Muschii intinsi iti pot aduce ceva suferinta daca ai exagerat putin cu exercitiile fizice, asa ca parcurge urmatoarele randuri pentru a afla cum sa-ti ingrijesti accidentarea si cum sa te repui pe picioare!
Din nefericire, cand iti accidentezi muschii sau ii intinzi prea tare, iti este impiedicat progresul. Cand un muschi este incordat sau intins inseamna ca tesuturile sau fibrele sunt rupte, iar aceasta problema are nevoie sa fie incadrata pe o scara de la 1 la 3 pentru a incadra gravitatea accidentarii. Simptomele incordarii musculare variaza in functie de cat de rea este leziunea, pot include durere si sensibilitate cand atingi muschiul, umflare, vanatai, slabiciune si pierderea capacitatii de miscare.
Poti chiar si nota undeva pentru a identifica procesul de recuperare. O accidentare mai putin serioasa ar trebui sa se vindece in aproximativ doua saptamani, dar gradul trei inseamna o ruptura care va dura mult mai mult pentru a se vindeca si poate necesita o dezintoxicare suplimentara. Un muschi intins nu trebuie confundat cu o entorsa! Entorsa este similara si apare atunci cand un ligament – tesutul dur si fibros care tine articulatiile impreuna – este supraintins sau rupt. Chiar si variante mai usoare pot duce la rigiditate si mobilitate redusa, cu exceptia cazului in care sunt tratate prompt pentru minimizarea inflamatiei si umflaturii.
Cu siguranta majoritatea cazurilor in care muschii sunt intinsi sunt cauzate de prea mult efort fizic, dar trebuie sa stii ca astfel de accidente pot aparea si din simpla activitate de a sta jos sau in picioare. Este creat un stres prea mare pentru o perioada de timp indelungata asupra muschilor. In acelasi timp, a ramas intiparita ideea ca doar in cazul antrenamentelor de mare intensitate pot aparea intinderi sau accidentari ale muschilor; in mod real, oricand poti avea parte de astfel de accidente.
Sansele de avea parte de astfel de neplaceri sunt si mai crescute cand nu te “incalzesti” destul inaintea antrenamentelor, cand muschii sunt slabi sau obositi; ultimul caz este destul de important de retinut pentru ca muschii obositi nu pot sustine la capacitate maxima articulatiile.
Partea buna este aceea ca indiferent de antrenamentele facute, chiar si HIIT, exista modalitati de a trata muschii intinsi sau alte forme de accidentari.
Potrivit expertilor, ne intoarcem la origini in ceea ce priveste tratarea intinderilor: gheata, odihna, bandajare … daca insa, durerea nu trece in cateva zile, atunci problema poate fi mai serioasa, astfel ca vizita la medic este obligatorie. In primele zile de la o astfel de accidentare, indiferent ca e superficiala sau grava, evita sa adaugati daune suplimentare, sa eviti dusurile, saunele, baile fierbinti. In acelasi timp, evita si alcoolul, deoarece acesta iti poate incetini recuperarea si creste sansele de a te rani din nou. Nu trebuie sa alergi sau sa te supui nici eforturilor moderate, pentru a nu agrava accidentarea sau a da nastere altora. Nu masa zona ranita, deoarece poti da nastere altor vanatai sau umflaturi!
Daca exista ingrijorari de faptul ca nivelul tau de fitness scade in timp ce te recuperezi, exista posibilitatea si sa faci exercitii cu muschii lezati, dar doar sub supravegherea unei asistente medicale specializate. Ei pot evalua amploarea accidentarii si iti pot sugera programe de exercitii care te pot ajuta cu recuperarea, precum si programe pentru mentinerea nivelului de fitness.