Prima data le-ai observat in adolescenta. Si de atunci, ti-ai petrecut muuult timp analizandu-le in oglinda, storcandu-le, aplicand bezi de pori dupa benzi de pori. Si vorbim de acele puncte de pe piele, care pot fi pe nas, pe piele sau in ambele locuri, iar culoarea variaza de la nuanta pielii, la nuante de gri sau alb – atunci cand apsati pe ele. Si cu siguranta ati crezut ca sunt puncte negre, dar nu sunt!
Nu scapati de ele
Cunoscute ca filamente sebacee, aceste mici puncte reprezinta forta de viata a pielii voastre si oricat le-ati stoarce, nu scapati de ele! Rolul acestora, este de a canaliza sebumul catre suprafata pielii, pentru a o mentine hidratata si functionabila. Realizata din straturi de celule suprapuse, ceea ce stoarceti, reprezinta un amestec de bacterii, celule, piele moarta, amestec ce se va forma la loc, imediat dupa ce stoarceti. Cu toate ca nu veti scapa complet de aceste filamente, le puteti face mai putin vizibile!
Exista doua cauze
Exista doua cauze principale pentru filamentele sebacee pentru a fi mai mari si evidente. O prima cauza este excesul productiei de ulei, care se poate datora factorilor hormonali, varstei sau stilului de viata – alimentatia, stresul, mediul inconjurator fiind determinante. O a doua cauza este deprecierea protectiei pielii; poate fi o piele foarte sensibila, uscata si deloc densa. Aceasta lipsa a uleiului, poate epuiza filamentele, facandu-le mai largi.
Control productie ulei
Daca ai pielea grasa, trebuie tinuta productia de ulei sub control si, contrar a ceea ce stii, trebuiesc folosite tot lotiuni pe baza de ulei. Uleiul atrage uleiul, care, in procesul de curatare, aduna reziduurile si impuritatile de la suprafata, curatand de asemenea profund, fara a intrerupe echilibrul natural al pielii. Uleiurile de curatare sunt foarte bune de asemenea pentru pielea sensibila sau pentru a reechilibra pielea mixta si este indicat sa fie folosite cele care contin coco glucozida, decat laurii sulfat de sodiu. Este extrem de important sa fie folosite acasa produse care sa nu elimine uleiul natural din piele.
Sebumul si pielea moarta formeaza un amestec si blocheaza porii, de aceea, acestia, trebuie in primul rand desfundati si curatati.
Ce putem face?
Mastile de fata regulate din argila sau carbune, elimina excesul de ulei din piele si ajuta la purificarea pielii, dar cea mai profunda curatare provine din exfolierea chimica. Cu toate ca exfoliantele fizice elimina celulele moarte de la suprafata, ele nu pot curata in profunzime porii, un tratament care contine acizi alfahidroxi (AHA) sau acizi hidroxi beta (BHA) elimina usor amestecul de celule moarte si grasimi, atat de la suprafata pielii, cat si din pori.
Daca esti adepta tratamentelor strict naturale, mergi pe un tratament usor cu enzime de fructe continand papaya sau ananas.
Daca problema ta are legatura cu sensibilitatea pielii si faptul ca nu exista protectie pentru ea, folosirea uleiurilor adecvate iti vor intari si repara pielea. Omega-3 este esential in acest sens si se face 100% prin aplicare locala si consum intern; (corpul nostru produce doar Omega 6 si 9). O cantitate zilnica de ulei de peste de calitate buna, impreuna cu o aplicare locala, imbunatatesc calitatea pielii – deficitara in acizi grasi.
Uleiurile naturale esentiale reprezinta un instrument puternic pentru reglarea fluxului de ulei natural din piele si calmarea pielii iritate. Sunt indicate uleiuri care contin manuka, ylang ylang, macese, mai ales pe timp de noapte; ele au actiune antibacteriana, vor curata celulele si vor reduce de asemenea, secretia de sebum.
Nevoia de timp
Indiferent ca suferi de exces de ulei sau de bariera de protejare a pielii care este deteriorata, refacerea si reglarea lor au nevoie de timp. Marele noroc al nostru, este acela ca astazi, exista produse de machiaj foarte bune care netezesc si ascund imperfectiunile; indicat este a se folosi inainte de machiaj un primer, cu rolul de a ascunde porii si a matifia pielea pentru aproximativ 6-8 ore (un produs bun!), lasand-o neteda.