Foarte multe persoane tinere isi doresc in prezent o cariera de succes in industria modei sau a modeling-ului. In unele cazuri se poate vorbi de o adevarata “moda”, multe adolescente visand sa-si castige celebritatea pe podiumurile de prezentare, in show-urile de televiziune sau in alte activitati de acest gen, unele dintre aceste tinere fiind dispuse sa faca aproape “orice” pentru a-si atinge acest scop.
inselaciune, fals intelectual, uz de fals
In goana dupa celebritate si dupa castiguri financiare obtinute facil, multe tinere cad victime diferitelor infractiuni care sunt des intalnite in aceasta industrie. Cel mai intalnit tip de infractiune este cel de inselaciune (escrocherie) si fals intelectual si uz de fals.
Acest tip de infractiune este posibil datorita slabei informari, uneori a lipsei totale de informare si a naivitatii tinerelor care cad victime unor indivizi care se prezinta ca reprezentanti ai unor agentii de modeling sau de moda, si care, in schimbul promisiunii de a le face “celebre” in industrie si a le oferi contracte bine retribuite financiar, profita de pe urma acestora.
Modul de a actiona este unul foarte ingenious, si care nu ridica semne de intrebare in prima instanta, deoarece viitoarele “modele” sunt sfatuite sa urmeze cursuri de prezentare scenica, cursuri de make-up sau de alt gen – conex industriei, sa-si faca fotografii pentru alcatuirea “comp card-ului” sau portofoliu indispensabil pentru orice model aspirant, toate acestea fiind asigurate de catre respectiva “agentie de modelling” sau “de moda”, insa cu contributia financiara exclusiva a respectivului model in devenire.
In realitate, aceste “agentii” nu sunt deloc ceea ce pretind a fi, deoarece dupa aceste cursuri si incasarea subsecventa a banilor, nu ofera niciun contract sau nimic altceva care sa ajute pe o tanara sau tanar aflat la inceput de drum, in vederea desavarsirii unei viitoare cariere in domeniu. Pur si simplu aceste “agentii” sunt niste firme – fantoma, care nu au nicio legatura cu industria de profil.
integritate fizica si psihica
O alta infractiune cu un caracter mai grav insa si care este sanctionata si din punct de vedere penal nu doar civil, insa in masura in care poate fi si probata in instanta, este similara cu cea mai sus prezentata, dar a carei finalitate este una cu efecte dezastruoase pentru integritatea fizica si psihica a acestor tinere care isi doresc o cariera in luminile rampei.
Din nou vorbim despre slaba informare si verificare din partea celor care doresc sa devina modele, si care cad tocmai datorita propriei lor naivitati in lumea celor care exploateaza fiintele umane prin traficarea acestora mai ales in strainatate, dar si pe teritoriul tarii noastre, in scopul practicarii infractiunilor de prostitutie, producerii de materiale cu caracter obscen in mediul informatic, precum si alte activitati care se inscriu tot in aceasta categorie.
Nu putine sunt cazurile prezentate de-a lungul timpului pe toate canalele media, in care tinere care isi doreau o cariera in domeniul modelling-ului sau a modei, indeosebi in tarile din vestul si centrul Europei, au fost convinse de catre diferite persoane care se prezentau ca fiind reprezentati ai agentiilor de profil, sa semneze contracte pe care nu le-au verificat sau nu li s-a oferit posibilitatea sa le poata verifica, si care odata ajunse la destinatie, au descoperit ca sunt victime ale traficului de persoane, cu consecinte extrem de grave, inclusiv pierderea vietii.
abuz fizic si emotional
Si pentru ca vorbim despre modele aspirante, aflate la inceput de drum in cariera, acestea se mai confrunta cu un alt gen de infractiune, practicat intr-un mod mai subtil, de catre reprezentantii unor agentii de modelling sau case de moda, mai ales ale unor asemenea institutii care nu sunt foarte cunoscute sau provin din tarile in curs de dezvoltare, infractiune care in mod general poarte numele de “abuz fizic si emotional” dar care, de asemenea, poate avea efecte grave asupra dezvoltarii normale a unei tinere/tanar.
Dintre actiunile care se inscriu in aceasta forma infractionala se numara obligarea tinerei sau tanarului de a consuma anumite substante pentru a ajunge la anumiti parametri de greutate, aspect fizic etc, obligarea modelului aspirant de a purta anumite tinute in cadrul diferitelor activitati de promovare (show-uri de televiziune, prezentari de moda, efectuare de cataloage, postere, etc), tinute care au in compozitia lor substante chimice daunatoare corpului uman (care pot provoca diferite afectiuni, in special la nivelul pielii, parului sau ochilor), conditiile de lucru neadecvate si nerespectarea normelor de securitate in munca, precum si orice alta activitate a reprezentantilor acestor firme si care pun intr-un mod sau altul in pericol integritatea morala sau fizica a modelului respectiv.
De aceea este atat de importanta informarea prealabila asupra tuturor aspectelor ce tin de a avea posibilitatea urmarii unei cariere in domeniul modeling-ului, orice activitate care pune probleme trebuie sa fie discutata in detaliu, chiar daca la prima vedere poate parea nesemnificativa, si de asemenea, este bine sa se cunoasca ca aceste activitati sunt ilegale si sunt pedepsite de legile aflate in vigoare atat pe teritoriul tarii noastre cat si la nivel international.
Material realizat de jurist Mariana Botez