In data de 5 iulie 1946 in Nottingham se naste Paul Smith – designer englez, fiul lui Irene si Harold Smith – negustor si textile, respectiv fotograf amator si al carui nume este asociat cu croitoria clasica, remarcandu-se prin liniile de imbracaminte pentru barbati. Inspiratia sa provine din vestimentatia masculina britanica, iar creatiile sunt caracterizate prin simplicitate; „bine facute, de calitate buna, taieturi simple, tesatura interesanta, usor de purtat” – asa isi descrie Paul Smith schitele, adaugand atunci cand este cazul, o pata de culoare vibranta, un print floral sau dungi de diverse culori.
La varsta de doar 15 ani, Paul Smith a parasit scoala fara a avea nicio calificare si a inceput sa lucreze intr-un depozit de imbracaminte. Singura lui ambitie era acea de a deveni un mare ciclist, vis spulberat doi ani mai tarziu cand a suferit un accident de masina. Nevoit sa stea aproximativ 6 luni in spital, si-a gasit ulterior pasiunea in arta si moda, impulsul determinant venind de la o intalnire avuta cu un grup de prieteni in cadrul pubului Art College – foarte popular in acel timp in randul studentilor. „Cand ma uit in urma, imi dau seama cat de mult am fost influentat de Nottingham”, declara mai tarziu designerul.
Paul Smith a inceput prin a participa la cursuri de croitorie – in special in timpul serii – de la Gordon Valentine Tipton in orasul natal, de la care a invatat notiunile elementare ale croielii; ulterior a inceput sa lucreze cu Lincroft Kilgour in Savile Row.
In 1969 o intalneste pe cea care avea sa-i devina mai tarziu sotie, Pauline Denyer – absolventa a RCA (Royal College of Arts) si care se dovedeste a avea un rol determinant in cariera marelui designer. Astfel, incurajat si ajutat de ea, in mai putin de doi ani isi deschide primul butic sub numele de Paul Smith Vêtement Pour Homme pe Byard Lane la numarul 10. Incepe prin a vinde hainele altor designeri, dar si creatii proprii ulterior, fiind primul magazin din afara Londrei care comercializa marci precum Kenzo, Howell Margaret.
Prin 1974 magazinul devenise neincapator, drept consecinta s-a mutat pe o strada mai mare din orasul natal. Doi ani mai tarziu, prezinta prima colectie sub semnatura Paul Smith in Paris si se gandeste sa isi deschida un magazin in Londra pe Floral Street din cartierul Covent Garden, in locul unei foste brutarii (in aceea perioada pe Floral Street nu era decat aceasta brutarie si un aprozar). A fost destul de dificil sa gaseasca bani pentru a cumpara locul respectiv; a incercat sa se imprumute initial de la banca Barclays de aproximativ 10.000 lire sterline, dar se pare ca managerul acestuia a refuzat deoarece ‚aveam parul lung si purtam o esarfa rosie’ – dupa cum spune insusi Paul Smith. Pana in final „salvarea” vine din partea bancii Yorkshire din Notthingam din partea careia primeste suma de 10.000 lire sterline si impreuna cu economiile proprii reuseste sa isi cumpere magazinul la un pret de aproximativ 25.000 £, comparativ cu 30.000 £ cat era pretul initial.
In 1982 deschide al doilea magazin in Londra, al treilea in 1983, iar al patrulea in 1987, an in care inaugureaza primul boutique in New York. In 1990 Smith prezinta prima colectie de vestimentatie pentru copii. Dupa ce „descopera” ca aproximativ 15% din cumparatori sunt femei – atrase de materialele fine folosite si designul modern, creeaza prima colectie adresata acestora in 1993, iar un an mai tarziu este decorat cu CBE pentru activitatea din industria modei britanice.
Anul 1995 reprezinta un an plin pentru Paul Smith: primeste The Queen’s Award pentru exporturi, Design Museum aniverseaza 25 de ani de cariera in industria modei dedicata designerului si intitulata True Brit – fiind prima oara cand renumitul muzeu „dedica” intreaga capacitate unui singur designer. In luna februarie un an mai tarziu, primeste distinctia Honorary Freedom of the City of Nottingham.
In anul 2000 este distins cu titlul de „knighthood”, distinctie primita pana atunci doar de designerul Sir Edwin Hardy Amies. Coincidenta sau nu, in aceeasi zi se casatoreste cu cea Pauline, cea care i-a fost alaturi mai bine de 30 de ani. In acelasi an lanseaza parfumul Paul Smith atat in varianta masculina, cat si in varianta feminina.
In octombrie 2001 lanseaza prima carte, intitulata „You Can Find Inspiration in Everything„, in luna mai 2002 colaboreaza cu FA si Umbro si realizeaza accesorii din piele, portofele, pantofi, ceasuri de mana, pentru selectionata de fotbal a Angliei participanta la Campionatul Mondial de Fotbal din Japonia si Coreea. In acelasi an colaboreaza cu Capellini si creaza linia Mondo – mobilier, avand ca sursa de inspiratie calatoriile proprii; lanseaza in acelasi timp parfumul pentru femei Paul Smith Summer.
In 2003 castiga Menswear Designer of the Year si Women’s Contemporary Designer of the Year, distinctii acordate de British Style Awards; in septembrie 2004 primeste pentru al patrulea an consecutiv titlul de Designer of The Year din partea GQMen. In acelasi an realizeaza ‚Bespoke’ – tapiterie textila inspirata din dungile clasice ale stofelor. In 2005 deschide primul magazin in Los Angeles si lanseaza parfumurile Paul Smith Floral pentru femei si Paul Smith London in ambele variante.
In februarie 2007 primeste Bursa de Onoare din partea RIBA (Royal Institute of British Architects), organizatie care recompenseza contributiile aduse in arta, design, arhitectura. „Primirea acestei burse reprezinta o adevarata onoare. Sunt socat si incantat in egala masura, deoarce admir foarte mult RIBA, iar arhitectura este foarte apropiata sufletului meu„, a declarat Paul Smith la primirea bursei.
In mai 2009 Smith creeza echipamentul pentru formatia de fotbal Manchester United in vederea disputarii finalei Champions League impotriva formatiei spaniole FC Barcelona; in toamna anului 2010 lanseaza linia Paul Smith Jr.
Mare admirator al lui Yves Saint Laurent, Sir Paul Smith detine capacitatea de a anticipa si chiar de a da tonul tendintele din moda, fiind cunoscut pentru culorile neconventionale folosite si designul „atipic” imprimat camasilor si cu „obsesia” pentru dungi. Labelul detine 12 colectii vandute in peste 35 de tari si avand peste 40 de magazine in Anglia: Londra, Nottingham, Paris, Milan, New York, Hong Kong, Singapore, Taiwan, Korea, Kuwait, Emiratele Arabe Unite si Japonia.
In Japonia exista peste 200 bouticuri, Smith fiind foarte implicat in aceasta tara ca numar de activitati de la alegerea tesaturilor, pana la proiectare, deschiderea noilor locatii si administrarea lor.
Este pasionat de fotografie, anumite evenimente marca proprie fiind fotografiate de el insusi; biroul din Covent Garden este plin de carti, jucarii, obiecte din arta, accesorii sportive, colectionate de el sau primite de la fanii din intreaga lume.
Paul Smith este o parte integranta a companiei pe care o detine, fiind in acelasi timp director si designer, aspecte care asigura un succes constant. Este implicat in aproape aspectele afacerii, Paul Smith Limited pastrandu-si astfel nota originala pierduta de marile branduri similare.