Mingea medicala este cunoscuta de mai bine de 2000 de ani, cand Hippocrate folosea pungi din piele de animale umplute cu nisip, pentru reabilitarea pacientilor. Asta face din mingea medicala, una dintre cele mai vechi echipamente care ajuta la imbunatatirea formei si rezistentei fizice.
- Foarte versatile, in diferite forme si dimensiuni, acestea pot fi folosite de oricine pentru aproape orice tip de exercitiu: de la cresterea rezistentei si tonifierea masei musculare, pana la arderea caloriilor si dezvoltarea unui mijloc atractiv si bine definit!
- Mingile medicale au in general, greutati cuprinse intre 1 si 11 kg si diametre aproximative de 35 cm.
- Mingea medicala este de asemenea foarte practica, asa ca, o poti cu lua cu tine cand pleci cateva zile de acasa, pentru a nu-ti iesi din ritmul exercitiilor.
De stiut despre mingea medicala
Printre exercitiile “standard” cunoscute la nivel international care se pot face cu mingea medicala, exista un exercitiu numit “ROMANIAN DEAD LIFT” – considerat unul dintre cele mai bune exercitii pentru echilibru. Tineti mingea intr-o mana si ridicati cealalta mana in aceeasi linie ca si pieptul. Apoi, indoiti piciorul care este de aceeasi parte a mainii cu care tineti mingea! NU trebuie sa atingeti solul cu mingea! Formeaza apoi pozitia T, prin echilibrarea corpului pe un singur picior. Repetati exercitiul, schimband partea!
MINGEA MEDICALA pe care o folosesti, trebuie sa aiba greutatea echivalenta a 12% din greutatea ta pentru a fi eficienta cand o folosesti pentru cresterea rezistentei.
SCOPUL MINGII MEDICALE Mingea medicala a fost conceputa pentru a fi aruncata, comparativ cu halterele si ganterele; acest lucru, ajuta corpul sa fie puternic si exploziv. Anumite exercitii care implica prinderea si aruncarea mingii sunt clasificata ca exercitii pliometrice.
CE SUNT EXERCITIILE PLIOMETRICE ?
- Denumite in trecut reactive, duc la cresterea fortei musculare si se bazeaza pe sarituri si pe explozie, pe miscari dinamice. Aceste exercitii le-ai facut pe toata durata copilariei, cand sareai si topaiai in continuu; de la sarituri de pe loc, pana la sarituri intr-un singur picior, sau sarituri la groapa cu nisip.
- La fiecare saritura, muschii se intind, acest lucru danduti mai multa forta la urmatoarea saritura, iar combinatia dintre intinderea si contractarea muschilor, le dau acestora forta.
- Astfel de exercitii nu se fac in fiecare zi, deoarece muschii au nevoie de odihna.
BENEFICIILE FOLOSIRII MINGII MEDICALE
- Sunt ideale pentru a avea o explozie de forta, extrem de necesara in performanta sportiva. Aceasta putere de explozie, reprezinta abilitatea de a exercita o forta maxima intr-o perioada de timp scurta.
- Exercitiile pliometrice sunt foarte amuzante, neplictisitoare si pe langa cresterea rezistentei, iti ard si caloriile.
- Pentru cresterea rezistentei si intarirea abdomenului, folositi mingea medicala in exercitii cat mai diverse. De asemenea, va poate intari muschii picioarelor cand faceti exercitii in acest sens (ex: genuflexiuni).
- Este extrem de utila in exercitiile destinate imbunatatirii echilibrului.
- Imbunatateste coordonarea mana – ochi, prin exercitii distractive; aruncarea si prinderea mingii impreuna cu un partener este un exercitiu foarte eficent.
- Daca ai avut o accidentare sau o interventie chirugicala, mingea medicala este una dintre cele mai folosite instrumente de reabilitare atat a musculaturii, cat si a anumitor grupe de muschi.