Ingrijirea la comun pare sa fie o tendinta din ce in ce mai acceptata, mai ales ca produsele de ingrijire ale pielii pentru ambele sexe sunt in ascensiune, iar intrebarea normala este: au nevoie femeile si barbatii de produse diferite?
Femeile fac incursiuni in dulapurile barbatilor pentru haine, in timp ce barbatii le folosesc cremele de ingrijire. De la purtarea blugilor largi si a blazerelor supradimensionate de femei, pana la ascunderea cremei preferate intr-un loc de negasit datorita curiozitatii barbatilor, societatea evolueaza intr-un mod in care nu l-am fi putut anticipa cu ceva ani in urma. Si conform unui studiu apartinand Euromonitor International se pare ca produsele de ingrijire a pielii pentru barbati vor creste cu aproximativ 25 de procente in urmatorii 5 ani. Daca pe sertare se gaseau mai demult produse de baza ca deodorant, sapun, gel de dus, iata ca acum avem seruri, creme hidratante, balsamuri de buze, uleiuri pentru barba, iar lista poate continua. Acum, barbatii nu mai fura de la prietene sau sotii, isi cumpara doar pentru ei, dar se pune problema: pot sa imprumute de la ele? Exista diferente semnificative intre pielea feminina si cea masculina?
Raspunsul, conform specialistilor, este si DA si NU, un raspuns care poate da de gandit cand vorbim despre ingrijirea la comun … Barbat sau femeie, avem aceleasi componente: glande uleioase, foliculi de par, derma, epiderma, colagen, elastina, dar, analizand la microscop, exista anumite diferente cheie. Inainte de toate, barbatii au mai multe glande sebacee, ceea ce le face pielea mai grasa, implicit au sanse mai mici ca ridurile sa apara mai devreme pe masura ce imbatranesc. Apoi, densitatea colagenului este mai mare, molecula proteica ce actioneaza ca o schela, ajutand la mentinerea pielii intinse. Hormonii nostri afecteaza comportamentul pielii diferit, un alt lucru in plus, in timp ce femeile pot fi predispuse la aparitia acneei. Barbatii au si ei fluctuatii, dar exista un declin gradual al testosteronului comparativ cu ciclurile menstruale la femei care se manifesta la extreme.
Pentru persoanele trans care ar putea fi supuse terapiei de substitutie hormonala, tipul de piele si problemele pielii si se pot schimba. Pentru barbatii trans, nivelurile ridicate de testosteron pot cauza o crestere in productia de sebum, acnee si pigmentare, in timp ce femeile trans pot experimenta pielea uscata, roseata si melasma. Indiferent de situatie, cea mai indicata este abordarea personalizata a ingrijirii si sanatatii pielii.
Dar, pentru ca pielea este diferita, asta nu inseamna ca ingrijirea la comun trebuie exclusa sau ca oamenii nu pot folosi aceleasi resurse; fluiditatea produsului trebuie adaptata astfel incat sa poata accesa pielea.
Procentajul unui ingredient activ are de asemenea o importanta mare. Se poate folosi acid glicolic mai mult in cazul barbatilor, deoarece exista tendinta de avea mai multe celule moarte ale pielii cand nu te barbieresti.
Tendintele in domeniul beauty se indreapta catre noi produse care se adreseaza atat femeilor cat si barbatilor, mai ales ca diversitatea de gen mult vizibila, consumatorii incepand sa se indeparteze de stereotipurile traditionale. Adaugarea optiunilor neutre in functie de gen incalca restrictiile de frumusete si indiferent de produsele folosite, principiile de baza ale ingrijirii a pielii sunt la fel. Fiecare avem nevoie de produse de curatare, fiecare avem nevoie de produse de protectie solara si am putea beneficia cu totii de beneficiile anti-imbatranire ale retinolului.
In anumite cazuri, companiile aud de la clientii barbati care au incercat produsele partenerului cautand echivalentul, multi avand impresia ca produsele destinate femeilor sunt mai eficiente. Cu siguranta viitorul pielii nu va implica imprumuturi intre ingrediente pentru realizarea produselor, ci vor exista rutine de ingrijire personalizate nevoilor unice, concentrandu-se pe aspecte ca piele, etnie, stadiul vietii si nu genul.