, au un efect pro inflamatoriu.
Aceste alimente sunt colorate, aromate, nutritive si reduc caloriile. Salatele, cerealele integrale, pestele gras si condimentele cum ar fi turmericul si ghimbirul, la fel ca alimentele fermentate, joaca un rol important in lupta inflamatiei prin intermediul bacteriilor intestinale. Si nu este doar despre ceea ce mananci ci si despre cand mananci, bacteriile intestinale facandu-si cel mai bine treaba atunci cand nu au pe ce altceva sa se concentreze. Daca poti, lasa o pauza de digestie in jur de 14 pana la 16 ore intre ultima masa de la cina si micul dejun de a doua zi. Un studiu apartinand Yale University a aratat ca, atunci cand corpul este intr-o stare de ”post”, este produsa o substanta BHB, care interfereaza direct cu procesul de inflamatie.