Fiecare ne dorim o burtică plată iar mersul pe jos este minunat pentru propria sănătate; experţii în wellness susţin că acesta este standardul de aur pentru exerciţiile fizice. El te ajută în reducerea greutăţii, la creşterea densităţii osoase, la îmbunătăţirea echilibrului şi a memoriei, beneficii minunate atât în perioada în care le practici cât şi mai târziu la vârste înaintate.
Există cardiologi care susţin că mersul pe jos este „fântâna tinereţii”, oferindu-ne multe alte beneficii pe care nimeni dintre noi nu le conştientizează aşa cum ar trebui. Mai mult decât atât, există modalităţi şi mai uşoare şi mai eficiente pentru a pierde în greutate, pentru a avea parte de o burtică plată şi de a te bucura de alte beneficii suplimentare.
Fixează-ţi ca obiectiv un număr zilnic de paşi!
Lucrurile sunt clare în privinţa mişcării: trebuie făcută – dacă se poate – zilnic, indiferent de forma sa, iar dacă vorbim strict de paşi, ar trebui să ţinteşti undeva la 10000 pe zi. Pot părea mulţi, dar răsplata este una pe măsură, deoarece într-un timp scurt poţi scăpa de 2 kilograme în zona şoldurilor şi a taliei, asta comparativ cu cei care merg mai puţin. Această cifră nu trebuie să te sperie, mai ales că fiecare organism răspunde diferit, dar, dacă măreşti la anumite intervale numărul zilnic cu 100 până la 1000 de paşi, direcţia este una bună.
Organizează-ţi mersul pe jos pe etape!
Etapa I
Ai putea merge dimineaţă cel puţin 10 minute, lucru care te va face să te simţi minunat. Dacă în timpul zilei mai poţi avea parte de o sesiune sau mai multe de paşi, este şi mai bine.
Ai putea folosi mici trucuri precum a parca cât mai departe de locul de muncă sau poţi face o plimbare de 5 – 10 minute după masa de la prânz. A face paşi este nul din cele mai simple forme de antrenament şi partea bună este aceea că oricine o poate face.
Bonus. Pentru o burtică plată în timp scurt caută un deal uşor cu o înclinare cuprinsă între 10 – 15% şi mergi aproximativ 20 – 30 de minute de 3 – 5 ori în fiecare săptămână. Un astfel de mers contează ca antrenament muscular, este superior altor tipuri de mers, are o ardere a energiei similară cu cea a antrenamentelor specifice, doar că nu solicită foarte mult articulaţiile.
Etapa a II-a
Adăugă scările în rutină ta, mai ales dacă vrei să „scapi” de cât mai multă grăsime corporală, aceasta fiind o modalitate minunată pentru a-ţi duce antrenamentul la următorul nivel. Urcatul scărilor creşte ritmul cardiac comparativ cu mersul obişnuit, în timp ce determină antrenamentul muşchilor din partea inferioară a corpului.
Partea şi mai bună este aceea că ştiinţa susţine urcatul scărilor, o analiză importantă demonstrând că practicând această activitate zilnic îţi poate salva viaţa graţie beneficiilor sistemului cardiovascular, în mod specific 39% şanse mai mici de a muri din cauza bolilor de inimă. Beneficiile unui astfel de antrenament încep încă după 4 săptămâni, urcatul scărilor „topind” grăsimea din tot corpul, în timp ce coborâtul în viteză vizează grăsimea abdominală.
O burtică plată are nevoie de cel puţin 6 etaje urcate zilnic, folosirea doar a scărilor în detrimentul liftului fiind o opţiune excelentă şi îl poţi privi ca un exerciţiu extra. Pentru beneficii maxime, asigură-te că întreg piciorul este complet pe treaptă şi apleacă-te uşor în faţă ori de câte ori urci câte o treaptă. Dacă simţi un anumit disconfort, încerca să găseşti formula ideală pentru tine!
Dacă echilibrul te îngrijorează când urci scările, ţine-te de balustradă, iar dacă greutatea sau durerea îţi limitează mobilitatea, poţi avea parte de un antrenament excelent folosind un singur pas. Urcatul scărilor îţi oferă o rezistenţă mai bună a corpului, te ajută să slăbeşti, fesierii devin mai puternici şi te eliberezi de stresul zilnic.
Etapa a III-a
Mersul cu spatele – oricât de ciudat ar părea – este eficient, iar scopul tău este să faci această mişcare 2 până la 5 minute zilnic. Consolidarea muşchilor interni, a picioarelor şi îmbunătăţirea echilibrului sunt doar câteva din beneficiile acestui tip de mers, care sunt foarte importante pe măsura trecerii anilor.
Această activitate este minunată şi în privinţa funcţiei cognitive deoarece stimulează o nouă modalitate de gândire asupra propriilor acţiuni ale pilotului automat.
Cercetările arată ca mersul pe jos înapoi este un tratament comun în cazul pacienţilor care suferă după un accident vascular cerebral sau au artrită la genunchi. Dacă te hotărăşti să începi acest tip de mers, stabileşte-ţi scopul să mergi timp de 5 minute zilnic, ceea ce te va ajuta şi la slăbit, existând deja programe speciale care folosesc (şi) această metodă inedită de a slăbi.
Bonus. Dacă nu te simţi confortabil cu mersul înapoi, concentrează-te pe mersul în lateral! Mergi un minut cu piciorul drept în faţă, apoi întoarce-te punând stângul în faţă. Chiar dacă vor fi angrenaţi alţi muşchi decât cei obişnuiţi în mod tradiţional, o astfel de plimbare nu are cum să fie descurajantă date fiind beneficiile ulterioare.