Momentul AHA poate fi similar cu cuvantul ‘revelatie’, poate prea pompos atunci cand se identifica cu o situatie absolut normala. Dar chiar se poate spune asa ceva, atunci cand intalnesti persoane a caror viata s-a schimbat radical, sau au fost luate decizii importante. Fie ca au pierdut in greutate, au renuntat la fumat sau orice alta decizie au luat pentru a-si imbunatati calitatea vietii, aceasta a fost o consecinta a unei revelatii, a unei constientizari, pornind poate de la un lucru mic sau o situatie insignifianta. A existat la un moment dat o situatie care i-au facut sa vada lucrurile intr-o alta lumina, un anumit ‘clic’ care i-a motivat sa-si creeze un nou drum al unui stil de viata sanatos de lunga durata … Acesta este momentul AHA!
Cum functioneaza momentul AHA?
Momentul AHA sau ‘Evrika!’ e surprinzator, inopinat, inedit si ne permite sa vedem lucrurile clare, un moment in care avem un alt nivel de intelegere si care ne permite sa vedem ceva familiar in noi perspective; sau sunt conectate anumite situatii – care aparent nu au nicio legatura, dar reusesc sa rezolve o problema. Din punct de vedere istoric, astfel de momente au fost de interes stiintific, datorita potentialului de a declansa inovatia in afaceri. Recent, oamenii de stiinta si terapeutii au inceput sa aprecieze puterea acestui moment – ‘AHA’ ca un catalizator pentru pierderea in greutate, lupta impotriva dependentelor sau alte schimbari din viata. Acestea sunt salturi cuantice de gandire care servesc drept comenzi rapide pentru o schimbare personala pozitiva. Oamenii de stiinta studiaza aceste momente pivot, care au inceput incet incet sa desluseasca cum functioneaza aceste lucruri in creier si ce putem face pentru a incuraja astfel de momente, pentru cat mai multe ‘descoperiri’.
Studiile pe acest subiect au inceput cu peste 15 ani in urma, subiectilor din laborator fiindu-le atasati senzori de electroencefalograma pe cap si fiindu-le observate activitatea electrica a creierului, in timp ce aveau de lucrat la o ‘ghicitoare’ care le stimula mintea, un joc de cuvinte sau un puzzle vizual. Studiile au continuat ulterior folosindu-se tehnologia IRM pentru a observa fluxul de sange din creier. De fiecare data, s-a observat aceeasi situatie: un anumite moment cand subiectii rezolvau un puzzle, un moment exact in care mai multi neuroni au aparut in partea dreapta, deasupra urechii drepte. Acest moment este semnatura neurala a momentului ‘aha’, acea scanteie a intelegerii.
Exista o logica
Din puncte de vedere practic, aceasta nu este o surpriza, avand in vedere ca emisfera stanga a creierului tinde sa fie concentrata si analitica, oferind solutii care nu se potrivesc destul pentru a ajunge la raspunsul corect (sa presupunem ca e o problema matematica!); emisfera dreapta are o arie mai larga, permitand adunarea unor idei si solutii aparent intamplatoare (ideala cand este nevoie de idei creative). Desi rezolvarea problemelor personale complexe cu multe variabile si raspunsuri potentiale nu este acelasi lucru cu rezolvarea unui puzzle, este aplicat acelasi mecanism elementar.
Ar putea exista un alt motiv pentru care motivul ‘aha!’ este atat de eficient. Terapeutii considera ca regiunile profunde ale creierului – numit de multe ori creier emotional, sunt implicate in astfel de momente, adaugand anumite aspecte si fapte care nu au fost luate in considerare in trecut. Nu ne schimbam singuri prin intelegere intelectuala. Acesta este motivul pentru care foarte multi oameni, desi stiu ca – slabind sunt mult mai sanatosi – nu fac totusi nimic in acest sens, nu sunt inca motivati sa actioneze. Acest lucru se intampla doar atunci cand aceste momente se coalizeaza intr-un mod care face posibila actiunea posibila, dand nastere momentului ‘AHA!’; iar in esenta, nu stii acest moment, ci doar il simti.
Pregateste-ti terenul pentru momentul AHA!
Cu toate ca nu va puteti forta in mod intentionat creierul sa aiba sclipirea de moment, puteti gasi o solutie creativa ori o incarcatura emotionala care sa pregateasca terenul pentru momentul ‘Aha!’. Neuronii aflati in cortexul vizual din spatele creierului, incep sa sa isi incetineasca putin activitatea intrand intr-un mod inactiv, ca si cum creierul clipeste pentru a bloca distragerile extrene. Probabil tocmai acesta este motivul pentru care oamenii de stiinta considera ca momentele ‘AHA!’ apar in mod deosebit in timpul dusului, deoarece ochii sunt inchisi pentru a impiedica sapunul sa patrunda si in timp ce ‘zgomotul alb’ al apei din dus blocheaza sunetele care distrag atentia. Nu poti face creierul sa aiba acea sclipire pe care o vrei tu, dar iti poti permite sa petreci ceva timp singur in fiecare zi, sa te plimbi, sa meditezi sau sa scapi de suprasolicitarea senzoriala a vietii.
Un rol important il are si un somn adecvat, care pregateste creierul pentru momentul important, ‘curatandu-l’ de gandurile de incetinire a progresului care ne fac sa ne simtim cumva blocati; numeroase studii au aratat ca insasi momentele de intelegere au tendinta de a fi mai obisnuite in momentele non-optime.
Transforma-ti gandirea in actiune!
Motivatia este un proces care poate creste si descreste, iar cand ai un moment ‘AHA!’, vrei sa profiti cat mai mult de el. Cum ai putea sa faci acest lucru? Gandeste-te cum ar arata viata si cum s-ar schimba ea daca iti indeplinesti obiectivul; gandeste-te de asemenea, ce ai intalni in drumul tau spre indeplinirea acestui obiectiv si daca ar exista ceva care sa te impiedice in acest sens! Ce solutii ai pentru potentialele probleme? Este indicat sa mergi pana la extreme cu aceste intrebari, dandu-i motivatiei tale o incarcatura emotionala, te vei simti mult mai inspirata sa treci la actiune, comparativ cu situatia cand cineva iti sugereaza ca ar trebui sa faci acel lucru.
Atunci cand nu esti pe deplin motivata pentru a-ti indeplini obiectivul, nu il vei atinge, chiar te vei indeparta usor de el. O viziune clara, sanatoasa, cu obiceiuri sanatoase, creeaza noi circuite in creier. Cand reconectezi creierul, toate comportamentele cu care te-ai confruntat, cum ar fi exercitiile fizice sau adoptarea unei alimentatii sanatoase, devin mult mai usoare.