In fiecare zi intalnim diverse sfaturi la care suntem mai mult sau mai putin receptivi. Foarte multe au o anumita “greutate” si asta doar pentru ca fac parte din categoria sfaturilor “old school”, acceptate de noi pur si simplu, sau pentru ca nu am facut micul efort de a ne informa. Iata mai jos cateva exemple:
– Ni se spune sa consumam 2 litri de apa zilnic, ceea ce ar insemna sa bem efectiv aceasta cantitate de apa zilnic, in plus fata de alimentatia normala. De fapt, ne putem asigura necesarul zilnic de 2 litri din apa din fructe, legume,ceai, lapte, chiar si cafea.
– Din cauza stresului albim! Intr-adevar, in momentele in care suntem stresati creste numarul radicalilor liberi, sunt atacate celulele sanatoase, o serie de transformari au loc in corpul nostru! Cu toate acestea, nu a putut fi demonstrat stiintific nimic in acest sens.
– Cititul in lumina slaba dauneaza ochilor! – nimic mai fals! Ok, lumina slaba solicita mai mult ochii, obosindu-i, dar dupa ce iti asiguri somnul normal de 6-8 ore pe noapte, nu vei mai avea nicio problema!
– Cafeaua iti face rau! Fals: cafeaua contine foarte multi antioxidanti benefici corpului tau si mai mult decat atat, nu s-a putut demonstra stiintific ca face rau inimii sau afecteaza in vreun fel sanatatii acesteia.
– Fructele si legumele sunt intodeauna mai bune proaspete decat inghetate! Campaniile pro sanatate spun sa consumam “fructe si legume zilnic” si pe buna dreptate! Congelandu-le, substantele nutritive si antioxidantii nu se pierd. Care este in schimb parerea voastra despre fructele sau legumele din piata, supuse zilnic unor schimbari de temperatura, aer, umiditate, etc ?
– Se spunea ca rujul ar face rau datorita cantitatii de plumb existente! Dar conform cercetarilor s-a demonstrat ca doar o mica parte din rujurile testate, contineau o cantitate de plumb putin peste cantitatea admisa in bomboane. Plumbul se regaseste peste tot, iar riscul unei intoxicatii cu plumb poate veni din cu totul alta parte.
In ce masura urmam astfel de “indicatii” depinde de noi si de dorinta de a avea o perceptie corecta a realitatii, dar si cat de mult suntem interesati de respectiva situatie.
Ce Ar Trebui Sa Luam In Considerare? Cercetarile Stiintifice sau Ceea Ce Stim de Cand Eram Copii?
