Pentru multi dintre noi, noul birou este acasa, pandemia COVID-19 obligand lumea sa regandeasca multe lucruri, multe situatii, lucratul de acasa numarandu-se printre prioritati. Ca o consecinta normala, acest lucru ne-a facut sa ne gandim la ceea ce poate face ca munca sa fie eficienta, astfel incat sa se obtina maximul din acest mix.
Din punct de vedere al amenajarii unui spatiu de lucru acasa, cheia succesului – conform specialistilor – este lumina care intra din exterior. Indiferent ca locuinta ta este una de dimensiuni mari sau reduse, trebuie sa ai acea fereastra fizica si mentala catre exterior, pentru a sti cand sa inchei activitatea.
Crearea unui spatiu de lucru armonios se reduce la cateva decizii determinante pentru a face acest proces sa fie cat mai productiv, noul birou trebuind sa contina anumite elemente esentiale. Fiecare camera are ferestre si este indicat sa lucrezi langa fereastra, lucru care iti va permite sa te conectezi la exterior, ceea ce are un impact psihologic extraordinar. Si cum in general, este restrictionata interactiunea umana, ne putem extinde campul vizual si interactiunea prin intermediul ferestrei, dincolo de ea. Iti poate servi ca memento, spunandu-ti ca dincolo de fereastra este mai mult decat camera si locuinta ta.
Cu siguranta existau persoane care isi doreau sa lucreze de acasa, chiar si cateva zile pe luna (fiecare avand propriile motivatii), doar ca pandemia a grabit acest lucru. Mai mult decat atat, se considera ca pandemia va influenta modul in care vedem casele noastre, modul in care arhitectii le vor proiecta atat exterior, cat si interior. Deocamdata insa, nu putem vorbi decat de ajustarea unui echilibru, multi dintre cei care lucreaza actualmente de acasa, aflandu-se intr-o dificultate de adaptare.
Situatia ciudata este aceea ca secolul al XX-lea s-a dezvoltat in directia de a diviza concret locul de munca cu cel de acasa, pentru ca acum, cele doua sa se reuneasca intr-un spatiu unic. Daca spatiul de acasa este unul mic, esential este sa ai o camera luminoasa (dupa cum s-a mentionat mai devreme), sa aiba un miros placut, plante sau o vaza cu flori si chiar o oglinda pentru crearea iluziei unui spatiu generos. Plantele sunt o necesitate, la fel ca mirosurile placute si asta deoarece ajuta creativitatea. Ai o rutina si este necesar sa te simti bine si relaxat in spatiul in care iti desfasori activitatea.

Munca si odihna trebuiesc sa fie separate in casa; este mult mai sanatos mental sa separi spatiile in mod distinct, iar spatiul fizic trebuie sa reflecte acest lucru, ceea ce face ca in anumite situatii, noul birou de acasa sa dea ceva batai de cap.
Specialistii in amenajari interioare recomanda pastrarea culorilor neutre, ceea ce ajuta mediul interior sa para mai mare. Nu trebuie de asemenea sa lucrezi la masa din bucatarie din multe motive: este tentant sa te uiti spre frigider si fiind cumva un centru al casei – indiferent cum este pozitionata, cam toata lumea trece pe acolo; iti intrerupi activitatea, te indepartezi de concentrare si creativitate.
In casa, in aceasta situatie, trebuie gasit un colt, un spatiu, unde sa nu fii deranjat, sa nu existe factori care sa te distraga, un loc de unde sa iti poti lua cea mai mare sursa de energie. Iar conexiunea cu natura este importanta, a consuma o cafea sau un ceai cu o fereastra sau usa deschisa catre natura, face mult bine – atat fizic cat si mental si te ajuta sa te deconectezi de munca, atunci cand situatia o cere.
Se crede de asemenea, ca arhitectii vor schimba modul in care vor fi proiectate spatiile de lucru in apartamente si case, atat timp cat va fi necesara munca de acasa. Acesta va fi un aspect serios luat in considerare de toata lumea, la fel ca bucataria sau baia.
Daca in trecut o camera de studiu arata putin intunecata, cu foarte multe carti, mobila clasica masiva, iata ca acum, datorita faptului ca muncim o zi intreaga acasa, ne indreptam spre spatiile aerisite si luminoase. Iar nuantele neutre folosite, au calitatea de a reflecta cat mai mult luminozitatea care vine de afara, ceee ce ne da energia de care avem nevoie. Natura de asemenea, prin intermediul plantelor, iti ofera un sentiment de reincarcare, care te ajuta sa evoluezi si sa te regenerezi.