Linz este un oras vechi, care dateaza ca „targ de schimburi comerciale” inca din anul 788, cu vechea denumire romana de Lentia si poate fi cea mai inspirata decizie de a fi numita „capitala” a unui intreg tinut. In timp, datorita situarii extrem de favorabile la rascrucea unor cai de comunicare, orasul de pe Dunare, a trecut rand pe rand, pe sub numeroase stapaniri, care in mod firesc si-au pus amprenta asupra sa, nu doar din punct de vedere politic sau social, cat mai cu seama estetic si arhitectural.
Casa de Habsburg care a domnit in intreg imperiu, din care a facut parte si orasul Linz, a hotarat prin intermediul lui Frederic al III-lea sa imbodobeasca in anul 1477, asezarea cu un minunat castel, care a devenit pentru o perioada destul de lunga, resedinta favorita a puterii.
Castelul Linzer (Linzer Schloss), a fost construit pe un vechi amplasament ce data din epoca dominatiei romane, pe Muntele Roman (Romberg), din ordinul imparatului Frederic al III-lea, insa cel care i-a dat infatisarea actuala, a fost Rudolf al II-lea. Acesta a vrut sa faca din castel, (in perioada dintre 1600-1607), figura emblematica a orasului, impunandu-se cu silueta sa bogat imbodobita si mai ales cu o anumita solemnitate in ceea ce priveste stilul sau arhitectonic.
In prezent, castelul este in mare parte dedicat, sub forma unui imens muzeu si care a luat fiinta in 1966, numeroaselor colectii de arta cu reprezentanti din Evul Mediu si pana in secolul al XIX-lea in mod deosebit, aducand un omagiu perioadei cunoscute in arta cu numele de „Secession”. Alaturi de acestea, in muzeu se mai regasesc colectii de arme vechi, instrumente muzicale datand din anii 1500-1800, mobilier de epoca si obiecte de artizanat, ceramica si sticlarie precum si o expozitie arheologica cu caracter permanent.
Una dintre aripile muzelului este dedicata traditiilor populare specifice zonei, iar intr-o alta se afla un imens laborator de fizica mostenit de la ordinul Iezuit si in care se pare ca a lucrat si studiat si celebrul Johannes Kepler, marile astronom si matematician german.
Acesta a descoperit aici, in Linz, legea miscarii planetelor, numita mai tarziu cea de-a treia lege e a lui Kepler si care a reprezentat – prin descoperirea sa, un moment de rascruce in istoria astronomiei.
Continuand cu muzeele, nu putem omite un alt punct important pe agenda turistica si anume Muzeul de Arta Lentos, cel care expune numeroase opere ale artistilor avangardisti moderni, in special din curentele Pop-Art si a neo-realistilor, alaturi de opere de pictura si scluptura de la inceputul secolul al XX-lea si pana in prezent, alaturi de numeroase opere ce tin de arta fotografica sau a tipariturilor dezvoltate in aceasta zona.
Tot la categoria muzee de vizitat din Linz, intra si fostul colegiu catolic Nordisches Stift care in prezent se afla in proprietatea Consiliului Orasului si adaposteste „Muzeul Orasenesc Nordico” – si care etaleaza privitorului interesat, prin artefactele detinute, intreaga istorie a orasului de la intemeierea sa, din perioada Antichitatii si pana in prezent, incluzandu-se aici si o macheta a orasului ce dateaza din anul 1740.
Ceea ce face ca Linz sa fie cu adevarat de neratat intr-un circuit turistic, este o anumita cladire care adaposteste complexul expozitional numit „Centrul Ars Electronica” si care se afla situat pe malul nordic al Dunarii, in apropierea Portii Nibelungilor. Acest imens centru expozitional – tribut adus tehnologiei moderne, este cea mai originala ilustrare a lumilor virtuale bazate pe tehnologia de varf, si care prezinta prin intermediul unor expozitii temetice, posibilitatea calatoriei in spatiu si timp cu ajutorul celor mai noi inovative mijloace electronice.
La subsolul acestui spatiu expozitional, exista posibilitatea pentru amatori, de a explora cu ajutorul tehnologiei, numeroase lumi paralele, iar pentru copii, lumea fantastica a dinozaurilor de mult disparuta si tot aici, in fiecare an, se desfasoara celebrul festival Ars Electronica, ceea ce se constituie prin toate manifestarile sale, ca o trecere in revista a creatiei muzicale contemporane.
Unul dintre simbolurile orasului Linz, in prezent una dintre „cartile de vizita” ale acestuia, este dat de catre Columna Sfintei Treimi si este un omagiu adus de catre locuitorii orasului, care au supravietuit in anul 1713, unei grave si puternice epidemii care la acel timp s-a abatut asupra locului. Columna domina Piata Centrala (Hauptplatz), situata in partea veche a orasului si care prin dimensiunile sale, este considerata cea mai mare piata inchisa din Europa Centrala.
Aceasta frumoasa Piata Publica, care masoara 220 m in lungime si 60 m in latime, este considerata unul dintre cele mai reusite exemple de planificare urbana si este marginita pe laturile sale, de numeroase edificii cu o mare incarcatura sociala si politica. Dintre acestea, putem enumera Vechea Primarie (Altes Rathaus) construita in stil gotic, in jurul anului 1515 si care, desi a fost supusa incercarilor timpului, si-a pastrat atat Turnul octogonal original cu ceas astronomic, cat si deosebit de frumoasa fatada refacuta cu coloane, care dateaza din secolul al XVII-lea.
O alta cladire demna de admirat si de vizitat din Linz este Vechea Cladire a Postei, conceputa intr-un minunat stil gotic si care are o fatada tributara stilului baroc timpuriu si a carei Sala Centrala de Asteptare detine minunate plafoane casetate cu splendide teme vanatoresti. La sud de Piata Centrala se afla Stada Land, promenada orasului si principalul pasaj comercial. La nord de Piata, se afla promenada Donaulande, care serpuieste de-a lungul Dunarii, iar in portul fluvial, in prezent ancoreaza numai feriboturi de croaziera cu care turistii pot ajunge chiar si pana in Passau in Bavaria.
Nu putem termina prezentarea Pietii Centrale si a imprejurimilor ei din Linz, fara a nu aduce in discutie si cel mai reprezentativ edificiu al orasului aflat in apropiera acesteia – Vechea Catedrala, numita si Biserica Sf. Ignatius. Aceasta a fost construita in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, iar in prezent, fatada ei in stil gotic si turnurile sale gemene cu cupole stralucitoare, domina panorama orasului.
In aceasta catedrala, si-a desfasurat activitatea intre anii 1856-1868, celelebrul compozitor si organist Anton Bruckner. In onoarea sa, s-a construit in apropiere, pe un fost loc viran, o cladire de concerte ce ii poarta numele – Brucknerhaus (1972) si care in opinia specialistilor, este considerata a avea o sala de concerta cu cea mai buna acustica din Europa.
Si daca am adus in discutie Vechea Catedrala, vom aduce in prim plan in cele ce urmeaza, si Noua Catedrala (Neuer Dom), a carei constructie a inceput in anul 1862 si a fost finalizata in 1924, fiind caracterizata de stilul neogotic. Nava sa centrala este foarte incapatoare, in ea putand asista la serviciul divin mai mult de 20 000 de persoane, iar Turnul Domului ajunge la inaltimea de 134 de metri, fiind mai mic decat Turnul Domului Sf. Stefan din capitala tarii, Viena. La acest lacas de cult, fac nota de originalitate, vitraliile deosebit de impodobite, pictate intr-o tehnica a carui secret il stiu doar cativa calugari initiati, si care infatiseaza scene complexe si memorabile din istoria orasului de pe malul danubian.
Iar pe final, dupa atatea locuri minunate de vizitat si admirat din Linz, nu putem sa nu ne oprim din peregrinarile prin oras si sa nu savuram delicioasa specialitate locala – „Linzertorte”, despre care se cunoaste, ca cea mai veche reteta a acestui minunat desert, dateaza din anul 1696, insa detaliile sunt pastrate si in prezent secrete de catre cofetarii locali. Aceasta specialitate este si cel mai des suvenir cautat de catre turisti si savurat de toti cei care se afla fie doar si pentru putin timp in oras, asa ca nu ne ramane decat sa va lasam sa descoperiti minunatiile din oras si sa va spunem pentru minunatul „Linzertorte”- „Gutten Apettit!”.
Nusha Davilla