Dupa cum deja stim, micul dejun este foarte important pentru a avea energia zilnica, pentru a ne asigura o parte din necesarul zilnic nutritiv. In plus, este foarte important pentru cei care vor sa scada in greutate sau vor sa ramana constanti. De ce? Avand o alimnetatie sanatoasa care incepe cu dimineata, vei fi mai putin tentat mai tarziu sa consumi snacks-uri, fast food si toate alimentele care sunt potentiali dusmani ai scopului tau.
Corpul are nevoie de energie, masa de dimineata trebuie sa fie bazata pe continutul de carbohidrati si proteine. Daca ratezi masa de dimineata, esti tentat mai tarziu sa mananci mai mult decat este necesar si probabil si ce nu trebuie.
Necesarul de energie nu provine din cantitatea consumata, ci din calitatea si continutul nutritiv continut. Micul dejun ideal ar trebui sa furnizeze atat o energie imediata (prin cresterea nivelului de zahar in sange), cat si o energie pe o durata mai lunga de cateva ore din alimentele care contin fibre, carbohidrati complexi, alimente bogate in proteine. Micul dejun ideal: iaurt fara grasimi, combinat cu cereale si fructe bogate in fibre.
Alte mese ideale pentru micul dejun, pe care le puteti combina dupa bunul plac, dupa o informare prealabila:
- branza degresata, cateva felii de rosii si biscuiti din grau
- lapte fara grasimi sau cu un continut scazut, fructe proaspete sau uscate, cereale bogate in fibre
- oua fierte tari, biscuiti din grau
- banane, alune
De cele mai multe ori, gasim scuze pentru faptul ca am sarit peste micul dejun. Nu trebuie sa ne mintim cu replici gen nu am avut timp pentru prepararea micului dejun (dar gasim alternative in snacks-uri, fast food, bauturi carbogazoase), nu putem manca asa dimineata (dar o tigara se poate fuma in timpul unei cafele de la automat) etc.
Vrem o silueta de invidiat, vrem sa aratam bine si sa fim sanatosi? Atunci trebuie sa avem o atitudine schimbata fata de modul de viata si alimentatie, si sa ne insusim obiceiuri benefice noua si care sa faca parte din acel „must be” al vietii noastre de zi cu zi.