Mersul iti ofera foarte multe lucruri pozitive mai ales cand timpul iti este limitat, cand nu te simti in stare sa mergi la sala pentru exercitii fizice sau poate ai suferit de accidentari in trecut si nu vrei sa faci un efort mai mare. Asa ca, poti face totul mai usor doar mergand, indiferent de distanta sau ritm; in plus, esti sustinuta si de numeroase cercetari, conform acestora, poti avea parte de multe beneficii, atat fizice cat si mentale.
La fel ca si in cazul altor exercitii fizice moderate, mersul ajuta la reducerea factorilor de risc care pot declansa probleme cardiace si elimina stresul. Un alt lucru interesant, conform unui studiu publicat in American Heart Association a constatat ca cei ce merg au parte de beneficii crescute pentru bolile de inima, colesterol si presiune crescuta a sangelui, comparativ cu cei ce practica alergatul, pentru aceeasi cantitate de energie consumata.
Mersul si alergatul
O plimbare lunga se poate potrivi foarte bine cu o alergare mai scurta, in multe feluri, inclusiv arderea caloriilor; mai mult, oamenii cand se plimba sunt feriti de anumite accidentari care pot proveni din fortarile specifice alergatului sau alte posibile neplaceri. Daca mai adaugam urcusurile si coborasurile in forta pe terenuri neregulate, putem completa acest tablou al alergatului, care, intr-adevar consuma mai multa energie si este de o mai mare intensitate comparativ cu mersul.
Doar ca, in cazul alergatului, timpul este limitat si se scurteaza pe cat de repede obosesti, in timp ce, mersul/ drumetiile se intind pe o perioada mai lunga de timp, crescandu-ti rezistenta. Iar beneficiile sunt numeroase atunci cand mergi, indiferent ca esti in forma fizica maxima si mai ales, dupa aceasta perioada pandemica. Si chiar daca esti o persoana activa si dedicata alergatului, un mers usor te ajuta sa iti intri in forma si sa te recuperezi mai repede.

Mersul si vorbitul
Dintre alte efecte pozitive ale mersului pe jos, sunt de mentionat o mai buna oxigenare a creierului datorita cresterii fluxului de sange, dar si o scadere a stresului, dat fiind ca gandurile negative se pierd atunci cand tu te plimbi in natura. Un studiu publicat in Proceedings of the National Academy of Science confirma acest fapt, aratand ca cei ce merg 90 de minute in natura comparativ cu mediul urban, se bucura de o activitate scazuta in zona creierului asociata cu un factor cheie in ceea ce priveste depresia.
Astfel ca, pentru cei ingrijorati de propria bunastare mentala, terapiile de vorbit in natura au sens. Specialistii confirma ca natura ii ajuta mult pe cei ce vorbesc, oferindu-le o anumita usuriunta in a-si exprima sentimentele. Exista un anumit sentiment ca lumea este mai mare si mai intinsa dincolo de cei patru pereti, astfel ca ne putem conecta in mod inconstient cu o perspectiva mai mare asupra vietii noastre, ceea ce ne ofera o usurinta in a exprima ceea ce se intampla in mintea si corpul nostru. Mergand alaturi de altcineva, creste acest sentiment, egalizand dinamica si creand usurinta de a impartasi cu ea ceea ce simtim si foarte important, dispare acea “frica” ca vom fi judecati, analizati, pedepsiti.
Specialistii afirma ca atunci cand sunt in natura cu anumiti pacienti, dialogul este mai putin formal, neexistand acel sentiment si presiune ca se sapa mai adanc, discutia evoluand intr-un mod firesc si prietenos. Mai mult decat atat, clientul este in natura, este constient de ceea ce este in jurul sau, situatie ce poate oferi sentimente de recunostinta pentru ceea ce are, lucru esential, care poate ajuta extrem de mult atunci cand treci printr-o perioada dificila.
Legatura cu creierul
Cresterea fluxului de sange catre creier este la randul sau, legat de o mai buna functie cognitiva, o memorie imbunatatita si o scadere a declinului mental. Exista dovezi care arata ca hipocampul – zona creierului asociata cu memoria si invatatul – creste in dimensiune atunci cand te plimbi.
Unii specialisti considera ca este absolut necesar sa ai parte de plimbari lungi pentru a-ti ajuta mintea si corpul sa functioneze la maxim; acest lucru actioneaza ca un mecanism de auto reparare pentru creier si corp. Foarte interesant este faptul ca, atunci cand mergem, simturile noastre sunt mai ascutite si mai prezente. Anumite simturi/ emotii specifice corpului nostru care erau linistite, acum prind viata, la fel cum si modul in care creierul interactioneaza cu schimbarile organismului.