Pierderea greutatii reprezinta unul din motivele principale pentru care multi apeleaza la ajutorul specialistilor in alimentatie si nu ne putem imagina frustrarea din randul celor care pierd foarte greu kilogramele, deloc sau chiar adauga. Cand pierderea greutatii nu se realizeaza asa cum ne dorim, aceasta poate fi si consecinta unui motiv anume, dar in majoritatea cazurilor ea reprezinta suma a mai multor factori.
Retentia de apa
Greutatea noastra variaza de la o zi la alta, corpurile noastre fiind 50-65% apa. Aceasta inconstanta este o consecinta a nivelului de deshidratare la care ne aflam, la care se adauga dereglarile hormonale, cantitatea de sodiu consumata, alaturi de multi alti factori. Greutatea poate fluctua pana la 3 kilograme pe zi in functie de cata apa pastram in corp, ceea ce, evident este descurajant pe cantar.
Retinerea apei este necesara pentru ca ne mentine functionarea adecvata a corpului, astfel ca, din punct de vedere al sanatatii, cei ce vor sa slabeasca nu ar trebui sa faca eforturi sa o elimine. In schimb, reducerea cantitatii de sare si a carbohidratilor rafinati din alimentatia de zi cu zi va aduce beneficii sanatatii generale precum si atenuarea unor simptome avand legatura cu boala.
Somnul
Majoritatea adultilor au nevoie de 7 pana la 9 ore de somn pe noapte, iar daca somnul nu este suficient, se poate crea un dezechilibru hormonal. Drept consecinta, apetitul creste, pierderea greutatii devenind si mai dificila, asta pe langa o pierdere a rabdarii si o stare de spirit scazuta. Cei cu stari de spirit discutabile isi indreapta in mod inconstient atentia catre mancare si nu catre optiuni sanatoase. Cei care au ca obiective slabitul, trebuie sa constientizeze cum se odihnesc si care este modelul de odihna per total, pentru a putea aduce un echilibru in aceasta privinta.
Saritul peste mese
Cu toate ca pare contraintuitiv, a avea putine calorii este la fel de rau pentru pierderea in greutate ca a avea prea multe. Poti intr-adevar accelera pierderea greutatii mancand mai putin, dar organismele noastre au nevoie de hrana pentru a putea functiona in parametri normali. Daca mananci in mod constant mancare putina comparativ cu o alimentatie normala, corpul poate mentine mai multa grasime in corp pentru sarcinile zilnice. Este important ca cineva care vrea sa slabeasca sa manance suficient pentru a-si atinge obiectivele in mod sanatos.
Sarcini multe in timpul mesei
Este important nu doar ce mananci, ci si unde mananci! Fiecare dintre noi avem vieti ocupate in care avem multe de facut si de multe ori mancam unde apucam, mancam pe fuga, mancam la biroul unde muncim. A manca cand nu esti atent sau esti distras de ceea ce faci, poate duce la pierderea din vedere a cantitatii de mancare ingerate, ceea ce duce la cresterea caloriilor. Mancatul constient este o necesitate cand vrei sa slabesti, asa ca este recomandabil sa iti descoperi si sa constientizezi tiparul modului in care mananci, facand o analiza de o saptamana (cel putin!). E posibil sa nu realizezi anumite obiceiuri care te trag in jos daca iti doresti pierderea greutatii si pe care trebuie sa le aduci in echilibru.
Modificari hormonale
In combinatie cu schimbarile hormonale datorate varstei, in timpul si dupa menopauza, nivelurile estrogenului sunt scazute, ceea ce duce la incetinirea metabolismului. Consecinta? O scadere lenta in greutate! Mai mult, organismul incepe sa stranga grasime in jurul burtii si avand metabolismul lent, grasimea poate fi greu eliminata. Acest proces este asociat de multe ori cu faptul ca pierdem masa musculara odata cu trecerea anilor, muschii arzand mai multe calorii comparativ cu grasimile, arderea grasimii corporale devenind si mai complicata. Fiind in perioada de perimenopauza, menopauza, post-menopauza, vigilenta trebuie sa fie mai crescuta in privinta sanatatii si alimentatiei controlate, pentru a avea mai multa masa musculara si mai putina grasime, pentru o ardere mai usoara a caloriilor.