Mariana Robea – Director al Fundatiei Familia : responsabilitate, implicare, mult suflet pus, indarjire, spirit justitiar, puterea de a o lua de la capat in fiecare zi, capacitatea de a rezolva probleme si de a gasi solutii optime. Nu, nu doar am insiruit cuvinte, ci am incercat sa construim o imagine cat mai completa a unui om, pentru care, dupa cum ne-a marturisit, nu exista “nu se poate”, atunci cand apare o problema.
Si aceste calitati, sunt necesare in momentul in care ai nevoie de ele si stii sa le gestionezi intr-un mtod rational. Iar cand intalnesti zilnic probleme sociale si gasesti resurse sa le depasesti si sa ramai pozitiv, acest lucru demonstreaza caracterul unui om puternic si cu o vointa de fier.
Vesela, energica, deschisa, Mariana Robea ne-a acordat un interviu in care ne-a povestit despre ea, despre fundatia pe care o gestioneaza, care sunt dorintele si principiile dumneaei. Toate acestea, alaturi de alte lucruri interesante si inedite, plus o frumoasa sedinta foto, le veti regasi in paginile urmatoare!
Am dori sa ne spuneti cate ceva despre dumneavoastra …
M-am nascut pe data de 24 august 1977 la Galati, am absolvit pana in prezent facultatile de Administratie Publica, Protectia Mediului si Drept, am un master in Drept European si un altul in Managementul asistentei sociale, iar in prezent, sunt doctorand in anul trei in cadrul Universitatii Libere Internationale din Moldova, specializarea Teoria Generala a Dreptului. De asemenea, am absolvit si o serie de cursuri postuniversitare, in domenii inrudite cu asistenta sociala.
Cum ati ajuns sa lucrati in cadrul Fundatiei Familia?
Mi-am dorit mereu sa ajut oamenii atunci cand sunt la nevoie, fapt pentru care, inca de pe bancile scolii generale imi doream sa urmez o facultate care sa le apere si protejeze drepturile; in consecinta, am ales facultatea de drept din cadrul Universitatii Danubius din Galati. Si este o vorba “ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa ti se indeplinesca” si … viata mi-a scos in cale oportunitatea de a-mi indeplini aceasta dorinta, fapt pentru care din 2007 pana in prezent, ma dedic trup si suflet activitatii dintr-un ONG si anume, Fundatia Familia unde ajut familia in general, si grupurile defavorizate.
Ce implica functia dumneavoastra intr-o astfel de activitate?
In afara de pregatirea necesara … implica si mult suflet, daruire pentru oameni … apoi trebuie sa incerci sa-ti faci treaba cat mai bine posibil, chiar daca trebuie sa faci si sacrificii.
Ce se intampla practic in aceasta fundatie? Cine apeleaza la ajutorul dumneavoastra sau pe cine ajutati?
Fundatia “Familia” este o organizatie non-guvernamentala si non-profit, care a fost infiintata in anul 1997, avand drept misiune, asigurarea protectiei si integrarea socio-economica a persoanelor aflate in situatie de nevoie sociala. Pe parcursul anilor de activitate, organizatia a derulat numeroase proiecte cu finantare externa si interna, raspunzand problematicii sociale identificate la nivel comunitar si judetean, fiind un ONG cunoscut pe plan local, cu o colaborare fructuoasa cu autoritatile si institutiile locale si ceilalti actori sociali.
In prezent, in cadrul fundatiei functioneaza un Centru de zi pentru copii aflati in dificultate si un adapost pentru victime ale violentei in familie, denumit “Centrul de recuperare pentru victimele violentei domestice”. In cadrul centrului de zi pentru copii, vin zilnic 50 copii elevi din familii defavorizate si in risc social, unde iau o masa calda, isi efectueaza temele scolare si participa la activitati de socializare, relaxare si de club – muzica, dans, desen etc. Suntem singurul ONG din regiunea Sud-Est care are un adapost temporar pentru mama si copiii abuzati, unde li se ofera servicii de gazduire pe perioada determinata, servicii specializate psihosociale si juridice, masa calda si spalatorie, servicii de paza, participarea la activitati de petrecere a timpului liber si relaxare.
Mariana Robea este foarte implicata in tot ceea ce face. Cum arata o zi obisnuita in viata dumneavoastra?
O zi obisnuita din viata mea este ca a oricarui am obisnuit … trezirea la o ora matinala …. o mare cana de cafea care ma revigoreaza … Odata ajunsa la birou, imi consult agenda pentru a vedea ce sedinte sau comisii am in ziua respectiva sau diverse intalniri cu autoritatile … Si cum se stie ca eu discut cu toti beneficiarii care au nevoie chiar de o simpla consiliere, usa fiindu-le mereu deschisa, imi dedic timp si pentru ei … De asemenea, indiferent de zi, se gasesc diverse treburi sau activitati de rezolvat chiar si dupa ora de program, fapt pentru care se intampla destul de des sa ajung seara acasa … Dar indiferent de cat de aglomerata am ziua, imi fac timp si pentru nepotul meu David, care este o minune in familia noastra.
Povestiti-ne va rugam, un caz deosebit sau ciudat intamplat in cadrul Fundatiei …
Pentru mine nu sunt cazuri deosebite sau ciudate … pentru ca nu le-am privit niciodata asa … dar fiecare persoana cu probleme pe care am ajuns sa o cunosc, si-a lasat o amprenta in sufletul meu. Au fost multe povesti de viata – asa cum le zic eu, unele chiar sfasietoare, pe care nu ai cum sa le uiti … fapt pentru care imi pare rau ca nu le-am notat undeva, pentru ca as fi putut scrie o carte … dar pot reaminti un caz destul de sensibil spre exemplu: m-a impresionat o batranica, pentru care am fost chemati sa o preluam de la spitalul judetean. Fusese batuta in repetate randuri de propriul baiat. Dupa ce am adus-o la fundatie, nu mai dorea sa se intoarca acasa … Daca privim spre centrul de zi … nu poti sa nu te bucuri de faptul ca dupa ce copii nostri intra la liceu se reintorc la noi pentru a ne povesti noua viata de liceeni, este placut sa vezi ca munca depusa de-a lungul timpului da roade.
Activitatea dumneavoastra necesita multa munca si implicare emotionala. Cum reuseste Mariana Robea, dupa o zi de lucru sau dupa o perioada mai incarcata, sa se detaseze sau sa depaseasca momentele dificile?
Dupa o perioada mai incarcata, detasarea nu poate fi chiar asa de usoara … in general, ma inconjor de oameni veseli si plini de umor, pentru ca rasul este benefic atunci cand atmosfera este tensionata. Si o persoana care depaseste obstacolele cu pozitivism, va reusi intodeauna tot ce isi propune. De asemenea, am un caine pe care-l iubesc enorm si nu as putea sa imi imaginez viata fara el, mai ales ca este foarte jucaus si plin de energie, zilnic el reusind sa ma deconecteze de toate starile prin care trec. Daca sunt la birou si ma simt epuizata, nu fac decat sa cobor la centrul de zi, unde copii reusesc sa imi incarce bateriile foarte repede …
Care va sunt principiile care va ghideaza in viata de zi cu zi? Care este filosofia dumneavoastra de viata?
Imi place sa cred ca toti avem principii de viata, dar cel mai important este sa le si respectam … Nu am o filozofie de viata anume, dar pot spune ca urasc minciuna … si imi plac persoanele “open-minded” cu care se poate discuta si lucra mult mai usor; de asemenea, imi plac oamenii intelepti, onesti si cei care au incredere in cei din jur, incurajandu-i mereu sa-si indeplinesca visele.
Am continuat sa cred intr-un principiu de la care nu abdic: acela ca lupti cel mai bine, facandu-ti fara cusur propria munca.
De asemenea, fiind una dintre cele mai bune eleve in liceu la matematica, am invatat ca toate problemele au o rezolvare, fapt pentru care nu imi place sa aud expresia “nu se poate”, deoarece pentru mine nu exista ,,nu se poate” si pornesc de la ideea ca intotdeauna sunt solutii … trebuie numai sa doresti sa le rezolvi.
Ce pasiuni are Mariana Robea?
Imi place sa citesc … cu toate ca in ultima perioada o fac destul de rar, deoarece atat lucrarea de doctorat cat si activitatea zilnica, imi ocupa timpul dedicat lecturii. De asemenea, mi-ar placea sa am timp sa fac mai multa miscare … mai ales ca am facut multi ani sport de performanta, unde am fost si capitanul unei echipe de handbal.
Ce calitati considerati ca va detaseaza, ajutandu-va ca fiecare zi sa fie un nou inceput?
“Suntem ceea ce facem in mod repetat. De aceea maiestria nu este un act, ci o deprindere.” zicea Aristotel. Candva, exista o traditie foarte frumoasa, aceea a uceniciei pe langa un maestru. Menirea lui era de a-ti forma anumite deprinderi prin asimilare, exercitiu, repetitie. Mana olarului priceput este ferma si oala iese perfecta, noi o admiram, dar numai el stie cate tone de lut a stricat pana sa ajunga sa modeleze din cateva miscari un obiect care se poate numi “vas” si nu altceva. Reflexele sunt bune si in viata de zi cu zi … si cu o noua dorinta de a o lua de la capat cu mai mult entuziasm si optimism decat ziua de ieri, ne poate face sa evitam greselile care sunt cel mai mare castig al exercitiului de “rodare”…
Care este stilul dumneavoastra vestimentar al doamnei Mariana Robea? Urmariti tendintele in moda?
Tinuta office este unul din stilurile mele, datorita functiei pe care o detin, dar este o zi – si anume vinerea, in care ma imbrac si in functie de starea de spirit. Apoi, chiar daca nu ma imbrac in noile tentinte ale modei, trebuie sa recunosc ca un articol sau o stire despre moda imi capteaza imediat atentia, pentru ca imi place sa stiu ce se poarta pe marile podiumuri …
Faceti-ne – va rugam, un top 5 al pieselor vestimentare care va plac!
Pe primul loc se afla sacoul + fusta creion – fiind mereu o tinuta feminina; un loc doi este black dress/ red dress pentru ca este genul de rochie care nu se demodeaza niciodata si care te scoate din orice impas, un loc trei – camasa alba – este un must have, pentru ca poate fi purtata si combinata in diverse moduri, un penultim loc – jeans, pentru ca poti forma fie o tinuta casual, fie o tinuta sport, iar un ultim loc, este cardiganul, are o tenta romantica si trebuie sa fie confectionat din materiale moi, pufoase, in culori pastel, asa cum purta Sarah Jessica Parker in “Sex and the city”.
Are Mariana Robea vreun designer vestimentar de care ii place in mod deosebit?
Stim ca cei mai buni in domeniu sunt cu siguranta barbatii si aici pot numi usor preferatii mei … Karl Lagerfeld, Catalin Botezatu, Razvan Ciobanu.
Ce aveti tot timpul in poseta? Care sunt ‘piesele’ care nu ar trebui niciodata sa lipseasca din poseta unei femei?
Din poseta mea nu lipsesc niciodata rujul si parfumul … de asemenea, agenda si pixul, care imi sunt extrem de utile. Cred ca fiecare femeie stie cel mai bine ce ar trebui sa fie in poseta ei in functie de necesitati …
Care este culoarea preferata? Are o semnificatie aparte sau va place si atat?
Culoarea rosie este printre preferatele mele. Imi place pentru ca reprezinta forta, puterea si stralucirea, rosul este de asemenea culoarea focului si a sangelui. Totodata, rosul este si culoarea pasiunii.
Care este semnificatia “vacanta perfecta” pentru Mariana Robea si unde?
O vacanta perfecta … am si uitat cum este, pentru ca am un program destul de incarcat si nu am reusit sa am o “vacanta perfecta”, fapt pentru care … nu ma face decat sa mi-o doresc … Si anume undeva la munte, adrenalina si aventura … drumetii … mi-ar place sa calatoresc si sa reusesc sa vad absolut toate minunile din Romania, pentru ca avem o tara minunata cu delta, munte, mare …
Ce anotimp prefera Mariana Robea si de ce?
Iarna este prietena mea … Imi place pentru ca totul este mai linistit, totul este alb si diferit de orice alt anotimp. E frig … si imi place foarte mult zapada … Ma simt fericita cand ninge … imi reaminteste de anii copilariei cand vedeam flori de gheata pe geamul bunicii … Peisajul iernii este de o mare frumusete. Natura se pierde sub albul rece al zapezii, iarna este cea care pregateste totul pentru o noua renastere …
Care este cel mai nebunesc lucru pe care l-ati facut si care este cel mai nebunesc lucru pe care ati vrea sa-l faceti?
Nu am facut lucruri nebunesti … sau poate am avut in copilarie sau in adolescenta asa cum am facut cu totii cred, dar mi-ar placea sa fac … salturi cu parasuta si de asemenea body jumping … care pot parea putin … nebunesti.
Care este cel mai frumos lucru de care ati avut parte pana acum?
Cel mai frumos lucru de care am avut parte, sunt oamenii pe care i-am intalnit de – a lungul timpului pentru ca fiecare, a avut un rol specific in viata mea si au contribuit la evolutia mea ca om.
Ce planuri de viitor aveti, atat cu Fundatia Familia, cat si pe plan personal?
Pe plan personal, imi doresc sa imi finalizez studiile doctorale … Pe plan profesional, imi doresc sa diversific activitatea din cadrul Fundatiei Familia prin atragerea de noi fonduri si de a dezvolta noi servicii sociale.
Care este cea mai mare dorinta a dumneavoastra?
Cea mai mare dorinta a mea este si va ramane infiintarea unui Tribunal pentru Minori si Familie in Galati si sper ca aceasta dorinta sa devina o realitate intr-o zi.
Ce le transmiteti celor care va cunosc si cititorilor revistei noastre?
Crezi in tine, pastreaza-ti verticalitatea in orice conditii
“Nimeni nu va poate leza fara consimtamantul vostru”-Eleanor Roosevelt.
Va multumim pentru amabilitate si va dorim mult succes in continuare, atat pe plan profesional cat si personal!