O alimentatie echilibrata conform necesitatilor proprii este foarte importanta pentru sanatatea noastra, pentru o viata fara probleme deosebite. Ce ne spun ultimele cercetari si ce lucruri interesante putem afla in continuare? Sa vedem …
Mancarea obisnuita afecteaza sanatatea intestinelor
Un motiv bun pentru a opta pentru consumul alimentelor proaspete, este studiul Universitatii din Sydney au gasit ca aditivul E171 poate slabi sanatatea intestinelor. Este un agent de albire folosit in mai bine de 900 de alimente, guma de mestecat si maioneza numarandu-se printre ele. In studiul lor pe animale, cercetatorii au gasit ca E171 exacerbeaza inflamatia in colon, ducand la formarea biofilmelor, un grup de bacterii care au avut legatura cu cancerul colorectal. Incearca sa mananci cat mai putine alimente neprocesate, pentru reducerea expunerii la E171!
Alimentatia pentru sanatatea creierului reduce riscul dementei cu 53 de procente
Conform revistei Alzheimer’s & Dementia, cercetatorii afirma ca pentru un creier foarte abil, adoptarea dietei MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay). La fel ca alimentatia mediteraneana, aceasta se concentreaza pe fructe, legume, cereale integrale, peste, ulei de masline, nuci, subliniind in mod deosebit consumul fructelor de padure si a frunzelor verzi, care ajuta la imbunatatirea sanatatii creierului.
Intr-un studiu care a durat 12 ani, participantii care au adoptat dieta MIND, au aratat ca au sanse cu 53% mai scazute sa dezvolte dementa.
Duo suplimentul care protejeaza inima cel putin 12 ani in plus
Seleniul si CoQ10 sunt cunoscute ca fiind supereroii sanatatii inimii. Un studiu din Suedia a aratat faptul ca subiectii care au luat zilnic 200 mcg seleniu si 200 mg de CoQ10 timp de patru ani, s-au bucurat de o crestere a sanatatii cardiovasculare semnificativa. Iar acum, 12 ani mai tarziu, o analiza a acelor subiecti, fie ca au diabet, hipertensiune arteriala sau boala arteriala coronariana, continua sa aiba un risc de mortalitate mai scazut cu 49%, comparativ cu cei care au luat placebo.
Cercetatorii afirma ca acest duo ajuta la protejarea impotriva stresului oxidativ.
O alta mare victorie pentru nuci
Un studiu a inlocuit grasimile saturate din alimentatia obisnuita zilnica, cu 14 nuci si s-a observat o scadere a tensiunii arteriale centrale – presiunea exercitata asupra inimii, un indicator al riscului bolilor cardiace, cu aproape 2 mmHg in sase saptamani. Cercetatorii considera ca fibrele si acizii grasi omega 3 sunt responsabili pentru acest efect benefic si o necesitate pentru a avea o alimentatie echilibrata.
Avocado scade pofta de mancare
Investigatiile cercetatorilor de la Center for Nutrition al Illinois Institute of Technology, arata ca, in urma unui studiu pe un grup de voluntari care au consumat initial sandwich bagel, fulgi de ovaz, fructe, limonada, pentru ca apoi sa fie inlocuit sandwich-ul la bagel cu un intreg avocado – pentru a creste cantitatea de grasime sanatoasa, cei care au consumat avocado, s-au simtit cu 20% mai putin infometati si cu 40 de procente mai satisfacuti decat ceilalti.
Cercetatorii considera ca grasimile sanatoase si fibrele din avocado stimuleaza eliberarea hormonului intestinal PYY, care creste sentimentul de satietate, implicit ne bucuram de o alimentatie echilibrata.