Pielea vegană şi alegerea ei în detrimentul celei clasice se poate dovedi mult mai benefică şi etică din multe puncte de vedere. Conform datelor existente, pielea există de cel puţin 7 milenii, prezenţa ei în viaţa noastră de zi cu zi fiind un lucru normal. Pielea tradiţională folosea pielea animalelor ca vaca sau calul, dar, partea puţin plăcută este aceea că anual se sacrifică 1,4 miliarde animale doar pentru pielea lor. Acesta este unul din multele motive pentru care se caută alternative.
Conform unor analize, aproape 60% din populaţie indiferent de vârstă, ar cheltui mai mulţi bani pe produse durabile. Pielea vegană este un astfel de produs, oferind calitate şi eleganţă, are aspectul şi calitatea pielii naturale, fără a răni în vreun fel animalele. Mai mult decât atât, s-a dovedit a fi o excelentă alternativă mai ales pentru cei ce practică sustenabilitatea şi etica în modă.
Ce este pielea vegană?
Spre deosebire de pielea artificială care este realizată de cele mai multe ori din materiale sintetice, pielea vegană poate proveni din surse naturale. Ea este chiar mai elastică comparativ cu pielea naturală şi este considerată a fi mult mai durabilă.
Care sunt cele mai întâlnite tipuri de piele vegană?
Pe bază de plante
Fibrele vegane sunt cele mai întâlnite materiale vegane şi alternative la piele, deoarece sunt realizate fără cruzime şi sunt biodegradabile. Aceşti producători folosesc de obicei frunze de palmier, fibre de ananas, coji de mere sau fibre de cactus, datorită durabilităţii şi senzaţiei de piele.
Piele de ciupercă
Ciupercile şi-au depăşit de mult stadiul de simplu aliment, ele ajungând în industria beauty şi de ceva timp şi în cea a modei, producătorii de piele durabilă găsind modalităţi de a transforma ciuperca în piese vegane. Ei folosesc miceliul pentru a crea un produs rezistent, care este ca pielea atât ca aspect cât şi ca felul în care se simte la purtat. Chiar dacă este nouă în industrie, această alternativă câştigă teren printre fashionistele etice, această piaţă fiind estimată la aproximativ 1 miliard de dolari americani.
Piele de plută
Pe lângă tradiţionala folosire – aceea a dopurilor pentru sticlele de vin, pluta este un material fezabil pentru produsele din piele. Este derivat din scoarţa unui stejar de plută şi unul din avantajele plutei este acela că este uşor şi rezistent la apă, ceea ce îl face soluţia perfectă pentru pantofi, genţi de mână, portofele.
De ce să alegi pielea vegană?
Consideraţii etice
Pentru cei ce au grijă de bunăstarea animalelor, alegerea pielii vegane este simplă, mai ales că poţi avea un simţ dezvoltat al modei fără a-ţi sacrifica convingerile. Industria pielii foloseşte de cele mai multe ori substanţe chimice dure şi practici neetice care dăunează mediului şi animalelor.
Durabilitate
În privinţa mediului înconjurător, fabricarea tradiţională a pielii lasă o amprentă semnificativă de carbon. În primul rând, prelucrarea pieilor de animale duce de obicei la deşeuri, care, dacă nu sunt gestionate corespunzător, trec prin sol şi apă. Mai mult, creşterea animalelor necesită cantităţi considerabile de hrană, apă, pământ; fabricarea pielii vegane reduce dependenţa de resursele virgine. Pielea pe bază de plante necesită mai puţină apă şi suprafaţa de teren pentru producerea pielii vegane, comparativ cu cea naturală. În timp ce procesele variază între materiale, producţia de piele vegană este considerată în general a fi mai durabilă.
Performanţă şi stabilitate
Datorită faptului că în conştiinţa multora pielea naturală se rezumă la vacă sau cal, mulţi cred că alternativa vegană este doar una mai slabă calitativ, ceea ce nu este cazul. Produsele actuale de piele vegană păstrează calităţile omologilor tradiţionali, multe astfel de opţiuni pe bază de plante având viaţă lungă, durabilitate şi o rezistenţă crescută la zgârieturi, frecări şi în anumite cazuri, apă. Multe astfel de opţiuni sunt respirabile, aşa că pot fi purtate o lungă durată de timp, în timp ce se simt confortabile şi elegante.
Cost
Pielea tradiţională este considerată a fi scumpă, astfel că pielea vegană vine ca o alternativă accesibilă. Sunt şi situaţii în care pielea vegană costă la fel ca cele tradiţionale, datorită calităţii ridicate, dar, în majoritatea cazurilor, produsele vegane sunt mult mai prietenoase cu buzunarul şi accesibile multor oameni. Costul pielii vegane depinde şi de produs, portofelele simple din astfel de material, de exemplu, putând fi mai accesibile decât gecile sau cizmele mai elaborate. Dacă ai în gând să investeşti în piele vegană, ia în considerare valoarea generală şi calitatea şi alege articole calitative comparativ cu cele ieftine, pentru a le putea purta pentru o perioadă de timp cât mai lungă.
Ce ne rezervă viitorul?
Pe măsură ce tot mai multe persoane se îndreaptă către un stil de viaţă complet vegan sau durabil, pielea vegană ar putea deveni în curând mai acceptată social. Se estimează că până în 2030, moda vegană pentru femei va înregistra o valoare de peste 1,1 trilioane dolari americani. Cererea consumatorilor şi creşterea tendinţelor modei etice convinge companiile să înceapă să investească în produse durabile şi în consecinţă, în alternative la piele. Sunt dezvoltate în mod constant noi modalităţi pentru a face aceste produse cât mai durabile şi elegante, iar tendinţele sunt promiţătoare: vom vedea tot mai multe piese din piele vegană cu durabilitate ridicată şi mult îmbunătăţite în viitor.
Produsele actuale din piele vegană sunt la fel de calitative ca pielea tradiţională, fără dezavantajele de a dăuna mediului şi animalelor, tendinţele arătând o creştere în popularitate. Dacă îţi doreşti să faci alegeri etice, pielea vegană reprezintă o alegere inspirată, o modalitate de a purta fără vinovăţie ultimele tendinţe în modă! Mai mult, ai cele mai mari şanse să deţii în garderobă produsele vegane de care să fii mândră şi să fie cele mai bune şi purtate alegeri.