Bun gasit, Nicoleta Chertif! Ne bucuram sa te descoperim si sa iti descoperim personalitatea prin intermediul unui interviu amplu.
Ce semnifica SONIKO petru tine si ce legatura are cu OWAY?
SONIKO reprezinta transpunerea visului de a relationa indeaproape cu clientele in realitate. Mai exact, locul unde incepe conexiunea dintre noi si are loc magia pentru par.
Nicoleta Chertif este o fire rabdatoare cu firele de par. De unde apare pasiunea ta pentru hairdressing?
Sunt o fire extrem de rabdatoare, de aici si atentia deosebita pe care o acord fiecarui caz in parte si intelegerea profunda a nevoilor parului si a scalpului. Pasiunea a luat nastere intr-un moment in care am deslusit putin din tainele parului, ale meseriei de coafor – intr-un mod mai profund, atunci cand am vazut ce lucruri minunate poti face, cata bucurie poti aduce femeii si cate schimbari majore poti face atunci cand duci totul la cote maxime.
Ai fost cadru didactic. Cum s-a facut trecerea la antreprenoriat?
Da, am debutat ca invatatoare pentru cativa ani, dupa care viata a luat o alta directie, iar din dorinta de a transmite si a oferi si altora produsele minunate pe care le descoperisem, am ajuns sa dau nastere unei afaceri in domeniul Beauty. Privind acum in urma, realizez ca antreprenoriatul a venit ca o problema cu multe necunoscute la care lucrezi pana reusesti sa o descifrezi si sa ajungi la rezultatul final. Astfel, am inceput sa descopar etapa cu etapa tainele antreprenoriatul si sa ajung la rezultate minunate.
Ai plecat cu familia in Italia si v-ati intors in Romania. De ce?
Din dorinta de a incerca altceva, viata m-a purtat pe meleaguri italiene imediat dupa casatoria cu sotul meu, lasand in urma cariera de invatatoare. Dupa aproximativ 9 ani petrecuti in Italia, unde am invatat tainele coaforului, timp in care s-a nascut si baiatul cel mare, ne-am decis sa revenim in tara si … poate parea surprinzator, insa copilul a fost partea care ne-a determinat sa revenim acasa. Refuzand sa mai vorbeasca limba italiana si argumentand cu orice ocazie ca el este roman, am decis sa revenim si sa incercam sa ne reacomodam in tara. Asa cum spuneam, mi-a placut sa caut si sa descopar lucruri noi. Pe langa un copil si o noua meserie, am revenit la pachet cu multe informatii pentru produse de ingrijire ale parului revolutionare, pe care mi-am dorit sa le pot oferi si femeilor de la noi din tara.
Cata determinare necesita profesia practicata de Nicoleta Chertif?
Meseria de coafor necesita extrem de multa rabdare si intelegere, daca vrei sa o faci cu responsabilitate. Ca in orice lucru, determinarea joaca un rol extrem de important daca vrei rezultate deosebite. Ca sa fiu si mai explicita, eu imi pun un obiectiv atunci cand intru in contact cu o noua clienta. Acesta poate fi realizat inca din prima intalnire, iar daca avem nevoie de mai multe sedinte, este de la sine inteles ca trebuie sa fim determinati sa ajungem la obiectivul final. Multumirea finala vine la pachet cu atingerea obiectivului.
Ne spuneai ca Oway vine de la ingrijirea organica a parului. Dar a cui responsabilitate este sanatatea podoabei capilare? A clientului sau a salonului?
Minunata intrebare! Ca si la medic, acesta consulta, pune un diagnostic, urmeaza o procedura si apoi alege tratamentul potrivit, pe care il recomanda pacientului. Administrarea tratamentului tine de cat de ascultator si responsabil este pacientul. Asa este si in cazul meu. Eu ascult cu atentie, analizez, aleg procedura si produsele organice non-invazive si la final, ma asigur ca tu acasa contribui cu intretinerea corespunzatoare. Deci, este importanta stransa colaborare intre mine si clienta, ceea ce eu incep in salon, ea trebuie sa intretina acasa prin folosirea produselor corespunzatoare.
Ce nu ne spune nimeni despre decolorare, dar ne spune Nicoleta Chertif?
Decolorarea este un subiect despre care as putea vorbi ore intregi. Exista acum produse pe care daca le utilizezi corespunzator, fac ca acest serviciu sa fie unul placut, cu rezultate deosebite si fara teama de a agresa parul. Multi inteleg decolorarea ca pe un procedeu care distruge parul. Nici pe departe nu este asa, daca faci totul respectand anumite proceduri. Dar pot spune ca atat de mult a fost revolutionata industria, incat acum reusim sa obtinem culori deschise/ blond-urile mult ravnite si printr-o procedura normala de vopsire, fara a fi nevoie de decolorare in prealabil.
Exista diferente intre coafurile, culorile si tehnicile din Romania si cele din Italia? Tine de educatie?
As putea spune ca da – exista diferenta si poate nu atat de mult intre coafuri, culori si tendinte cat in educatia pe care o au femeile italience fata de femeia romanca. As sublinia aici faptul ca pornind de la obiceiul de a avea un ritual in a merge la coafor pentru simplul coafat si spalat saptamanal, acestea nu sunt atat de curioase in a incerca proceduri de colorare sau mai grav – de decolorare singure acasa. La noi, abia acum incepe sa se vada o incercare de a acorda mai multa atentie specialistului si de a merge la salon si nu doar pentru simplul tuns. Si nu vorbesc aici de femeia moderna care are intiparita ritualul de ingrijire la salon, fac referire la femeia clasica care incearca totul acasa cu o prietena. Ca tehnica de lucru, pot spune ca de-a lungul timpului, am observat diferente majore, in special la importanta pe care eu o acord fiecarei proceduri in parte, fie si simplul spalat fata de alti colegi care sunt obisnuiti sa trateze totul usor superficial.
Cum vede o femeie din Romania vizita la un salon de infrumusetare? De cate ori ar trebui sa venim la specialist?
Exact cum spuneam mai devreme, multe femei merg la salon pentru servicii pe care chiar nu reusesc sa le faca singure acasa, desi frecventa cu care ar trebui sa mergem la salon ar trebui sa fie una de cel putin o data la 2-3 saptamani . Daca nimeni nu a spus-o pana acum, eu subliniez ca parul se disciplineaza. Nu trebuie sa ajungi la specialist doar atunci cand nu mai ai putere sa il stapanesti, ci cat mai constant, ca impreuna cu specialistul, sa-l asezi pe un fagas normal.
Consideri ca ceea ce face Nicoleta Chertif cu clientele sale la Soniko se incadreaza la tratament pentru par sau la estetica firului?
Ceea ce eu reusesc sa fac in cadrul salonului este de fapt o abordare holistica a persoanei in general si spun mereu – ca noi nu lucram doar asupra parului, ci asupra starii de bine in general. Atunci cand femeia este incantata de aspectul ei, reusim sa atingem obiectivul final, realizand atat tratarea cat si partea estetica a parului.
Care sunt cele mai spectaculoase rezultate obtinute prin intermediul produselor pe care le promovezi?
Nu m-as putea rezuma la unul … as putea spune ca pe fiecare nevoie in parte, am reusit rezultate deosebite si cel mai important, nu doar de moment, cat mai ales de durata. Insa, daca ar fi sa fac totusi o alegere, aceea ar fi refacerea structurii parului, care, din motive diverse, a fost profund afectata. Consider ca este intr-adevar cea mai mare provocare si iarasi ma intorc la o comparatie cu medicina, cand unii medici spun ca nu mai este nimic de facut. Cand toti iti spun ca nu mai poti repara si ca este necesar sa tunzi, apar eu cu produsele mele, care ma ajuta enorm in repararea din interior a structurii si refacerea in timp a tijei capilare.
Dincolo de salonul tau, stim ca prin afacerea de familie pe care o ai cu sotul tau, distribuiti produsele organice in multe saloane din Romania. Ce tipologie de salon apeleaza la astfel de produse?
Da, pe langa activitatea de salon, impreuna cu sotul, gestionam distributia produselor in saloanele partenere din tara. In general, as putea spune ca profilele saloanelor care solicita produsele noastre difera. Avem saloane unde se pune mare accent pe calitatea serviciilor si implicit pe alegerea produselor de top. Realitatea trista este insa, ca multi lucratori au fost afectati de produsele cu care lucrau; chimice fiind, afectau atat clientii, cat si pe ei, si atunci si-au indreptat atentia asupra categoriei de produse distribuite de noi.
Ingrijirea cu produsele organice pentru par este mai scumpa prin comparatie cu cea oferita prin intermediul produselor traditionale? Ce ne poate spune Nicoleta Chertif despre acest subiect?
…