Mirela Vescan e printre primele nume de pe buzele tuturor atunci cand spui machiaj sau scoala de machiaj in Romania, indiferent ca cei ce-l pronunta vor sa imbratiseze aceasta frumoasa meserie – de make-up artist, sau isi doresc un machiaj pentru un eveniment, pentru o sedinta foto sau orice alta directie. Si e si normal sa fie asa, avand in vedere anii petrecuti si dedicati acestui lucru, avand in vedere performantele si colaborarile constante in acest domeniu, dar inainte de toate si cel mai important – profesionalismul de care da dovada Mirela Vescan.
Pe noi ne-a surprins in cel mai placut mod, deschiderea si caldura cu care ne-a intampinat, promptitudinea si profesionialismul cu care ne-a raspuns curiozitatilor, lucruri interesante si utile – pe care le veti afla si voi citind randurile urmatoare. Ca este vorba despre viata ei, despre performante, despre trucuri de machiaj, despre scoala pe care o gestioneaza, Mirela Vescan ne-a oferit in acest interviu multe informatii utile, multe sfaturi, fragmente din viziunea ei, crampeie din minunatele realizari, proiecte.
Cu siguranta ca toate informatiile regasite aici – le vei cataloga ca fiind pretioase – pentru ca exact asa si sunt, si poate pasii iti vor fi indreptati catre Mirela, indiferent ca vrei sa activezi in domeniul beauty sau vrei sa devii si mai frumoasa!
Buna Mirela si bine ai venit in paginile revistei noastre! Cum a inceput pasiunea pentru machiaj si pentru frumos, in general? Ai fost influentata, ti-a placut de cand erai mica sau pur si simplu ai vrut sa faci ceva in viata?
Bine v-am gasit si ma bucur mult sa colaboram. Am crescut intr-o casa in care o ruda avea atelier de pictura, parintii mei mi-au alimentat atractia pentru film, teatru, carti si mi-au sustinut orice initiativa in a crea ceva, fie ca era un desen, o bijuterie artizanala, un colaj de fotografii, scriam poezii, orice. Unul dintre jocurile mele preferate era sa compar diferite fizionomii umane, cine seamana cu cine, am studiat expresii, aveam albume cu actori celebri si un laborator de chimie numai al meu, unde faceam ceva ce acum se numeste “slime” si o lasam pe mama fara samponul “Favorit”; machiajul parca a venit de la sine, ca un timbru pe scrisoare.
In momentul in care luam anumite decizii – importante sau nu, ele sunt dictate de anumite impulsuri, de intuitie … Cum s-a intamplat in cazul Mirela Vescan? Care a fost impulsul?
Cand am vazut ca exista un curs de machiaj, eu deja eram pe un drum, insa am renuntat la el si m-am aruncat, cu capul inainte, fara sa stiu exact ce va urma. Stiam insa, ca am toate sansele sa fac in sfarsit ceva ce imi place si pentru care as avea rabdare si am simtit ca toate informatiile pe care le-am acumulat in timp … imi vor fi de folos, si chiar asa este!
Iti pare rau ca ai inceput machiajul cu mult timp in urma, ai avut astfel de momente?
Sunt fericita ca m-am orientat spre machiaj, nu am regretat niciodata, chiar daca la inceput am fost privita ca fiind un fel de curiozitate.
Pentru cineva care face machiaj, crezi ca ar trebui sa existe si un talent nativ? Sau se poate face performanta din a cunoaste totul din punct de vedere tehnic?
Sigur ca este nevoie de o inclinatie spre arta, desen si pictura, daca exista un talent in stare latenta, imi place sa-l descopar. In machiaj, arta se imbina minunat cu tehnica si daca le dezvolti impreuna, rezultatul apare, se formeaza un machior.
Cum te-ai gandit sa incepi sa predai machiajul si sa infiintezi Mirela Vescan Make-up Academy? Ai considerat ca aceasta este o noua treapta in evolutia ta ca profesionist sau ai lasat viata sa isi urmeze un curs firesc?
Provin dintr-o familie de profesori, mama, tata, matusi, veri si cei care veneau la noi in vizita, erau cadre didactice cu diferite specializari si grade. Pedagogia cred ca mi-a fost picurata in suflet, mereu m-am simtit bine in zona de invatamant. Am predat “machiajul manechinului” cam 10 ani si am inceput inca de cand eram eleva a scolii de machiaj.
Dorinta de a preda, am avut-o mereu, curajul a trebuit sa-l adun; machiajul este cea mai frumoasa meserie din lume, dar si una dintre cele mai complexe-cuprinzatoare. Am asteptat sa acumulez experienta, elevii au incredere in mine – mai ales pentru acest motiv.
Ce iti place cel mai mult la machiaj?
Varietatea, dinamismul si frumusetea machiajului sunt unice. Fiecare zi vine cu o bucurie, cu o noutate. Machiajul ofera frumusete si incredere oamenilor.
Care dintre machiaje le iubeste cel mai mult Mirela Vescan: de revista, prezentari, evenimente, …? Care e mai aproape de sufletul tau?
Ador transformarile tip “before&after“ si reactia femeilor atunci cand descopera cat sunt de frumoase. Imi plac sedintele foto de “beauty”, dar cel mai mult imi plac prezentarile de moda si freamatul din spatele scenei. Un spectacol de moda este o perla in “show-biz”, este ocazia perfecta de a aduna intr-o incinta, oameni pasionati de frumos.
S-a vazut in ultimii ani o preocupare mai mare a femeii autohtone in privinta imaginii proprii… Este bine, este rau? Care este opinia ta vizavi de acest lucru?
La nivel mondial se intampla acest fenomen frumos, machiajul s-a dezvoltat foarte mult in ultimul deceniu si preocuparea femeilor in privinta propriei imagini mi se pare fireasca si constructiva. Machiajul reprezinta astazi o noua forma de exprimare, as numi asta un “haute-couture” al fetei, pielea umana are nevoie de machiaj si daca tot il facem, atunci sa fie cat mai frumos zic!
Cum si-ai dori Mirela Vescan sa vada machiate pe strada, femeile obisnuite din Romania?
Femeile din tara noastra sunt frumoase, nu este o vorba aruncata in vant, tipologia noastra caucaziana cu fototip nr. 3, este o raritate. Femeile din Romania au trasaturi superbe, cu arcade inalte si pometi delicati si daca adaugam si paleta armonioasa de culori, acel echilibru de pigment dintre nuanta pielii, a parului si a irisului, putem vorbi despre o tipologie rara si cuceritoare. Femeile noastre ar trebui sa incerce mai mult sa-si identifice retetele de frumusete; din pacate insa, pe marile retele de socializare sunt promovate machiaje minunate – dar pe modele de pe intreg mapamondul. Nu mi se pare corect si nici normal, ca o romanca sa incerce sa se bronzeze in exces si sa-si modifice fizionomia, doar pentru a semana cat mai mult cu un model metis de pe Insta.
In momentul in care faci un machiaj care nu este “ingradit” de eveniment sau cerinte, tii cont si de tendintele respectivului sezon? Le urmaresti?
Bineinteles, tenditele sunt foarte importante pentru noi, eu le urmaresc zilnic evolutia si le astept cu nerabdare, fac parte din viata mea si la scoala am lectie speciala pe tema asta.
Care dintre tendintele din machiaj ale sezonului toamna-iarna 2018-2019 iti plac?
Machiajul sezonului urmator este foarte frumos si colorat. Fondul de ten este imbunatatit cu serum-uri revigorante pentru ten, tendinta este aceea de a avea o piele cu “glow”, un fard de obraz roz proaspat si sprancene prezente care incadreaza frumos ochii. Imi plac noile propuneri de tus pentru pleoape colorat in nuante de turcoaz, verde, orange,rosu, alb, auriu, argintiu. Se poarta in continuare, particule stralucitoare pe pleoape, pometi, buze, ele completeaza superb orice machiaj si il trimit intr-o zona de sarbatoare.
Exista vreo greseala sau greseli pe care le fac in general femeile, cand vor sa se machieze?
Inca vad multe persoane care ocolesc fondul de ten, de parca acesta ar fi inamicul public nr. 1! Este o greseala uriasa sa aplici farduri pentru pleoape si obraz, direct pe piele!
In ultimii ani, machiajul a cunoscut o evolutie ascendenta, usor agresiva, datorita industriei fashion. Care este parerea ta vizavi de aceasta situatie? Crezi ca machiajul ar fi fost astazi la acelasi nivel, daca moda nu evolua si nu “intra” in toate domeniile tangentiale ei?
Sunt multi factori care influenteaza aceasta crestere! In primul rand, retehnologizarea si dezvoltarea industriei de cosmetice decorative, in al 2-lea rand promovarea in mediul online si goana dupa “like” si in al 3-lea rand – foarte important – industria de film. Daca privim cu atentie anumite productii, putem deja anticipa o dezvoltare si mai mare a machiajului, lumea viitorului apropiat ne va intampina cu foarte colorati, foarte fardati, femei si barbati. Imi place.
Care sunt cele mai frumoase momente pentru Mirela Vescan pana acum? Consideri ca a existat un moment maxim cu care ai atins apogeul sau inca il mai astepti?
In februarie 2008, am avut o prezentare de moda la NY-Couture Fashion Week, la hotel Westin, cu Catalin Botezatu. Am avut un stres enorm, am vrut sa iasa bine, sa ne reprezentam bine tara si in back-stage era inghesuiala si o echipa de machiori, destul de neprietenosi. Am avut 15 modele de fardat in 3 ore, a trebuit sa ma adaptez, sa transform cateva machiaje, d-astea neprevazute. Dupa prezentare, am revenit in sala de machiaj si acolo ma asteptau cei 15 make-up artisti care lucrau si ei pentru festival, erau asezati in doua randuri, aveau un cos mare de flori pentru mine si … m-au aplaudat si mi-au multumit pentru ocazia pe care le-am oferit-o, aceea de a lucra langa un profesionist. Pe mine m-a umflat plansul, eliberator, tremuram toata, a fost frumos si neasteptat gestul lor. Ar mai fi momente, dar pe asta il tin minte pentru ca iubesc New York-ul. Momente frumoase am trait de cate ori am lucrat cu Nadia Comaneci, familia regala, Angela Gheorghiu.
Frumoasa ta calatorie pana in momentul fata, cu siguranta nu a avut doar momente bune. Cu ce probleme te-ai confruntat si cum ai reusit sa le depasesti?
Acum machiajul este ceva cunoscut, ceva ce vrei sa fii cand te faci mare, cand am inceput eu… a fost greu. A trebuit sa conving oamenii, pe care-i accesam, ca machiajul este necesar, a trebuit sa ma fac inteleasa, a fost un proces dificil, a trebuit sa demonstrez mereu cate ceva. A fost greu sa fardez singura cate 150 de modele pe zi in cadrul unor festivale de cate 4 zile, a fost greu cu sedinte foto, filmari si prezentari de moda, in conditii improprii de iluminare, clima, tangaj dar … am depasit orice obstacol.
Ce inseamna pentru Mirela Vescan produse de machiaj de calitate? In ce se reflecta calitatea lor?
Produsele profesionale imi plac cel mai mult, ele imi ofera posibilatea de a obtine orice tip de textura am nevoie. De placut, imi plac multe, dar daca trebuie sa achizitionez sau sa recomand ceva … devin foarte atenta. Calitatea consta in compatibilitatea pe care o are produsul, atat cu tenul uman, cat si cu machiajele pe care imi propun sa le fac. Din punctul meu de vedere, calitatea unei marci se vede dupa textura fardului negru. Asteptarile mele sunt legate de capacitatea de mixare, de estompare, de rezistenta, de intensitate si matifiere. Cunosc putine marci care au in portofoliu fardul negru perfect. Mai conteaza puterea de acoperire a fardurilor corectoare, diversitatea pigmentilor si pana unde duce forta profesionala; ma refer la adezivi, ceruri modelatoare, latex, etc.
Vorbind de calitate, ce inseamna acesta pentru Mirela Vescan?
…………………..