Kiwi, de-a lungul timpului, si-a aratat capacitatea deosebita de a aduce beneficii pozitive sanatatii omului, avand puterea sa lupte in multe din bolile cu care se confrunta omul astazi. Este considerat un aliment medicinal puternic, iar un consum zilnic de doua din aceste delicioase fructe, este indeajuns.
Kiwi este original din centrul si estul Chinei, un fruct descris inca din secolul al XII-lea in timpul dinastiei Song si cu toate acestea, el nu era cultivat, ci adus din salbaticie si folosit ca medicament. Ulterior, culturile de kiwi au ajuns si in Noua Zeelanda (secolul XX), in 2018 China producand jumatate din recolta mondiala. Exista aproximativ 60 de soiuri de fructe kiwi, cel mai popular fiind Actinidia deliciosa, dar exista si kiwi auriu (Actinidia chinensis), la fel ca kiwi rosu, kiwi mov, samd.
100 grame de kiwi ofera 250 calorii, 15% carbohidrati cu proteine si grasimi neglijabile. Sunt bogate in vitamina C si K, contin cateva vitamine B, acid folic, fibre alimentare ca polizaharidele; kiwi auriu are nutrienti similari, dar o cantitate mai mare de vitamina C si mai putin fribre. Gasim in acest minunat fruct si minerale, inclusiv potasiu, acid alfa-linolenic (un acid gras omega-3) si carotenoide precum beta-carotenul, luteina si zeaxantina. De asemenea, kiwi contine un tip de vitamina E necunoscuta anterior, avand o activitate antioxidanta semnificativa.
Fructele crude contin actinidina – enzime puternice ce lichefiaza deserturile pe baza de gelatina si digera proteinele din lapte, dar si antioxidanti si polifenoli antiinflamatori.
Consumul regulat al acestor minunate fructe sustinut de un mod de alimentatie echilibrat are efecte benefice asupra functiei sistemului imunitar, inclusiv activitatea antioxidanta si inflamatorie. Are beneficii semnificative in ameliorarea constipatiei si digestia proteinelor, dar si in prevenirea anumitor infectii respiratorii. Imbunatateste functia creierului si echilibreaza buna dispozitie.
Datorita proprietatilor sale antioxidante, kiwi protejeaza ADN-ul celular de daunele oxidative, atat prin consumul pe termen scurt cat si pe termen lung, ceea ce are relevanta pentru reducerea riscului de cancer. Actinidina, gasita in kiwi, a aratat activitate de digerare a proteinelor, atat in stomac cat si in intestinul subtire, ceea ce inseamna sanatatea intestinului; in acelasi timp, usureaza tulburarile gastro-intestinale, cum ar fi sindromul colonului iritabil. Ofera un plus microbiomului colonului, datorita faptului ca functioneaza ca un prebiotic, datorita polizaharidelor mari.
Imbunatateste digestia proteinelor si absorbtia fierului datorita nivelurilor ridicate de vitamina C, fiind fructele ideale pentru cei cu anemie. Imbunatatirea digestiei si reducerea dimensiunii si activitatii adipocitelor, alaturi de reducerea rezistentei la insulina si inflamatie si gestionarea glucozei ofera efecte anti-obezitate.
Proprietatile antimicrobiene datorate consumului de kiwi ajuta atat in prevenirea infectiilor respiratorii cat si in ameliorarea lor, mai ales in cazul celor in varsta. Acest lucru se datoreaza cresterii nivelului plasmatic de vitamina C, un cunoscut stimulent imunitar.
Nivelurile ridicate de antioxidanti din kiwi impreuna cu activitatea antiinflamatoare ofera efecte neuroprotectoare, reducand riscul accidentelor vasculare cerebrale si a dementei, protejand impotriva degenerarii neuronilor spinali. Un studiu care a vizat persoane cu tulburari de dispozitie, a aratat ca cei care au consumat cel putin doua fructe kiwi zilnic, au avut parte de imbunatatiri semnificative ale starii de spirit, reducand atat depresia cat si oboseala.
Un studiu efectuat pe persoane cu un nivel ridicat de colesterol, a aratat ca, dupa ce acestia au mancat 2 kiwi zilnic, dupa opt saptamani, au avut parte de un nivel ridicat al HDL – colesterolul bun, LDL scazand; de o crestere semnificativa s-au bucurat si vitamine C si E. Un alt studiu in care oamenii au consumat cel putin 2 astfel de fructe pe zi timp de o luna, a aratat efectele cardioprotectoare ale acestui fruct prin scaderea tensiunii arteriale; trigliceridele au aratat o scadere de 15%.
Actinidina din kiwi poate fi un alergen comun, provocand anumitor persoane mancarimi sau dureri de gura; de aceea este bine sa incepi cu cantitati mai mici de kiwi pentru inceput, daca te tenteaza sa incluzi in alimentatia de baza acest minunat fruct.