Avand atatea informatii contradictorii despre oua, este dificil de stiut ce este adevarat si ce nu, daca si cat este sanatos, cand este ok de consumat. De foarte mult timp, oul reprezinta un subiect de polemica pentru multi specialisti, mai ales in privinta continutul de colesterol. Ouale reprezinta o sursa naturala importanta de proteine, la care adaugam vitamine A, D, B12 – vitale pentru sistemul nostru imunitar. Toate ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si a celulelor sangelui, oul aflandu-se la granita dintre consumatorii obisnuiti si cei vegetarieni, ambele categorii consumandu-l.
Beneficii
Ouale contin toate cei noua aminoacizi esentiali, facand-l optiunea perfecta, majoritatea proteinelor venind din albus, doar ca si galbenusul are partile lui bune. Chiar daca a fost dat la o parte de multe ori, galbenusul contine vitamina B12 , fier (ajuta celulele rosii sa transporte oxigen), zinc (stimuleaza imunitatea), vitamina D (pentru oase sanatoase si puternice si imunitatea lor), potasiu (sanatatea inimii).
Conform cercetatorilor, ouale stimuleaza puterea creierului, cercetatorii monitorizand alimentatia unui numar de 1400 de persoane – femei si barbati cu varste cuprinse intre 36 si 83 de ani – de-a lungul a trei ani. Cei care au consumat oua in mod regulat, au efectuat mult mai bine testele de memorie, alaturi de alte abilitati cognitive. Se sugereaza ca oule contin colina, un nutrient crucial pentru memorie, stare de spirit si controlul muscular.
Pentru sanatatea ochilor este indicat consumul oualor, datorita consumului de luteina si zeaxantina, doi din principalii carotenoizi, pigment al plantelor, responsabil cu nuantele de galben, portocaliu, rosu deschis in fructe si legume. Acesti pigmenti stimuleaza sanatatea ochilor si blocheaza lumina albastra de la soare si dispozitivele digitale, care, in timp, duc la leziuni ale ochilor.
Ouale sunt sarace in grasimi, un ou mediu (cca 60 g) continand 4,6 g grasime, doar un sfert fiind grasimile saturate, cele care cresc colesterolul. In acest caz, consumul a doua – trei oua saptamanal, nu vor avea un efect negativ asupra pierderii greutatii sau a sanatatii per total.
Tensiunea arteriala ne poate creste daca mancam sare mai multa, ceea ce duce la accidente vasculare cerebrale si boli de inima. Daca obisnuiesti sa iei un mic dejun copios, ouale, daca nu sunt gatite in unt sau ulei, au un continut mic de sodiu. Un ou contine aproximativ 0, 078 g sodiu, 5 procente din cantitate zilnica recomandata pentru o femeie, avand varsta cuprinsa intre 19 si 50 de ani.
Multe din dietele moderne contin oua, excelente pentru sustinerea metabolismului si contribuind la scaderea in greutate. Pe langa proteine de calitate, ouale contin minerale ca fier, fosfor, zinc, seleniu. Ele lucreaza impreuna si ajuta la echilibrarea metabolismului si hormonilor, asigurand chiar si protectie impotriva daunelor oxidative si infectiilor, ajutand vindecarea.
Probleme
Trebuie sa fii sigura ca ouale sunt fierte bine de fiecare data! Atunci cand nu faci acest lucru, creste riscul salmonelei, ceea ce duce la intoxicatii alimentare. Poti avea parte de balonare, varsaturi, flatulenta si alte probleme cu stomacul. Ouale trebuiesc fierte pana cand deopotriva galbenusul si albusul sunt tari, la fel ca in cazul in care le amesteci pe cele doua, continutul trebuind sa fie solid.
Colesterol ridicat
Bacteriile care pot provoca infectii pot foarte usor contamina ouale, asa ca, trebuie sa stii de unde le cumperi! Ouale provenite de la pasarile crescute natural sunt cele mai bune, au un continut sanatos de omega 3. Stim ca ouale reprezinta cea mai bogata sursa de colesterol dietetic, dar se pare ca au doar o mica influenta asupra nivelului de colesterol din sange continut de alte mancaruri. Colesterolul este deja prezent in corpul nostru fiind produs de ficat si necesar supravietuirii, asa ca, nu mai este nevoie de alte surse suplimentare. In consecinta, daca stii ca nivelul tau de colesterol este ridicat, mare grija la consumul de oua! Cu cat consumi mai mult colesterol, cu atat si organismul va produce mai mult, mancatul a catorva oua de catre persoanele sanatoase, nu produce o crestere mare a colesterolului in sange. Daca ai un nivel ridicat al colesterolului, nu ar trebui sa mananci mai mult de 3-4 oua saptamanal, din moment ce un singur ou contine 63 de procente din doza zilnica recomandata.
Bolile de inima
Pana in momentul de fata, cercetarile nu arata 100% faptul ca nivelul ridicat de colesterol are legatura cu riscul crescut al bolilor cardiovasculare. In mod contrar, studiile au aratat ca, a consuma un ou zilnic, reduce riscul de accident vascular cerebral cu 26 procente si cu 18 procente in cazul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare. Oamenii sanatosi pot manca fara nicio problema pana la 7 oua saptamanal, fara riscul cresterii bolilor de inima.
Oua la mic dejunCand mananci oua la micul dejun, acest lucru te poate ajuta cu controlul greutatii, continutul ridicat de proteine ajutandu-ne sa nu mai simtim nevoia sa mancam altceva intre mese. Cercetarile au aratat ca adultii care au consumat oua la mic dejun, au pierdut pana la 65% din greutate, comparativ cu cei care au mancat mic dejunul avand acelasi numar de calorii.
[rb_related title=”Te-ar putea interesa” total=”2″ style=”dark” ids=”24906,23647″]
In privinta oualelor, este mai mult vorba despre cum le gatesti si cum le consumi, decat oul in sine, care creste riscul de colesterol ridicat. Daca, de exemplu, mananci oua prajite cu bacon sau carnati, vei ingera multa grasime saturata, de aceea este indicat sa le consumi fierte. Toata grasimea saturata din ou se gaseste in galbenus, asa ca, daca trebuie sa limitezi colesterolul ingerat, vei pierde din gust. Ai putea incerca sa le amesteci, fiind indicata o omleta dintr-un ou intreg impreuna cu trei albusuri.
2-3 oua la 2-3 zile SUNT suficiente pentru o alimentatie echilibrata. Aceasta cantitate iti permite sa beneficiezi de nutrientii esentiali, pastrand in acelasi timp, grasimile saturate la un nivel rezonabil.