Pierderea auzului este de cele mai multe ori treptata si e posibil sa nu fie ceva vizibil; poti nici sa nu realizezi asta, iar cauzele pot fi multiple. Pierderea auzului in mod brusc poate fi cauza unor infectii, cerii, unui timpan perforat sau o consecinta a bolii Menieres; daca ai parte de aceasta situatie in ambele urechi, acest lucru poate fi o consecinta a zgomotului puternic sau din cauza anumitor medicamente. Pierderea auzului unilaterala in mod treptat poate fi localizata in interiorul urechii, cum ar fi lichidul lipicios din interiorul urechii, cresterea osoasa cunoscuta ca otoscleroza, acumularea de celule, cunoscuta sub numele de colesteatom si rareori, tumori.
Pierderea auzului treptat are loc in mod normal odata cu inaintarea in varsta, fiind de regula, consecinta a expunerii de-a lungul anilor la zgomote puternice.
Daca ai probleme in a-i auzi neclar pe cei din jur sau in a-i auzi in locuri zgomotoase si le ceri celor cu care vorbesti sa repete ce au zis, sau daca nu te poti concentra pe ceea ce spun oamenii, poti face un test auditiv fie la medicul de familie sau la un medic specialist. Daca ai o problema de pierdere a auzului brusca, inseamna ca acolo este o problema serioasa si trebuie mers la un specialist foarte repede. In functie de problema pe care o ai, poti merge la anumite teste mai serioase sau poti obtine o solutie intr-un mod mai rapid.
Tratament pentru pierderea auzului
Daca exista probleme simple cauzate de exemplu de ceara din ureche, aceasta poate fi extrasa prin diverse metode si problema este rezolvata, dar, pierderea auzului, fie ea si treptata, este permanenta mai ales daca este cauzata de imbatranire. Anumite probleme, cum ar fi colesteatomul, necesita operatie, iar atunci cand sunt afectati nervii, tratamentul efectuat ajuta pur si simplu ca tot ceea ce nu este afectat, sa functioneze la parametri optimi. Dintre solutii, se poate opta pentru aparate auditive care sunt puse pe ureche si sunt vizibile, alte dispozitive care sunt implantate adanc in ureche.
Daca aparatele auditive nu sunt potrivite, alta solutie este aceea de a invata alte modalitati de comunicare, precum limbajul semnelor sau citirea buzelor.
Pe de alta parte, prevenirea deteriorarii nervilor este vitala, un zgomot poate fi destul de puternic pentru a deteriora auzul; si ai o problema daca ai nevoie sa ridici vocea pentru a vorbi cu ceilalti, nu ii auzi pe cei din jur, auzi sunete in mod ciudat sau ai auz inabusit. Nivelurile de zgomot de peste 85 dB adica zgomotul puternic de trafic, poate fi daunator, mai ales daca te expui mult timp acestuia. Un bun lucru pe care il poti face este acela de a cauta diverse aplicatii pe smartphone care masoara nivelurile de zgomot, pentru a lua in calcul diversele riscuri.
Modalitati de prevenire
- Evita pierderea auzului ferindu-te de zgomotul puternic si protejeaza-ti urechile, neintroducand nimic in ele, fie ca este vorba de degete sau betisoare specifice!
- Foloseste casti de ureche sau dopuri de urechi cand esti la concerte, in club sau la evenimente unde zgomotul este puternic! Evita difuzoarele puternice si da-le o pauza urechilor de 18 ore pentru a-si reveni!
- Angajatorul tau trebuie sa iti reduca nivelurile de zgomot, in functie de aparatura folosita, care trebuie inlocuita cu alte dispozitive mai silentioase.
- Daca ai motive de ingrijorare, fa-ti un test auditiv, situatia general valabila fiind aplicabila si aici: cu cat mai repede, cu atat mai bine!