Dacă îţi place cafeaua, ştii deja că nimic nu înlocuieşte aroma cafelei preferate de dimineaţă. Cu toate acestea, avem tendinţa de a rămâne la reţeta sigură de cafea, fără a schimba ceea ce deja ne place. Dar, pe de altă parte, ce ar fi dacă ţi-ai lărgi puţin orizonturile?
Espresso
Această variantă este apreciată de cunoscătorii care iubesc cafeaua în cea mai pură formă. Cunoscută şi ca “short black”, un espresso este scurt (30 ml) fără lapte sau altceva adăugat, dar există şi varianta “doppio” care are două shot-uri de espresso. Espresso este bază pentru multe alte cafele, dar versiunea originală este îndeajuns de delicioasă.
Long black
Dacă îţi place cafeaua trebuie să ştii ca aceasta nu este o cafea pentru cei slabi de inimă, o doză dublă de espresso peste apă fierbinte. Se serveşte într-o ceaşcă mai mare decât un espresso, este mai bogată şi aromată şi are şi un strat de lapte deasupra. Internaţionalizarea acestei cafele a dus la multe variante în funcţie de zonă şi cel ce o prepară.
Macchiato
Un macchiato este disponibil în ambele variante: scurt şi lung. Varianta scurtă este practic ca un espresso (30 ml) umplut cu abur de lapte cremos şi un strat mic de spumă, în timp ce macchiato lung are 60 ml cafea. Ambele variante sunt realizate folosind tehnica microspumă de cafea care adăugă bule de aer minuscule laptelui, ceea ce îi dă o textură densă.
Piccolo
Când espresso se întâlneşte cu laptele, apare piccolo, cafea cunoscută şi ca “Mezzo Mezzo”, fiind un singur espresso într-un pahar mic de lapte care se umple cu lapte de la espressor deasupra. Aceasta este alegerea perfectă pentru persoanele care îşi doresc cafea puternică dar nu vor gustul unui espresso normal.
Cappuccino
Dacă îţi place cafeaua, ai auzit de această cafea populară ce are spuma sa ca element distinct, fiind servită cu o pudră de ciocolată deasupra. Un cappuccino este o parte espresso, o parte lapte texturat şi o parte de spumă deasupra. Această stratificare îi oferă un gust mai complex, în timp ce textura este perfectă pentru cei ce îşi doresc o cafea mai cremoasă şi mai dulce.
Latte
Dacă preferi o cafea mai cremoasă, Latte este pentru tine, un espresso umplut cu lapte aburit având un strat spumos deasupra. Latte conţine una sau mai multe shot-uri de espresso în funcţie de mărimea ceştii dar şi de tehnica specialistului care ţi-o prepară.
Vienna
Dacă îţi place cafeaua dar o vrei mai cremoasă şi mai dulce, cafeaua din Viena poate fi exact ce ţi-ai dori. Este făcută de obicei din două shot-uri de espresso şi frişcă, adesea acoperită cu ciocolată pentru un plus de dulceaţă. Un doi în unu perfect: cafea şi desert.
Cold brew
Pentru iubitorii de cafea rece, un pahar de cafea preparată la rece este cea mai bună alegere, doar că necesită mai mult timp, boabele de cafea trebuind să fie lăsate la macerat la rece. O astfel de băutură poate fi servită direct, poate fi adăugat lapte sau siropuri. Fiind preparată cu apă rece, nu are puterea unei cafele precum long black, aşa că poate fi servită fără zahăr sau alte adaosuri care să îi ia din tărie.
Cafea Nitro
Dacă eşti un connoisseur al cafelei, ai auzit de cafeaua nitro, servită în cafenele specializate. Ea este infuzată cu azot gazos care oferă o cafea rece cremoasă şi densă. Azotul gazos îi oferă cafelei un aspect bogat şi spumos ca o bere închisă la culoare.
De reţinut dacă îţi place cafeaua
O cafea de calitate foloseşte ingrediente de calitate. Şi există mulţi factori care influenţează gustul cafelei, de la soi, la modul în care este prăjită, dacă este sau nu în amestec. O diferenţă foarte mare o face dacă este în amestec sau nu, existând posibilitatea a două sau mai multe soiuri din zone diferite, ceea ce o va face mai rezistentă în fata fluctuaţiilor sezoniere.
Amestecurile funcţionează bine cu soiurile de cafea cu lapte şi sunt servite de obicei ca opţiune implicită pentru cafele, deoarece au o aromă mai consistentă şi mai uniformă. Preferinţele fiecăruia depind de modul în care preferi să bei cafeaua: cu lapte sau fără, iar pentru acasă cel mai bine este cumperi cafea destinată preparării de espresso.
Dacă vrei să găseşti cafeaua perfectă pentru tine, ai nevoie de timp, să încerci diverse sortimente, să faci mai multe combinaţii, la care se pot adăuga şi eventualele cercetări personale, de la provenienţa boabelor, la modul în care sunt acestea prăjite, păstrate, etc. Aciditatea, puterea şi gustul diferă de la o regiune la alta, aşa că a avea informaţii specifice şi reale, poate face diferenţa dacă îţi doreşti o cafea bună.