Suntem depasiti de alegeri si asta in conditiile in care, in medie, zilnic, avem parte de peste 200 de decizii legate de mancare; chiar si cea mai simpla decizie, ne poate tine pe loc! Iata ce ar trebui facut!
Credem ca toti ne-am regasit in situatia in care am amanat luarea unei decizii din cauza ca parea prea coplesitoare sau am luat o decizie pripita doar pentru a ne opri sa ne gandim la acest subiect.
Doar ca aceasta situatie trebuie luata usor, nu trebuie sa ne panicam in vreun fel, aceste manifestari fiind normale societii liberale in care traim si in care avem libertate de alegere. Toate companiile care ofera servicii si bunuri, au adoptat aceasta politica diversa, care se potriveste oricarui gust si se adreseaza unei mase largi de populatie. Astazi, putem cam totul personaliza, de la haine si parfumuri, pana la alegerile in privinta modului de alimentatie. Iar in momentul in care suntem pusi in fata atator optiuni, avem aceasta tendinta de a ne bloca, de a lua decizii greu, de aici si aceasta oboseala a hotararii finale.
Poate ca suna cumva bizar, dar lucrurile chiar asa stau si nu e nimeni mofturos aici! Doar imagineaza-ti cand esti in fata calculatorului sau pe telefon si iti doresti sa cumperi ceva; cauti cel mai bun pret, ai mai multe optiuni, dar brusc vezi altceva care iti place si mai mult si chiar e mai ieftin. Ce alegi? Care sunt criteriile? Oare ai avea bani sa le iei pe ambele? Si acum, pare ca totul incepe sa aiba sens. Se estimeaza ca luam pana la 35000 decizii zilnic, importanta lor variind, dar, este o cifra si suntem taxati la nivel mental. Iar dupa ce ai luat decizia finala, cum te simti? Ceva este sacaitor … ai un sentiment ca poate ai fi putut alege mult mai bine!
Expertii sunt de acord ca exista o multitudine de optiuni care creeaza o supraincarcare cognitiva in creier; acesta nu poate gasi un sens atator informatii si sa le rationalizeze. Persoanele analitice incearca sa le cantareasca, sa le compare intr-o ordine sistematica si apoi sa faca o alegerea informata, doar ca acest lucru nu mai este posibil; creierul incearca sa gestioneze supraincarcarea cu ajutorul comenzilor mentale rapide. Acest lucru ne poate duce intr-o directie gresita, deoarece, acestea sunt decizii emotionale si pot fi conduse de indiciile mediului care ne inconjoara si nu de argumente rationale.
Deciziile automate se bazeaza pe distrugerea sentimentelor de nesiguranta, pentru ca apoi sa existe regretul deciziilor, ceea ce duce la o nemultumire profunda. Toate acestea nu reprezinta un mod normal (chiar daca este actual!) de a trai, de aceea trebuie sa faci ceva in acest sens. Iata in continuare ce …
Ia dimineata cele mai bune decizii!
Cu cat iei mai multe decizii, cu atat devine mai greu pentru creierul tau! Din acest motiv, expertii afirma ca cele mai bune decizii se iau dimineata; dupa ce ai dormit, te trezesti plin de energie si cu capul limpede. Este total nerecomandat sa iei decizii in timpul unei situatii stresante sau sub presiunea timpului.
Mergi, scrie, schiteaza!
Atunci cand esti in situatia de a lua decizii importante, determinante pentru viata ta, te poti simt coplesit de situatie. Intrebari ca “Pot obtine locul de munca respectiv? Este o decizie corecta acest imprumut de la banca?” sunt sufocante, iar o buna metoda pentru a te detasa putin, este aceea de a lua putina distanta de problema si a amana decizia respectiva. Cand esti sub presiune, adrenalina isi face simtita prezenta si acest lucru poate afecta calitatea deciziei tale. Pentru o intensitate scazuta a adrenalinei, fa o plimbare, mergi la sala de sport sau practica yoga. Daca de exemplu, primesti un email nepoliticos, reactia subita necontrolata, te-ar putea face sa raspunzi cu aceeasi moneda, ceea ce ar putea fi regretabil mai tarziu. La fel este si in cazul deciziilor. Ia putina distanta, intarzie putin luarea unei decizii, gandeste rational, apoi intoarce-te la problema!
Se estimeaza ca luam pana la 35000 decizii zilnic !
Foloseste-ti cuvintele!
Multi dintre noi presupunem ca luand o decizie sau vorbind despre ea cu prietenii este o buna optiune. Cercetarile au aratat ca, in situatiile in care cineva ia locul celui ce trebuie sa ia decizii, acesta tinde sa isi asume riscuri mai mari si asta deoarce, nu este el in situatia respectiva si nu este el cel care va cadea. Intr-adevar, este normal sa te consulti cu cei apropiati intr-un anumit caz; expunandu-ti ideile, poti avea o imagine de ansamblu a lucrurilor si le poti clarifica. O foarte buna idee, este sa scrii o lista pro si contra deciziei, care nu neaparat iti va da raspunsul, dar va aduce ordine in ganduri.
Uita mitul perfectiunii!
Adesea, ramanem oarecum fixati pe ideea ca poate nu am facut cea mai buna alegere, pentru ca ne dorim alegerea perfecta, iar alegerile noastre sunt destul de vizibile in social media. Pentru a depasi aceaste tendinte perfectioniste, trebuie sa constientizezi faptul ca este extrem de greu sa atingem o astfel de perfectiune, mai ales ca nu mereu avem parghiile necesare. Daca te hotarasti sa mergi in vacanta si cauti cazare, e greu de luat decizia ideala daca ai multe optiuni. Stabileste-ti 3 conditii care trebuie sa fie indeplinite, vezi care este cea mai buna si ia decizia! Nu mai cauta!
Recunoaste si accepta riscurile!
In momentul in care doresti sa faci ceva peste cateva zile, poti avea surpriza unor evenimente neasteptate, poate fi vremea de afara, poate exista vreo incertitudine din partea unei persoane implicate. Indiferent de situatie, trebuie sa iei in calcul si aceste posibilitati si sa incerci sa fii pregatit pentru ele, atat din punct de vedere al gestionarii situatiei, cat si al unei modalitati de a nu lua decizii la cald. Nu te poti ‘trezi’ intr-o situatie si sa ramai socat, sa nu mai ai nicio reactie; trebuie sa te educi sa ai o anumita toleranta la risc! Cu toate acestea, sunt persoane carora le plac astfel de situatii – in care nu gandesc prea mult, mergand pe ideea “ce va fi, aia va fi”, altele, din conta, iau in calcul potentialii factori de risc. Pana la urma, este vorba de a face, ceea ce te face sa te simti confortabil si sa lucrezi cu asta.