Minimalismul a aparut initial ca o reactie in timpul perioadelor de criza economica, de restriste, pentru ca in zilele noastre sa devina un adevarat lifestyle, acel “less is more”, valabil de la design interior la obiceiuri, consolidandu-se intr-o forma de protest impotriva consumismului si o modalitate de a responsabiliza lumea modei in fata unor probleme ca poluarea, risipa si epuizarea resurselor naturale.
Inainte de recunoasterea oficiala, minimalismul a existat si s-a manifestat inca de la inceputul secolului XX cand, odata cu schimbarea stilului de viata al femeilor, devine necesara si modificarea garderobei.
Daca din anii `20 ai trecutului secol XX Coco Chanel introduce in garderoba feminina mult din mai practica imbracaminte masculina, simplificand totodata si liniile vestimentatiei feminine, usurand excesul de material si folosind predominant negru, alb si bej, anii `60 vor contura si mai bine curentul, pentru ca in `80 sa existe deja diviziunea intre minimalismul chic (Armani, Donna Karan) si cel conceptual, unde piesa este redusa la extremul partilor sale functionante sau, altfel spus, deconstructia (Maison Martin Margiela).
Minimalismul in garderoba – pentru ca despre asta vorbim – inseamna simplificarea felului in care privesti hainele ca numar, linie si culoare:
- ca numar pentru ca, statistic vorbind, femeile folosesc doar 20% din totalul garderobei lor, de unde si arhicunoscuta dilema “eu cu ce ma imbrac”, restul de 80% reprezentand piese vechi, mai putin vechi si chiar noi care nu le (mai) reprezinta, pe care nu le imbraca din motive estetice, pe care poate nici macar nu le-au imbracat vreodata, de care sunt atasate emotional din diverse motive, de care pur si simplu au uitat, etc. Minimalismul reduce numarul pieselor vestimentare la acel 20% – cateva piese multi-functionale, perfect compatibile intre ele, pe care fiecare femeie le apreciaza la adevarata lor valoare;
- ca linie pentru ca se renunta la croieli complicate, iar orientarea este si aici tot spre minimalizare: piese care pot fi in A (rochii, fuste), boxy (top, bluze, sweater), drepte (jeans, pantaloni) – totul mult asemanator stilului masculin, caracterizat de simplitate si sobrietate. Tocmai datorita acestor caracteristici, minimalismul se adapteaza cu usurinta oricarui dress code, anotimp, varsta, gen;
- ca si culoare, minimalismul strict merge pe neutre si non culori care se combina usor intre ele, inlesnind procesul alegerii hainelor. Pe langa ele insa oricine isi poate aduce propria paleta de culori care sa invioreze orice outfit si, de ce nu, chiar imprimeurile preferate.
Minimalismul, ca de altfel totul in moda, este un concept pe care fiecare il poate interpreta conform propriei personalitati, adapta propriilor cerinte si care consta, in cateva cuvine, in a elimina tot ce nu este esential.

Minimalism inseamna orientarea spre mai putine piese dar toate de foarte buna calitate: de la material la cusaturi si finisaje care ofera certitudinea durabilitatii in timp.
Intr-o garderoba minimalista toate hainele se combina intre ele, de aceea versatilitatea este cuvantul de ordine atunci cand vrei sa cumperi ceva nou iar creativitatea este esentiala: un layering in piese cu texturi diferite, de exemplu, ridica garantat nivelul look-ului.
In general, ca sa se poata asocia intr-un outfit coerent, este nevoie ca piesele sa respecte acelasi stil, iar in minimalism clasicul este de baza, cu haine care sunt la fel de moderne azi ca si acum douazeci de ani (evident cu imbunatatirile aduse prin actualizari), iar tendintele sunt in majoritate ignorate.
Minimalismul este insa deschis oricaror interpretari stilistice, ceea ce inseamna o personalizare binevenita pentru oricine.
Trecerea de la o garderoba obisnuita la una minimalista nu se face golind sifonierul, aruncand tot si pornind de la zero intr-un shopping dezmatat, ci este o work in progress permanenta, incepand cu piesele cele mai dragi si mai folosite, facand un popas prelungit in zona de constientizare a risipei cauzate de cele prea putin sau deloc purtate, cu destinatia garderobei in care poti umbla cu ochii inchisi.
Minimalismul poate fi primul pas in experienta sustenabilitatii & eco friendly si iesirea din ciclul “trend – cumpara – trend – cumpara” ori din obisnuinta de a lua o bluza, o fusta … ceva acolo, cu motivatii diferite: este in promotie, este la reduceri, din plictiseala, ca pansament emotional, etc.
Conditia esentiala pentru o garderoba minimalista reusita este bucuria pe care curentul sau stilul vestimentar o aduce.
Nu poti fi adepta minimalismului doar pentru ca e la moda, pentru ca dive, vedete, influencers sunt pro ori pentru ca ti se dau tot felul de retete miraculoase de detox al garderobei.
Devii minimalista cand simti ca intr-adevar este visul tau sa ai cateva piese vestimentare de buna calitate pe care sa le combini intre ele, in care sa te simti perfect fizic si psihic, care te reprezinta intocmai pe tine cea din momentul prezent si pe care sa le iubesti.
Minimalismul nu este insa primit la fel de toate femeile: cine il place si cine nu. Iar daca simti ca nu e pentru tine, ca nu te regasesti in nimic din ceea ce caracterizeaza stilul, nu te simti obligata sa devii ceea ce nu esti, pentru ca lipsa de autenticitate se percepe, se vede si dauneaza imaginii tale.
Silvia Dragomir – Image consultant & Style Specialist