Cunoscându-ţi istoricul sănătăţii extins reprezintă o modalitate foarte bună pentru a-ţi proteja starea de bine în mod continuu, uneori necesitând doar o discuţie.
În general, în momentul în care intri în cabinetul unui medic, completezi un formular şi totul decurge normal, până când apar întrebări legate de sănătatea părinţilor, a bunicilor, a altor rude. A luat mama ta medicamente anti-depresive? Până la urmă de ce a murit bunica ta: era bolnavă sau nu se ştie? Dacă te gândeşti la legături conexe, nu eşti singura persoană.
A nu şti fiecare element din tot ce înseamnă sănătatea familiei tale nu este nicio tragedie, existând oameni care au acces la mai multe informaţii, alţii la mai puţine. Dar ceea ce este cert este faptul că atunci când medicul te întreabă de istoricul sănătăţii familiei şi tu nu îl cunoşti, se complică cea mai bună abordare legată de îngrijirea ta personalizată. Istoricul sănătăţii este cel mai ieftin test genetic pe care îl poţi folosi pentru a avea grijă de tine, pentru a diagnostica afecţiunile şi a le preveni mai devreme.
Cele mai importante lucruri care ar trebui ştiute includ diabetul, cancerul, boala coronariană, Alzheimer, obezitate şi depresie, date pe care le poţi avea având în vedere că unul din părinţi a fost diagnosticat; sau poate un frate/ soră. Mulţi nu realizează aceste lucruri şi pe bună dreptate – având în vedere educaţia generală deficitară în această direcţie şi faptul că nu se pune accent pe astfel de fapte. A cunoaşte istoricul sănătăţii familiei ar trebui să fie ceva de bază, cele mai mici schimbări aduse stilului tău de viaţă cântărind enorm în situaţiile ce ţin de propria sănătate şi bunăstare.
Un pacient creşte şi se dezvoltă de obicei într-un mediu similar cu cel al părinţilor în ceea ce priveşte obiceiurile alimentare. Dacă unul din părinţi are colesterolul mare, ar trebui să îţi îndrepţi atenţia spre o consiliere în ceea ce priveşte nutriţia pentru a nu intra şi tu în acest cerc vicios de nedorit. În plus, poţi lua măsuri corespunzătoare pentru a da naştere unui copil sănătos şi a-i asigura în continuare un mediu adecvat de creştere şi dezvoltare.
Informaţiile despre sănătatea familiei şi-au pierdut urma
Indiferent de cunoştinţele tale în ceea ce priveşte istoricul sănătăţii familiei, poţi culege informaţii şi le poţi reîmprospăta în cadrul adunărilor familiale. Dacă te uiţi de exemplu la ştiri şi vezi o vedetă că a fost diagnosticată cu o anumită boală, întreabă dacă cineva din familie s-a luptat cu aşa ceva. De la o simplă întrebare poţi ajunge la răspunsuri mult mai detaliate şi poţi afla mult mai multe lucruri decât ţi-ai propus iniţial. Poţi avea şi o discuţie unu la unu, dar fii sigură că eşti foarte atentă la conversaţie pentru a reţine cât mai multe aspecte. Pregăteşte-ţi dacă este cazul şi un set de întrebări care necesită mai mult decât un răspuns cu da sau nu (Ex: “Poţi descrie prima manifestare a respectivei boli?”). Adaugă şi o fotografie sau alte suveniruri care te pot ajuta să obţii mai multe răspunsuri.
Din nefericire, când cineva moare, acesta poate fi un bun prilej să afli care e cauza sau plecând de aici să afli despre altă rudă care a suferit din cauza unei alte boli. Dacă eşti interesat să cunoşti istoricul sănătăţii familiei, chiar poţi ţine un jurnal (scris sau în formă digitală), care nu doar că te va ajuta pe tine, dar le va fi de folos şi copiilor pe mai departe.
Tăcere despre boli în casă/ familie
Nu este ceva neobişnuit ca în familii subiecte ca bolile şi discuţiile despre ele să fie reduse la minim sau să nu existe datorită anxietăţii pe care o pot crea. Poţi evita un astfel de subiect şi din motive care ţin de cultura ta, de frică de a nu reveni o anumită traumă sau o amintire negativă pentru tine.
Dacă şi cei din familie sunt la fel ca tine, poţi sparge gheaţa după o vizită la medic, spunând că acesta te-a întrebat despre bolile din familie pentru ca acesta să îţi ofere şi un diagnostic corect şi tratamentul adecvat. Dacă cei din familia ezită, încearcă să le validezi sentimentele punând o întrebare simplă: ”Ştiu că problemele de sănătate sunt personale. Acesta este motivul pentru care nu vrei să le discuţi?”. Ei în continuare pot refuza, singura soluţie în această situaţie fiind aceea de a face tu săpături, fie vorbind cu medicii celor din familie explicându-le acestora motivele pentru care ai nevoie de aceste informaţii. Astfel, cu toată rezistenţa întâmpinată, poţi umple anumite goluri în ceea ce priveşte istoricul sănătăţii familiei tale.
Nu îţi cunoşti părinţii naturali
Fii deschis cu medicul tău în ceea ce priveşte relaţia pe care o ai cu familia când nu ai la dispoziţie astfel de informaţii! Partea bună este aceea că ai la dispoziţie câteva moduri prin care poţi depăşi obstacolele. În cazul anumitor adopţii, când mama nu are contact cu familia adoptivă şi nu împărtăşeşte informaţiile de identificare, părinţii adoptivi pot primi evidenţele medicale ale părinţilor de drept în momentul adopţiei.
Dacă eşti interesat de istoricul sănătăţii tale şi nu ai parte de multe informaţii, singura soluţie este să faci “săpături” şi să pui la punct un plan de acţiune care te poate ajuta să obţii cât mai multe răspunsuri. Poţi apela la un consultant genetic şi făcând acest prim pas poţi continua mai departe.
Istoricul sănătăţii – de ştiut
- Tu, împreună cu toate rudele de gradul I (părinţi, fraţi, copii) împărtăşeşti cel mai mult material genetic, cam jumătate din ADN.
- Fă-ţi o listă cu principalele boli ale membrilor familiei!
- Scrie undeva vârsta la care fiecare membru a primit un diagnostic al unei boli!
- Scrie vârsta de deces şi cauza!
- Notează-ţi istoricul etnic al fiecărui membru al familiei, lucru ce poate dezvălui modul în care pot apărea bolile.
- Obţine aceleaşi informaţii ca cele de până acum de la rudele de gradul II (unchi, mătuşi), acestea având o cotă de aproximativ 25% din ADN-ul tău. Şansele ca tu să ai ceea ce au avut aceştia sunt scăzute, dar existând posibilitatea să ai aceeaşi problemă, e mai bine să fii informat.