Risipim multe si de cele mai multe ori, nu exista scuze pentru asa ceva; si rispim multe, de la mancare la produse de infrumusetare, de la haine pana la aruncatul banilor pe lucruri de care ne bucuram doar atunci cand le cumparam, pentru ca apoi sa le aruncam intr-un colt … Pentru a evita acest cerc vicios continuu, avem nevoie de ordine in viata noastra, avem nevoie sa ne cunoastem mai bine, avem nevoie de anumite raspunsuri … Ce intrebari ar trebui sa ne adresam?
Cine sunt eu?
E o intrebare grea, care se pare la o prima vedere ca nu isi are locul in aceasta ecuatie, dar este esentiala atunci cand trebuie sa facem achizitii constiente. Tu ce fel de lucruri vrei, care este scopul anumitor cumparaturi? Vrei sa sprijini producatorii locali? Vrei sa cumperi organic? Vrei sa reduci materialele plastice? Fa-ti o lista a acestor lucruri si foloseste-le ca elemente de baza, pentru ca, atunci cand cumperi, de fapt, oferi un vot de incredere produsului respectiv.
Este important sa privim lucrurile in profunzime, daca dorim sa schimbam ceva in viata noastra. Sunt de exemplu, fructe la moda intr-o anumita perioada. Excelente pentru noi si sanatatea noastra, dar amprenta etica si ecologica poate fi socanta: stii in ce conditii sunt cultivate? Cine le exploateaza? Cine munceste pentru ele si in ce conditii?
Unde se termina?
Aceasta este intrebarea care ar trebui pusa inainte de a cumpara orice, de la haine, la produse de infrumusetare! Pentru ca, in cazul in care destinatia este cosul de gunoi sau nu crezi ca se consuma – mai devreme sau mai tarziu, nu trebuie sa achizitionezi respectivul produs.
De ce cumpar?
De ce chiar vreau sa-mi cumpar acel ruj sau respectivul telefon? E din cauza ca l-am vazut la multe prietene pe Instagram sau Facebook? E din cauza ca pur si simplu e la vanzare? Chiar am nevoie de acest lucru? De cate ori il voi folosi cu adevarat? Aceasta intrebare este necesara, deoarece evalueaza in mod real daca avem nevoie de respectivul lucru sau urmam o tendinta. De aici, si alte intrebari: as putea sa inchiriez sau sa imprumut de la cineva acest lucru? Ar fi nevoie de el, daca as fi in alta context? Cand ai acel neastampar de a cumpara ceva, aceasta intrebare si cele care o urmeaza, te ancoreaza foarte bine in realitate.
Pot cumpara acest lucru neambalat?
Peste o treime din toata mancarea produsa la nivel global ajunge deseuri, iar in tarile dezvoltate, jumatate din ele, stau in casa. De exemplu, daca ai consumat jumatate dintr-o salata aflata in punga, peste 2-3 zile, parca nu mai pare atat de sanatoasa. Cumparand alimente neambalate, se traduce de obicei ca achizitionezi exact cat iti trebuie; in plus, cheltui mai putini bani si nu mai adaugi si tu mai mult plastic in casa sau la deseuri. Daca ai ceva de cumparat si ai si mai multe optiuni, alege ambalaje din carton, sticla, acestea putand fi reciclate de mai multe ori, fara a-si pierde calitatea.
Unde si cum sunt produse?
Aceasta intrebare depinde mult in functie de sistemul de valori al fiecaruia si difera de la persoana la persoana; poti intreba daca sunt produse local, daca sunt sezonale, pulverizate sau nu.
In cazul in care sunt produse local, aceasta inseamna ca produsul este sezonier si a fost transportat mai putin si este si mai proaspat! Astazi, sistemul global produce alimente pe tot parcursul anului; iar acest lucru, creste semnificativ pretul lor, la care mai adauga si comerciantii finali. Iata ca avem in fata motive destul de intemeiate pentru a cumpara produse locale.
Pot transforma in altceva?
Risipa de alimente este un lucru foarte serios si de cele mai multe ori, nu exista scuze pentru asa ceva, deseurile ajunse la depozitele create in acest sens descompundu-se fara a avea acces la oxigen. Astfel, se creeaza metan, mult mai letal comparativ cu dioxidul de carbon. Conform studiilor, o familie de patru persoane, ar putea economisi in medie, aproximativ 70 de euro prin reducerea deseurilor alimentare, asa ca, in mod logic, nu am avea nicio scuza pentru a irosi mancarea.
Mai mult decat atat, aceasta este o buna oportunitate de a deveni mai creativi. Fermenteaza, ingheata, salveaza mancarea, incercand altceva! Painea veche poate fi facuta pesmet, topurile de sfecla, morcovi, frunze de conopida pot fi transformate in pesto. Acestea sunt doar cateva sugestii elementare, trebuie doar sa vreti sa faceti aceste lucruri, pentru ca internetul si cartile ne pot ajuta foarte mult!
Ce este inauntru?
Cand vine vorba de domenii mai ‘sensibile’ specifice femeilor, sistemul de valori poate varia, fiecare fiind preocupata de cat de naturale sunt ingredientele folosite: unele isi doresc sa stie cat de naturale sunt, altele vor doar produse organice, vegane sau pentru care nu au fost sacrificate animale. Simbolul organic pe un produs de frumusete, inseamna ca acesta a fost realizat doar din anumite ingrediente si ca respecta toate standardele, stricte de altfel: produsul nu a fost testat pe animale, nu contine organisme modificate genetic, parabeni, ftalati, culori sintetice, vopsele sau arome.
Este natural?
Fie ca iti cumperi haine noi sau esti si adepta SH-ului, poate esti interesata din ce materiale sunt facute. Daca te gandesti ca orice mica particula din hainele noastre ‘aluneca’ usor din masinile din spalat si ajunge in final in mari si oceane, poate ar trebui sa iei in considerare sa eviti plasticul si sa mergi doar pe tesaturi naturale.
Daca evitam tesaturile sintetice, putem reduce cererea de petrol si impactul plasticelor asupra mediului. Materialele naturale sunt produse care nu contin chimicale toxice sau la un nivel minim si se descompun foarte usor la sfarsit.
Cine mi-a facut hainele?
Daca esti construita intr-un anumit mod, poate te intereseaza si chiar conteaza pentru tine ca cei care au facut hainele, sa lucreze in conditii bune de munca, sa fie bine platiti, sa nu fie supsusi unor riscuri. Sunt cunoscute multe cazuri in care s-au vazut conditii de munca deplorabile si inacceptabile pentru zilele noastre. Deschiderea pe care ne-o ofera internetul astazi, ne ajuta sa fim la curent cu orice, putem gasi orice fel de informatii despre un brand, samd. Iar daca nu iti place ce vezi si este in contradictie cu principiile tale, in ziua de astazi, gasesti infinite alternative de imbracat.
Poate fi reparat cu usurinta? Poate fi usor (re)vandut/(re)utilizat?
Alegerea unor produse de calitate, care nu doar ca tin mai mult, dar sunt si usor reparabile sau pot fi usor de folosit, inseamna reducerea in general a materiilor prime si a resurselor. Daca exista de asemenea, un produs pe care stii ca nu il vei mai folosi, daca este de calitate si tu l-ai intretinut bine, poate fi atat cautat, dar si mai usor de vandut.