In cazul in care nu ai auzit sau nu ti-a pasat, un puf de Juul are toxine cauzatoare de cancer si nicotina care provoaca dependenta!
In septembrie 2018, FDA a declarat folosirea Juul – epidemie in randul elevilor si a adolescentilor, adultii, institutiile abilitate (nu in Romania!) facand cam tot ce le sta in putinta pentru a le interzice! Cu toate ca li se face publicitate si se spune despre toate aceste dispozitive ca sunt sigure si nu dauneaza sanatatii, studiile au arata contrariul. In afara de aromele de mango, capsuni si altele, aceste dispozitive contin nicotina – substanta chimica din tutun care creeaza acea dependenta la fumatori si care, ulterior, face aproape imposibila renuntarea la tigari. Am putea spune ca este o capcana pe termen lung, iar partea proasta este aceea ca – peste 60% dintre cei care folosesc aceste dispozitive, nu stiau de faptul ca ele contin nicotina. Iar numarul tinerilor care folosesc aceste tigarete electronice este ingrijorator.
1 Multi dintre tinerii care folosesc Juul afirma ca se simt cu moralul ridicat, ii elibereaza de stres, au chef de viata … ceea ce la o prima vedere este incurajator. De “vina” este dopamina – chimicalul responsabil cu starea de bine din creierul nostru si care iti creeaza dependenta, fapt care intr-adevar ar trebui sa ingrijoreze. Adolescentii si elevii sunt si mai susceptibili, din moment ce creierul este in plina dezvoltare. Si daca pe moment este ok – pentru ca respectivele conexiuni te ajuta sa iei note mari la examene, mai tarziu, ca adult, dependenta creata, poate avea consecinte negative.
Conform specialistilor, un cartus de Juul are la fel de multa nicotina ca un pachet de tigari si din pacate, din moment ce esti dependent, organismul are nevoie de nicotina pentru a functiona, iar daca nu i-o oferi, te simti anxios, agitat si ai dureri de cap. Nu te mai poti concentra sub nicio forma si singura solutie este sa tragi un fum.
2 Un efect secundar al acestei forme de “relaxare”, este faptul ca te poti simti rau dupa aceasta. Si se poate intampla dupa ce ai experimentat prima oara sau a o suta oara si se poate manifesta sub forma unei dureri usoare de cap, transpiratie sau senzatie de greata, sentimente deloc placute.
3 In urma cercetarilor, peste 90% dintre tigarile electronice contin nicotina si chiar daca te incadrezi in restul care nu are asa ceva, asta nu inseamna ca e sanatos! Aromele respective creeaza compusi organici volatili care sunt toxici in urma incalzirii. Atunci cand tragi un fum, acele toxine merg direct in plamani. Aromele respective poate sunt sanatoase in starea lor, dar la temperaturi mari, devin toxice. Cei care trag astfel de fumuri/vapori si in special tinerii, au sanse de 5 ori mai mare sa dezvolte cancer comparativ cu cei care nu folosesc astfel de dispozitive. Evident ca toti suntem supusi riscului de inhalare a toxinelor masinilor si a mediului inconjurator, dar in momentul in care adaugam o cantitate extra de toxine, acest lucru este daunator sanatatii noastre.
4 Poate nu te deranjeaza cand intri undeva si miroase a bomboane … e un miros placut, care nu iti displace, iar; mai rau e cand primesti in fata fum de la tigari, pentru ca acela este un miros inecacios si deranjant. Cu toate astea, acesti vapori aromati nu sunt sanatosi daca ii inspiri, chiar daca personal nu tragi dintr-o astfel de tigara. Conform studiilor, cand esti intr-o incapere in care exista persoane care folosesc tigari electronice, calitatea aerului are de suferit, pentru ca sunt expirati poluanti cancerigeni. In privinta efectelor asupra sanatatii pe termen lung in urma folosirii acestor tigari sau a inspirarii vaporilor, nu se cunoaste impactul, deoarece, sunt produse relativ noi. Dar, daca pe termen scurt sunt daunatoare, de ce ar avea un impact mai mic asupra sanatatii pe termen lung?
5 Intre timp, in lume, au fost luate masuri pentru e evita cat mai mult contactul cu astfel de tigari, de la publicitate pana la avertismente impotriva vanzarii catre persoanele care au mai putin de 18 ani. De asemenea, au fost date si amenzi pentru nerespectarea acestor reguli si asteptam ca aceste lucruri sa ia amploare si la noi. Iar in cazul in care gaseati astfel de tigari in anumite zone apropiate de locurile unde exista multi elevei, adolescenti, cel mai probabil, in viitorul apropiat acestea vor disparea.