Moda, aceasta minunata arta care a sedus oamenii de-a lungul vremurilor. Pe unii i-a facut stapani, iar pe altii sclavi ai sai, fara putere de scapare. Dar cele mai fidele “vestale” ale ei, au fost si vor ramane de-a pururea, FEMEILE.
Asa ca nu putem vorbi despre istoria modei, cu toate transformarile ei inerente, intamplate de-a lungul veacurilor fara a vorbi despre cele care i-au dat viata si au pus cel mai bine in valoare, prin frumusetea si eleganta lor, acesasta minunata arta.
Inca din cele mai vechi timpuri, femeile s-au imbodobit cu diferite obiecte sub forma de bijuterii, au dorit sa se imbrace in cele mai rafinate materiale cunoscute in acele vremuri si au facut tot posibilul sa isi desavarseasca frumusetea naturala, apeland la diverse amestecuri pentru a-si sublinia chipul, frumusetea parului si a trupului.
De subliniat este faptul ca cele care au putut sa aiba acces neingradit la toate aceste “metode de imfrumusetare” si care au avut un cuvant greu de spus in tot ceea ce a insemnat “capriciu al modei”, au fost femeile cu suficiente resurse materiale, iar din aceasta rezulta ca aceste femei au facut dintotdeauna parte din elita sau aristocratie, fiind regine, printese sau alte femei apartinand claselor privilegiate.
De ele si de tot ceea ce au facut ele pentru moda in intreg ansamblul ei, ne vom ocupa de-a lungul acestui periplu prin istoria modei, aducandu-le in acest mod, din nou, intr-o noua formula, la viata, si incercand pe cat posibil nu doar sa le cunostem, ci sa si redescoperim moda in toata complexitatea ei.
Dintre aspectele de ordin general, vom sublinia de la inceput ca indiferent de cultura din care fac parte, oricare dintre figurile feminine ce vor fi mentionate si anume, cea antica, medievala si pana aproape de contemporaneitate, a trebuit datorita contextului social sa-si acopere capul.
Drept urmare o parte esentiala din descrierea oricarei tinute feminine, o va avea acest aspect al acoperirii capului si din asta vor rezulta si numeroase moduri de aranjare a parului si de asemenea complexitatea obiectelor de podoaba aferente acestei parti a corpului feminin (de exemplu, ace de par, cercei, spelci, diademe, tiare, si alte asemenea).
O alta caracteristica comuna tuturor femeilor, mai ales din timpurile stravechi este aceea de folosi substante naturale pe baza de amestecuri de plante sau minerale de ordin vegetal sau animal, pentru a-si vopsi parul, pielea (partea de make-up, asa cum este numita astazi), cat si ingrijirea de zi cu zi.
De asemenea, au existat diferite si nenumarate ritualuri de ingrijire care au fost trasmise din generatie in generatie, unele dintre ele depasind atat granitele temporale cat si cele fizice, pentru ca s-a demonstrat stiintific ca o mare parte din acestea au fost folosite, in culturi diferite de la cea asiatica la cea mediteraneeana.
Dincolo de spatiu si timp, frumusetea femeii a primat intotdeauna si mai ales modul ei caracteristic de a se “reinventa” cu ajutorul modei pe care a avut-o la dispozitie, ajungand asfel ca fiecare femeie sa fie unica in felul sau si in acest mod, sa dainuie in constiinta oamenilor peste veacuri si permanentele transformari ale acestei minunate ARTE care este ……MODA
Nusha Davilla